Stina Ekblad keräsi runoja CD:lle

Yksi Merkkivuoden pysyvistä kulttuuriteoista on kokoelma ruotsalaisia ja suomenruotsalaisia runoja tunnettujen näyttelijöiden lukemana. Runot neljän vuosisadan ajalta on kerätty kymmenelle CD-levylle. Aloitteentekijät ovat näyttelijät Stina Ekblad ja Jan Dolata.

Dikt Koskaan aiemmin ei niin moni näyttelijä ole lukenut niin monia runoja. Yli sata ruotsalaista ja suomenruotsalaista näyttelijää tulkitsevat runoja, ja kohtaamiset ovat usein odottamattomia: Lena Endre tulkitsee Stagneliusta, Mikael Persbrandt Erik Axel Karlfeldtia ja Stina Ekblad antaa äänensä Zacharias Topeliukselle.

Runo 1593-1939

Ruotsalainen lyriikka alkaa 1600-luvulta, kun ruotsalaisen runotaiteen isä Georg Stiernhielm kirjoitti tunnetun runonsa Herkuleksesta. Runotaide on jatkunut elinvoimaisena vuosisadasta toiseen, Itämeren molemmin puolin. Nyt voimme ensimmäistä kertaa kuunnella Almqvistin ja Bellmanin, Lenngrenin ja Södergranin, Frödingin ja Lina Sandellin, ja monien, monien muiden kauneimpia, tärkeimpiä ja tunnetuimpia runoja.

Stina Ekblad oli kiinnostunut runoudesta jo nuorena, ja hän aikoikin ryhtyä kirjailijaksi. Mutta kokeiltuaan näyttelemistä hän päätti panostaa siihen kaiken voimansa, ja muutti 17-vuotiaana Tanskaan opiskelemaan teatteria.

Opiskeluaikansa jälkeen Ekblad muutti Ruotsiin, jossa hän on saavuttanut suurta suosiota näyttelijänä. Lähes 30-vuotisen uransa aikana hän on työskennellyt mm Ingmar Bergmanin kanssa. Ekbladilla on kiinnitys Tukholman Dramateniin.