Merkkivuosi 1809 avattiin Ruotsin valtiopäivillä 

Tasavallan presidentti Tarja Halonen, eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ja pääministeri Matti Vanhanen olivat läsnä Merkkivuoden 1809 virallisissa avajaisissa Ruotsin valtiopäivillä 15.1. Vuonna 2009 tulee kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun Suomen ja Ruotsin tiet erosivat. 

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, presidentti Halonen ja kuningatar Silvia. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, presidentti Halonen ja kuningatar Silvia. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Koska siteet Ruotsin ja Suomen välillä ovat vahvat, molempien maiden hallitukset ovat päättäneet yhteisen "Merkkivuoden 1809" aikana katsoa sekä taaksepäin historiassa että ennen kaikkea eteenpäin tulevaisuuteen.

Vuoden 2009 aikana järjestetään esimerkiksi historiallinen yhteinen suomalais-ruotsalainen hallituskokoontuminen Suomessa, monia seminaareja, kulttuuritapahtumia ja kokouksia sekä paikallisella että kansallisella tasolla. Merkkivuosi huomioidaan myös kouluissa. Osa tapahtumista löytyy kulttuurikalenteristamme (avautuu uuteen ikkunaan).  

Merkkivuoden virallisissa avajaisissa 15.1. olivat läsnä kuningaspari sekä kruununprinsessa Victoria. Tilaisuuteen osallistuivat myös tervetuliaispuheen pitänyt Ruotsin eduskunnan puhemies Per Westerberg, pääministeri Fredrik Reinfeldt sekä ulkoministeri Carl Bildt, joka on myös Ruotsin Merkkivuosikomitean puheenjohtaja. Lukuisien vieraiden joukossa oli sekä suomalaisia että ruotsalaisia kansanedustajia, merkkivuosiprojektissa mukana olleita henkilöitä sekä tutkijoita. Avajaistilaisuudessa puhuivat mm. Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt, Suomen pääministeri Matti Vanhanen sekä Turkulainen lukiolainen Nanó Wallenius.

Iltapäivällä 15.1. presidentti Halonen puhui Ruotsin Ulkopoliittisessa Instituutissa aiheesta "Finland's Foreign and Security Policy - Continuity in a Changing World" (avautuu uuteen ikkunaan). Seminaarissa olivat läsnä myös kuningaspari ja kruununprinsessa. Illalla oli vuorossa juhlaillallinen kuninkaanlinnassa.

Presidentti vieraili Botkyrkan ja Södertäljen kunnissa 

Virallisen vierailun toisena päivänä 16.1. ohjelmassa oli vierailu Botkyrkan kunnassa, jossa presidentti Halonen tapasi ruotsinsuomalaisten järjestöjen edustajia ja vieraili ruotsinsuomalaisessa koulussa. Presidentti Halonen vieraili myös Södertäljessä ja tutustui monikulttuurisen kunnan toimintaan.

Presidentti Halonen ja kuningatar Silvia. © Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Halonen ja kuningatar Silvia. Taustalla kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Madeleine. © Tasavallan presidentin kanslia

 

 

 

 

 

 


Merkkivuoden avajaistilaisuudessa pidettyjä puheita:

Puhemies Per Westerberg(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Horace Engdahl, Ruotsin Akatemia(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Pääministeri Matti Vanhanen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Lukiolainen Nanó Wallenius(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Puhemies Sauli Niinistö(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)