Suurlähetystössä jokainen päivä on liputuspäivä

Suomen suurlähetystön katolla liehuva lippu on tiennäyttäjä ja maamerkki. Siniristilippu ohjaa kävijät suurlähetystörakennuksen luokse ja saa monet huokaamaan. Isänmaallisia tunteita herättävällä lipulla on edustustoiminnassa monta merkitystä.

Foto: Camilla Wirseen Suomen Tukholman suurlähetystön juhlaliputus. Kuva: Camilla Wirseen

Suurlähetystössä liputetaan jokaisena arkipäivänä. Lippu kertoo lähetystön aukiolosta ja opastaa kävijät perille jo kaukaa. Konsulivirkailijat ovat kuulleet usein, kuinka Ruotsissa asuvat suomalaiset kertovat, miten mukavalta tuntuu tulla taloon, jonka salossa liehuu Suomen lippu.

Suomen edustustot ulkomailla liputtavat virallisella valtiolipulla, jossa sinisen ristin keskellä on punakeltainen leijonavaakuna.

Kesän kynnyksellä toukokuussa on monta syytä liputtaa. Toukokuun 1. päivänä siniristilippu nostetaan salkoon vapun kunniaksi. Äitienpäivää ja Eurooppa-päivää vietetään sunnuntaina 9.5.. J.V. Snellmanin päivää, jota kutsutaan myös suomalaisuuden päiväksi, juhlitaan 12.5.. Kaatuneitten muistopäivän kunniaksi liputetaan 16. toukokuuta

Aamulla ensimmäisenä taloon tullut vahtimestari käy ensitöikseen vetämässä lipun salkoon. Sininen on päällä, avatessa näkyy valkoista. Viikattu kolme metriä pitkä lippu pitää avata monta kertaa ennen kuin kiinnike vetää lipun ylös asti. Lipputangot sijaitsevat talon katolla ja korkeimmillaan ne liehuvat 14 metrin korkeudessa.

Jos lippuja on saloissa useampi kuin yksi, tulijat tietävät, että päivä on jollain tavalla erityinen. Viimeksi veteraanipäivänä 27. huhtikuuta talon katolla liehui neljä komeaa valtionlippua.

Suurlähetystössä lippu haetaan yleensä alas jo klo 16.30 merkkinä siitä, että edustuston virka-aika on päättynyt. Jos lippu sattuisi jäämään katolle, se ei joudu liehumaan pimeässä, sillä lippujen alle on asennettu valonheittimet.

Suurlähetystön aula- ja juhlatiloihin esille laitettavia lippuja varten hankitut telineet antavat mahdollisuuden osoittaa erityistä kunnioitusta muiden maiden arvovaltaisia vieraita kohtaan. Tukholman edustuston katolle on kuitenkin aina noussut vain Suomen lippu.

Kaikki EU-maat ovat lähetystössämme koko ajan edustettuina, sillä Suomen lipun rinnalla Euroopan unionin lippu tervehtii jokaista suurlähetystöön tulijaa edustuston aulassa. EU:n tähtilippu symboloi Euroopan yhtenäisyyttä ja eurooppalaista identiteettiä.

Valtiolippu Suomen valtiolippu

Ennen EU-aikaa pohjoismaisissa satamissa liehui usein kaikkien Pohjoismaiden kansallisliput. Nykyään EU-lippu on korvannut käytännön, vaikka pohjoismaista yhteistyötä yhä korostetaankin EU:n sisällä.

Suurlähetystö ottaa liputuksellaan huomioon kansalliset tragediat. Muun muassa viime vuosien kouluampumisten takia Tukholman edustusto on laskenut lipun puolitankoon keskellä päivää.

Suurlähetystön vahtimestari Toni Sahlbergmuistaa yhden lippuun liittyvän kommelluksenkin. Moskovan edustustossa työskennellessään Sahlberg huomasi eräänä aamuna, että vaakunan leijona roikkui salossa pää alaspäin. Kömmähdys korjaantui kuitenkin pian. Venäläinen talonmies pahoitteli erehdystään ja meni empimättä kääntämään lipun.

Omalla tontillaan yksityishenkilötkin saavat halutessaan liputtaa Ruotsissa päiväsaikaan vieraan maan lipulla. Jokaisella on oikeus käyttää Suomen lippua, mutta lippuun liittyvät säännöt on hyvä muistaa: lipun pitää olla puhdas eikä se saa missään vaiheessa osua maahan.

Liputtamista koskevia ohjeita antaa Sisäasiainministeriö(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Teksti: Petra Vuolanen