Satuli perää ponnisteluja joukkotuhoaseiden leviämisen estämiseksi


Ulkoasiainministeriön valtiosihteeeri Antti Satuli pitää maailmaa viime vuoden syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen aikaisempaa turvattomampana. Yksi kauhistuttavimpia uhkia on mahdollisuus, että joukkotuhoaseita päätyisi terroristiorganisaatioiden käsiin.

Geneven aseidenriisuntakonferenssissa (CD) torstaina puhuneen valtiosihteeri Satulin mukaan ydinaseiden, ohjusten, kemiallisten ja biologisten aseiden leviämisen estämiseksi on ponnisteltava entistä tiiviimmin. Varastoissa olevia vaarallisia joukkotuhonnan mahdollistavia aineita pitäisi valvoa paremmin sekä asteittain rajoittaa, vähentää ja lopulta tuhota.

Vaikka aseidenriisuntakonferenssi ei ole viime vuosina kyennyt täyttämään tehtäväänsä alansa neuvotteluelimenä, sillä on Satulin mukaan edelleen arvokas ja keskeinen asema turvallisuuden ja asevalvonnan kysymyksissä. CD:n ensisijaisena tehtävänä on päästä neuvottelemaan asekelpoisen ydinmateriaalin tuotantokiellosta ja käynnistää keskustelut ydinaseriisunnasta sekä ulkoavaruuden kilpavarustelun estämisestä.

Satuli piti puheessaan ydinkoekieltosopimuksen (CTBT) tavoitteita ja voimaansaattamista tärkeämpänä kuin koskaan. Hän korosti ydinsulkusopimuksen (NPT) etenevän oikealla tiellä. NPT:n keskeinen merkitys korostuu tämän päivän työskentelyssä.

Valtiosihteeri Satuli toivoo, että ohjusten leviämisen estämiseksi tarkoitetut kansainväliset käytännesäännöt saataisiin neuvoteltua ennen vuoden loppua. Suomi toivoo lisäksi biologisten aseiden kieltosopimuksen viidennen tarkastelukonferenssin vuoden pituisen keskeytyksen tulevan tehokkaasti hyödynnetyksi uusilla lähestymistavoilla.

Jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan sopimuksen osalta Satuli totesi Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selvityksen mukaisesti työn jatkuvan, jotta Suomi liittyisi sopimukseen vuonna 2006 ja hävittäisi jalkaväkimiinat vuoteen 2010 mennessä. Suomi pitää pienaseiden vahvempaa vientivalvontaa välttämättömänä terrorismin vastaisessa taistelussa.

Suomi on ollut Geneven aseidenriisuntakonferenssin jäsen vuodesta 1997. Suurlähettiläs Markku Reimaa toimii tällä hetkellä CD:n puheenjohtajana jäsenmaiden vuorotteluun perustuen. CD:ssä on 66 jäsenmaata.

Lisätietoja antavat: Geneven aseidenriisuntaedustustossa ministerineuvos Harri Mäki-Reinikka p.
- 41-22-919 42 42 ja lähetystöneuvos Liisa Maunula ulkoasiainministeriössä p. 1341 5582, GSM 040-5731488.















Valtiosihteeri Satulin englanninkielinen puhe

kriisinhallinta