Ministrarna Väyrynen och Björling till Tornedalen

Pressmeddelande 158/2009
5.6.2009

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen gästar på inbjudan av Sveriges handelsminister Ewa Björling Tornedalen den 9-10 juni. Ministrarna besöker under resan Pajala, Kolari och Haparanda/Torneå-området.

I Pajala bekantar sig ministrarna med det kanadensisk-norska gruvbolaget Northland resources planer på att bygga en järnmalmsgruva och utvidga gruvprojekt både i Pajala och i Kolari. Enligt de omfattande projektplanerna skulle öppnandet av gruvdriften i Tornedalen under de närmaste åren kunna leda till att det skapas upp till 20 000 nya arbetsplatser i området. Vid besöket i gränsområdet bekantar sig ministrarna också med det pågående Meänmaa-samarbetsprojektet och diskuterar i Kolari med representanter för kommunerna om främjande av gränsöverskridande samarbetsprojekt mellan Finland och Sverige.

Den 10 juni besöker ministrarna Torneå, där städerna Haparandas och Torneås företrädare presenterar det gränsregionala samarbetet i Tornedalen. På programmet i Torneå står också ett besök på Outokumpu stålverk.

Ministrarna diskuterar under resan också aktuella handelspolitiska frågor såsom den ekonomiska krisen, läget i WTO-förhandlingarna och hinder för gränssamarbetet. Handelsminister Björling redogör också för den handelspolitiska dagordningen under Sveriges kommande EU-ordförandeskap.

Närmare upplysningar: tjänstemannasekreterare Päivi Nevala, tfn 040 753 4375, och ambassadrådet Hans Ottelin, tfn 040 569 5302