De nordiska utrikesministrarna träffas i Helsingfors

I egenskap av ordförandeland för det nordiska utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet står Finland värd för ett utrikesministermöte i Helsingfors tisdagen den 5 april. Under ordförandeskapsåret ordnas i allmänhet tre nordiska utrikesministermöten, av vilka detta är det första. De två andra mötena ordnas enligt vedertagen praxis i september i New York i samband med FN:s generalförsamling och i oktober-november under Nordiska rådets möte i Köpenhamn.

På dagordningen för utrikesministermötet finns bl.a. samarbetet mellan de nordiska utrikesförvaltningarna, datasäkerhet, situationen i Nordafrika, Afghanistan och Arktiska rådets inkommande ministermöte.

Alla nordiska utrikesministrar väntas delta i mötet och den arbetslunch som följer därpå. Senast hölls motsvarande möte i november 2010 i Reykjavik, där utrikesminister Alexander Stubb framförde en inbjudan till sina kolleger att komma till Helsingfors.

Ytterligare information: chefen för enheten för norra Europa Jukka Siukosaari, tfn 09 1605 6178, utrikesministerns pressattaché Lauri Tierala, tfn 09 1605 5012
 






 

pohjoismainen yhteistyö