Otso Kauton näytelmä Tyttö tuli! luentana Dramatenissa

Otso Kauton näytelmä Tyttö tuli! on siitä erityinen draamateksti, että se käsittelee harvoin käsiteltyä aihetta: isän ja tyttären suhdetta. Tyttö tuli! esitetään Dramatenin tämän kevään FINNDrama-luentana. Luentasarja jatkuu syksyllä, ja aikomuksena on tuottaa yksi tapahtuma joka kaudelle.

Finndrama Kaikki näytelmän kohtaukset tapahtuvat tien päällä, autossa, huoltoasemalla tai levähdyspaikalla... matkan varrella. Automatkoilla riidellään, erotaan, liftataan ja palataan taas yhteen. Ennen kaikkea kuitenkin puhutaan. Tyttö tuli! -näytelmätekstin erinomaisuus onkin dialogissa. Vaikka teksti on täysin fiktiivinen, Kautto itse kertoo viettäneensä tyttäriensä kanssa paljon aikaa autossa.

Vaikka tekstissä kajotaan arkoihinkin lasten ja vanhempien välisiin suhteisiin ja jännitteisiin, moni isä ja tytär voi tunnistaa kohtauksista itsensä ja sanomatta jääneet asiat. Kautto on neljän tyttären isä, joka tietää mistä kirjoittaa.

Suomessa Tyttö tuli! sai Suomen Kansallisteatterissa viime vuonna ilahtuneen vastaanoton. Suna Vuori kirjoitti kritiikissään Helsingin Sanomissa:

”Näin avoin vaiettujen tunteiden esittäminen saattaisi monen mielestä varmaankin olla vaivaannuttavaa, mutta Kautto on ohjannut esityksen kulkemaan kevyesti hankalimpienkin halujen ja tilanteiden läpi. Tavassa, jolla Tyttö tuli! esittää isänsä ja tyttärensä, on jotain hyvin hellää ja viatonta, arkisella tavalla kaunista.”

Luenta Dramatenissa on tuotettu yhteistyössä Riksteaternin ja Uuden teatterin kanssa. Käännös ruotsiksi: Jan Nåls.

Dramaten, Lejonkulan 25.3. klo 19.00

www.dramaten.se(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)