Nordiska samarbetsministern Alexander Stubb tacklar gränshinder i Torneå

Pressmeddelande 71/2012
26.3.2012

Finlands nordiska samarbetsminister Alexander Stubb besöker Torneå tillsammans med sin svenska kollega Ewa Björling den 27 mars 2012.

I Torneå inviger ministrarna en ny nordisk gränshinderaktör, Nordkalottens gränstjänst, som ger rådgivning till både privatpersoner och företag i frågor som gäller gränsöverskridande verksamhet på Nordkalotten. De nordiska länderna bildade ett passfritt område redan på 1950-talet men i praktiken försvåras den fria rörligheten av många slag av gränshinder som härstammar från olikheterna i den nationella lagstiftningen eller dess implementering.

”Den fria röligheten i Norden är en stark gemensam nordisk vision. Målsättningen är att det skall vara så enkelt och lätt som möjligt att bo, arbeta, studera, handla varor och utnyttja tjänster över de nordiska riksgränserna. Lika mycket som det handlar om individens grundrättigheter är frågan relevant om man vill främja förutsättningarna för företagsamhet och förstärka den ekonomiska livskraften. Det finns en stark tillväxtpotential på Nordkalotten som kan bäst utnyttjas genom att skapa möjligheter för gränsöverskridande interaktion och samarbete”, konstaterar minister Stubb.

För mera information: Antti Timonen, minister Stubbs pressattaché, tfn +358 40 590 7231, e-post: [email protected], Bo Lindroos, chef för sekretariatet för nordisk samarbete, tfn +358 40 158 5451, e-post: [email protected], Päivi Koivupalo, Nordkalottens gränstjänst, tfn +358 40 126 7888, e-post: [email protected]

 

pohjoismainen yhteistyö