Minister Väyrynen till Stockholm

Pressmeddelande 182/2009
7.7.2009

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen besöker Stockholm den 8 juli. Under resan träffar han Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson och EU-minister Cecilia Malmström.

Samtalen med minister Carlsson kommer bland annat att beröra främjande av utvecklingspolitiskt samarbete mellan EU och USA under Sveriges EU-ordförandeskap. Samtalen bygger på ett initiativ till ett transatlantiskt partnerskap för hållbar utveckling, som Väyrynen lade fram i januari 2009. Syftet med initiativet är att stärka den utvecklingspolitiska dialogen och samordningen och det utvecklingspolitiska samarbetet mellan EU och USA på politisk och praktisk nivå. Ministrarna diskuterar också finanskrisens inverkan på utveckling och strävan efter ett tätare samarbete mellan de nordiska biståndsministrarna. Med EU-minister Malmström diskuterar Väyrynen bland annat Östersjöstrategin och den nordliga dimensionen.

Under resan träffar ministern också personalen vid Finlands ambassad.

Närmare upplysningar: ministerns tjänstemannasekreterare Päivi Nevala, tfn 09 1605 6171, och ambassadrådet Hans Ottelin, Europaavdelningen, tfn 09 1605 5569