Suomalaiset kohokohdat Tukholman designviikolla

Suomalaiset kohokohdat Tukholman designviikolla

Tukholman designviikko kokoaa jälleen Pohjolan nimekkäimmät muotoilijat ja tulevaisuuden tähdet Ruotsin pääkaupunkiin. Viikon inspiroivaan ohjelmaan mahtuu myös suomalaisväriä. Listaamme poimintoja tapahtuman suomalaisesta tarjonnasta.

Vaaleilla sävyillä ja puutuotteilla sisustettu valoisa kylpyhuone.

Wild at Heart

Wild at Heart – A Collection of Modern Finnish Design and Art (5.2.–4.4.) ravistelee perinteisiä käsityksiä suomalaisesta muotoilusta. Näyttelyn nimi viittaa suomalaisen kulttuurin vähemmän tunnettuun puoleen – kuoren alta on löydettävissä rutkasti villiä huumorintajua, kesyttömyyttä ja intohimoa. Tämä näkyy myös suomalaisessa muotoilussa ainutlaatuisena luovuutena, uskalluksena sekä värien käyttönä. Näyttelyn yksitoista muotoilijaa, mm. Klaus Haapaniemi, Company ja ja Antrei Hartikainen, liikkuvat ketterästi taiteen ja muotoilun rajapinnassa, työstävät rohkeasti uusia materiaaleja ja uskaltavat kokeilla ennakkoluulottomasti.

”Haluan tuoda näyttelyssä esille erityisesti sen, miten moniulotteinen muotoilun kenttä oikein on. Mielestäni elämme tällä hetkellä eräänlaista muotoilun uutta renessanssiaikaa, jossa ihmiset liikkuvat vapaammin eri luovien alojen välillä”, kertoo kuraattori Tero Kuitunen.

Suomen Tukholman-instituutin galleria, Snickarbacken 4

 

Imperfections by Ronan & Erwan Bouroullec

Iittala tuo Stockholm Design Weekille muotoilijaduo Ronan ja Erwan Bouroullecin näyttelyn Imperfections (4.7.2.). Wetterling Galleryssä nähtävä näyttely tutkii täydellisen ja epätäydellisen suhdetta luonnossa ja muotoilussa korostaen epätäydellisyyden viehätystä. Iittala esittelee näyttelyssä uusia keramiikka- ja lasiesineitä. Galleriassa voi kokea myös seesteisen installaation, johon kuuluu Matti Klenellin ja Philippe Malouinin suunnittelemaa uutta muotoilua.

Wetterling Gallery, Kungsträdgården 3

 

Stockholm Light & Furniture Fair

Stockholmsmässanin tiloissa Älvsjössä pidettävät huonekalumessut ovat designviikon suurin tapahtuma. Messut ovat avoinna yleisölle lauantaina 8.2. Jos haluat katsastaa suomalaisen designin uusimmat tuulet, vieraile ainakin seuraavilla osastoilla:  

Made by Choice

Suomalainen huonekalutuottaja Made by Choice lanseeraa Tukholman huonekalumessuilla useampia uusia tuotteita. Teemana on pohjoismaisuus, ja suunnittelijoihin lukeutuvat muun muassa suomalainen Hanna Anonen, ruotsalaiset Matti Klenell ja Thomas Sandell sekä islantilainen Katrin Olina.

Made by Choicen ohjenuorana ja inspiraation lähteenä toimii pohjoismainen onnellisuus, joka pohjautuu yrityksen mukaan kestäviin arvoihin ja tuotantovälineisiin. Tuloksena on kokoelma eleettömiä, puisia huonekaluja, joita maustavat oivaltavat, hauskat yksityiskohdat.

Halli C, osasto 10:29

Nikari

Vuonna 1967 perustettu designstudio ja huonekaluvalmistaja luo kauniita ja kestäviä kokopuisia huonekaluja, seuraten yli 50-vuotiasta ajatustaan yhdistää moderni muotoilu suomalaiseen käsityötraditioon ja kestäviin materiaaleihin. Ensimmäisinä vuosinaan Nikari työskenteli läheisesti suomalaisen muotoilun mestareiden Alvar Aallon ja Kaj Franckin kanssa – nykyään perinteisen puusepäntaidon ymmärrystä seuraaville sukupolville vievät muun muassa Claesson Koivisto Rune, Björn Dahlström ja Harri Koskinen.

Halli C, osasto 13:40

Adea

Suomalaisen Adean ajattomat huonekalut ovat keränneet huomiota muun muassa Ruotsissa – vuonna 2017 ruotsalaisen Alexander Lervikin Adealle suunnittelema sohva Mr. Jones voitti Elle Decor Swedish Design Awards-palkinnon. Yrityksen suunnittelijakaartiin kuuluu sekä suomalaisia että ruotsalaisia nimiä, kuten Broberg & Ridderstråle, Elina Helenius, Alexander Lervik ja Mia Cullin, joilta kaikilta nähdään messuilla uutuuksia.

Halli C, osasto 16:38

Woodio

Suomalainen, vuonna 2016 perustettu materiaaliteknologiayritys Woodio lanseeraa nyt uniikit kylpyhuonetuotteensa Ruotsin markkinoilla. Yrityksen kehittämä materiaali on maailman ensimmäinen täysin vedenkestävä, puuhakkeesta valmistettu massiivipuukomposiitti. Vuonna 2019 Woodio palkittiin Suomessa Vuoden Designteko-tunnustuksella. Yrityksen tavoitteena on tehdä kylpyhuoneista ekologisempia: Suomessa valmistettavien tuotteiden hiilijalanjälki on niiden koko elinkaaren ajan huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi vastaavilla keraamisilla tuotteilla.

Halli A, osasto G:37

Tukholman designviikko on käynnissä 3.–9. helmikuuta 2020.

Kuva: Woodio