Tuomioja och Papandreou diskuterade Irak, EUs framtidskonvent och invandring

Situationen i Irak, EUs framtidskonvent, invandringen och asylpolitiken var huvudteman under utrikesminister Erkki Tuomiojas och hans kollegas från det grekiska ordförandeskapet, Georgious Papandreous, videokonferens den 29 januari.

Båda ministrarna ansåg att EU-utrikesministrarnas gemensamma Irak-resolution på måndag i Bryssel var god. EU utövar påryckning på Irak för att tvinga landet till samarbete, stöder vapeninspektörernas arbete och poängterar FNs centrala roll vid lösning av krisen. Irak pressas till samarbete samtidigt som FN och vapensinspektörernas stöds. Tuomioja och Papandreou tror att kriget kan undvikas. Ordförandelandet Grekland är redo att idka skytteltrafik i regionen för att finna en lösning på krisen.

Utrikesminister Tuomioja poängterade att man efter det framtidskonventet avslutat sitt arbete behöver tillräckligt med tid för att granska dess fölrskag innan regeringskonferensen kör igång. Finland anser att det behövs ungefär ett halvt år. Vid toppmötet i Thessaoniki kan man diskutera resultaten i konventet, men det får inte binda regeringskonferensen som skall fatta de slutgiltiga besluten om traktatförändringar. Tuomioja upprepade för Papandreou Finlands negativa ståndpunkt till Frankrikes och Tysklands förslag om en permanent president för unionen.

I invandrar- och asylfrågot satsar Grekland på ett samarbete för att stoppa illegal invandring, men det vill även framföra den lagliga invandringen positiva inverkan. Tuomioja poängterade att Finland angående gränsbevakningen stöder samarbetet mellan myndigheterna, men att gränsbevakningen skall förbli ett ansvar för de enskilda medlemsstaterna.

Utrikesminister Papandreou tog upp president Halonens initiativ om att grunda ett europeiskt romerforum och lovade initiativet sitt stöd.

Grekland planerar att de i december på toppmötet i Köpenhamn godkända anslutningsavtalen med de tio EU-ansökarländerna skall undertecknas i Aten den 16 april. Tuomioja och Papandreou önskar att man på Cypern före det skulle kunna finna en politisk lösning så att ön kunde ansluta sig som en enhet.

Utrikesministrarnas videokonferenser togs i bruk under det franska ordförandeskapet år 2000.

Ytterligare information: enhetschef Risto Piipponen, tel. 040-746 5804.













EU
ulko- ja turvallisuuspolitiikka