Suomen muotikuningatar Vuokko Göteborgissa 

Röhsska-museo avasi 2.6.09 suomalaisen muodinluojan ja tekstiilisuunnittelijan Vuokko Eskolin-Nurmesniemen tuotantoa esittelevän näyttelyn. Museo haluaa näyttelyllä huomioida Vuokon merkittävyyttä uraauurtavana suunnittelijana ja esikuvana kokonaiselle nuorten muotoilijoiden sukupolvelle.  

Vuokko Eskolin-Nurmesniemi: Maahinen, 1972 Vuokko Eskolin-Nurmesniemi: Maahinen, 1972

Suomalainen muodinluoja, tekstiilisuunnittelija ja modernismin muotikuningatar Vuokko Eskolin-Nurmesniemi on yksi viimeisistä suurista modernisteista ja kuuluu samaan luokkaan muun muassa Alvar Aallon ja Bruno Mathsonin kanssa.

Merkkivuoden 1809 aikana Vuokko esittelee osan kokoelmistaan 60 vuoden ajalta alkaen Marimekon ajoilta ja päättyen vuoden 2010 tulevaan kokoelmaan. Näyttelyssä esitellään sekä Vuokon suunnittelemia tekstiilejä ja sisustuskankaita että muotivaatteita ja asusteita. Röhsska-museo tuottaa Vuokko-näyttelyä varten myös näyttelyluettelon. 

Vuokko Eskolin-Nurmesniemi: Lab-Midi, 1971 Vuokko Eskolin-Nurmesniemi: Lab-Midi, 1971

Vuokko Eskolin-Nurmesniemi on inspiroinut monia tämän päivän nuoria muotisuunnittelijoita sekä Suomessa että ulkomailla. Huolimatta Vuokon puolivuosisataa kestäneestä menestyksekkäästä urasta muodinluojana, on hän nykyään ajankohtaisempi kuin koskaan.

Ensiesiintymisestään alkaen Vuokko on luonut omaperäisiä ja persoonallisia kankaita ja vaatekappaleita, jotka kyseenalaistavat perinteisen tyylin. Hänen kuosinsa sukkuloivat tarkkojen geometrisesti kuvioitujen muotojen ja dramaattisten, värikkäiden ja ylimittaisten kuvioiden välillä. Vuokolle vaatteiden ajattomuus, ekologisuus ja kestävyys ovat tärkeitä. 

Vuokon näyttely on avoinna 31.1.2010 asti. 

Kuvat: Max Petrelius

Lue lisää www.designmuseum.se(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

kulttuuri