Vaalirahoituksen pelisäännöt Suomessa uusiksi

Vaalirahoitusuudistus tuo mukanaan selkeät ohjeet siitä, miten vaali- ja puoluerahoituksen avoimuus turvataan jatkossa Suomessa. Esityksestä sovittiin oikeusministeri Tuija Braxin johdolla hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa 12. marraskuuta. Hallituksen esitys asiasta annetaan tammikuussa 2010.

Tuija Brax Oikeusministeri Tuija Brax

Vaalirahauudistuksen myötä valtiontalouden tarkastusvirasto olisi jatkossa taho, jolle saaduista vaalituista tulee tehdä ilmoitus. Myös ilmoitusvelvollisten määrä kasvaisi nykyisestä. Tämän jälkeen muut puolueeseen suoraan tai välillisesti kuuluvat yhdistykset olisivat velvollisia ilmoittamaan saamistaan ulkopuolisista tuista puolueiden keskusjärjestöjen, piirijärjestöjen ja naisjärjestöjen lisäksi. Puolue olisi vastuussa ilmoitusten tekemisestä myös niiden yhteisöjen osalta, joille se on antanut tehtäväksi varainhankintaa.

Tukikatto puolueiden vastaanottamalle vaalituelle

Jokainen yksittäinen tuki, jonka arvo ylittää 1 500 euroa samalta antajalta yhden kalenterivuoden aikana, tulisi ilmoitusvelvollisen ilmoittaa. Sen tulee tapahtua viimeistään tuen vastaanottamista seuraavan kuukauden 15. päivänä. Annetut ilmoitukset julkaistaisiin myös internetissä. Samalla vaalirahoitusuudistuksessa yhtenäistettäisiin kaikkien valtakunnallisten vaalien ilmoitusraja 1 500 euroon. Puolueyhteisölle tuleville lahjoituksille määrättäisiin esityksessä 30 000 euron tukikatto. Tätä suurempia lahjoituksia saisi jatkossakin antaa puolueyhteisön sisällä sekä testamentilla. Kaikessa vaalimainonnassa tulisi olla esillä myös mainoksen maksajan nimi.

Lisäksi puoluerahoituksen valvonta tiukkenee, ja tukea saavien olisi julkaistava muun muassa tilinpäätöksensä. Puolueiden tilintarkastajat velvoitettaisiin ilmoittamaan, onko puoluetuen ja vaalirahoituksen osalta noudatettu lakia sekä ilmoitusvelvollisuutta. Valvomisesta vastaisi edelleen oikeusministeriö, vaikka muuten vaalirahoitusta ja puolueiden tilinpitoa pitäisi silmällä valtiontalouden tarkastusvirasto.

Läpinäkyvyyttä puoluetukiin ja valvontaa kunnallisjärjestöihin

Jotta puolueiden tuesta saataisiin nykyistä läpinäkyvämpää, laajenee puoluerahoituksen valvonta myös kunnallisjärjestötasolle. Puolueiden julkisten tukien sekä niiden valvonnan selkeyttämisen ja yhtenäistämisen valmistelemiseksi on sovittu perustettavan työryhmä. Ehdokas ei saisi vastaanottaa tukea valtion tai kunnan viranomaiselta ja näiden määräysvallassa olevalta yritykseltä, yhteisöltä tai säätiöltä. Puolue ei saisi vastaanottaa tukea valtion tai kunnan päätäntävallassa olevalta yritykseltä tai julkisoikeudelliselta säätiöltä.

Poliittisen toiminnan ja äänestysaktiivisuuden vahvistamiseksi tullaan laatimaan kaksi selvitystä. Puolueiden ja ehdokkaiden varainhankintaan liittyvien verotuskysymyksien läpikäymiseksi perustetaan niin ikään oma työryhmänsä, jotta ehdokkaiden ja puolueiden varainhankintaa voitaisiin vahvistaa.