Muutos Kelan asiakaspalveluun

Kelan palvelupiste suurlähetystössä on lopettanut toimintansa.

Kelan Ruotsissa asuvien asiakkaiden palvelu on järjestetty uudelleen.  Kaikkiin kyselyihin eläkkeistä ja muista eduista vastataan nykyisin Helsingissä sijaitsevasta Kelan Ulkomaan yksiköstä käsin. 

Asiakkaita palvellaan puhelimitse, kirjeitse ja sähköpostitse: 

Kelan Ulkomaan yksiköllä on kaksi palvelunumeroa, joissa vastataan maanantaista perjantaihin klo9–16 (Suomen aikaa). Puhelu maksaa Ruotsista soitettaessa normaalin ulkomaan matka- tai lankapuhelinmaksun verran. 

+358 20 634 2550 Eläkeasiat

+358 20 634 2650 Vakuuttaminen ja etuudet 

Tämän lisäksi asiakkaita palvelee yleisluontoisissa kysymyksissä sähköpostiosoite [email protected]

Postiosoite: Kela / Ulkomaan yksikkö, PL 72, 00381 Helsiki, Finland

Ulkomaan yksikkö neuvoo muun muassa seuraavissa asioissa:

  • Eläkepäätösten selvennykset
  • Eläkkeiden tarkistaminen (mm. muutokset eläketuloissa, perhesuhteissa)
  • Eläkkeet ja Suomeen muutto
  • Työkyvyttömyyseläkkeet (ennenaikaiseläkkeet)
  • Kansaneläkkeen verotus
  • Valitusasiat
  • Työeläkkeet
  • Sairasvakuutuslain mukaiset korvaukset
  • Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluminen
  • Muut etuudet

Ulkomaan yksikkö jatkaa yhteistyötä Ruotsissa toimivien järjestöjen ja organisaatioiden kanssa. Kelan asiantuntijoita voi edelleen pyytää esimerkiksi luennoimaan ajankohtaisista aiheista.

Jos asut Ruotsissa, mutta olet työskennellyt joskus Suomessa, sinulla saattaa olla oikeus eläkkeeseen molemmista maista. Eläketulo yhdestä maasta voi kuitenkin vaikuttaa toisesta maasta saatavan eläkkeen määrään.

Lisätietoa eläkeasioista Ruotsissa ja Suomessa

 
Kelan eläkesivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Sivut sisältävät tietoa Suomen eläkejärjestelmästä. Eläketurva muodostuu yhdestä tai useammasta työeläkkeestä. Jos niiden määrä jää pieneksi, eläketurvaa täydentää kansaneläke. Kelan hoitamaan eläketurvaan kuuluu kansaneläkkeen lisäksi lapsikorotus sekä rintamalisät. Suomessa asuvalle voidan maksaa myös eläkkeensaajan asumistukea ja eläkettä saavan hoitotukea. Niitä voi hakea, vaikka ei saisikaan Kelasta eläkettä. Myös niistä kerrotaan sivuilla.

Kelan Suomessa-ulkomailla osio(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Yleiset periaatteet -kohdassa on tietoa kansainvälisestä lainsäädännöstä, joka vaikuttaa ulkomaille ja Suomeen muuttavien sosiaaliturvaan. Muutto ulkomaille -osiossa kerrotaan pääpiirteittäin, millä perusteella sosiaaliturva määräytyy ulkomaille muuttaessa ja mistä maasta muuttaja saa sosiaaliturvaetuuksia. Kohdasta Muutto Suomeen ulkomailta Suomeen muuttavat voivat lukea, millä perusteella he voivat päästä Suomen sosiaaliturvan piiriin.

Eläketurvakeskus(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Eläketurvakeskus (ETK) on työeläketurvan kehittämisen ja toimeenpanon lakisääteinen yhteistyöelin, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.
Suomessa työeläkelakien mukainen vanhuuseläkeikä muuttui vuoden 2005 alusta joustavaksi, eläkkeelle voi nyt jäädä vapaasti 63–68 ikävuoden välillä. Jos asut pysyvästi Ruotsissa, sinun kannattaa hakea eläkettä Suomesta siten, että vanhuuseläkkeesi maksu alkaisi seuraavan kuukauden aikana kun olet täyttänyt 63 vuotta. Eläkettä täytyy aina hakea ja ajoituksessa tulee olla tarkkana, sillä työeläkettä voidaan maksaa takautuvasti ainoastaan kolmen kuukauden ajalta.

Suomessa kaikille, jotka eivät ole vielä eläkkeellä, on vuonna 2008 tullut työeläkeote postitse kotiin. Työeläkeote kertoo saajalleen yksityisaloilta karttuneen eläketurvan tilanteen vuoden 2007 loppuun. Ulkomailla asuvan tulee tehdä työeläkeotepyyntö joko

a) kirjallisesti
- Pyyntö voi olla vapaamuotoinen, mutta siinä pitää olla allekirjoituksesi, asumisosoitteesi Ruotsissa ja suomalainen henkilötunnuksesi. Pyyntö lähetetään osoitteeseen 00065 Eläketurvakeskus, Finland, tai faksilla numeroon +358 10 751 2595.

b) tai internetin välityksellä
- Työeläkeotteen voi noutaa osoitteesta www.tyoelake.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Tällöin kuitenkin vaaditaan suomalainen suojattu verkkopankkiyhteys tunnuksineen.

Kuntien eläkevakuutus(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kuntien eläkevakuutus huolehtii kunta-alan henkilöstön työeläketurvasta ja sen rahoituksesta. Vuonna 2008 Kuntien eläkevakuutuksella on kaikkiaan n. 493 000 vakuutettua ja 307 000 eläkkeen saajaa.

Valtiokonttori(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Valtiokonttorin Eläkepalvelut toimii valtion työeläkelaitoksena, joka vastaa valtion varoista hoidettavan eläketurvan toimeenpanosta. Se myöntää ja maksaa työhön perustuvat eläkkeet ja perhe-eläkkeet.

Försäkringskassan: tietoa eläkkeistä suomeksi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Tietoa Ruotsin eläkejärjestelmästä. Ruotsissa eläke koostuu tuloeläkkeestä/lisäeläkkeestä, rahastoeläkkeestä ja takuueläkkeestä ja sitä hallinnoivat Vakuutuskassa ja Rahastoeläkevirasto, PPM. Eläke perustuu koko elämän aikana (vuoteen 1998 saakka 16 vuoden iästä alkaen) ansaittuihin tuloihin. Eläkkeesi on suurempi, jos olet ollut pitkään työelämässä ja tulosi ovat olleet suuret.

Pohjoismainen sosiaaliturvaportaali(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Tietoa sosiaaliturvasta eri Pohjoismaissa. Lisäksi sivusto sisältää muutamia yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä eläkkeisiin ja muuhun sosiaaliturvaan liittyen.

EUlisses(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

EUlisses on monikielinen sosiaaliturva-alan verkkoportaali. Sivustolta pääsee helposti EU:n ja eri jäsenvaltioiden tietolähteisiin, jotka koskevat sosiaaliturvaa ja Euroopassa maasta toiseen liikkuvien kansalaisten velvoitteita.