Lähikuva Akseli Gallen-Kallelasta Norrköpingissä

Norrköpingin taidemuseossa avattiin 16.5. ainutlaatuinen Akseli Gallen-Kallelan näyttely. Se perustuu yksityisiin kokoelmiin, joiden töistä osa on tavallisesti esillä Ruoveden Kalela-ateljeessa.

Akseli Gallen-Kallela, Ad Astra, 1894 Akseli Gallen-Kallela, Ad Astra, 1894

Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) kuvasi mielellään aiheita, jotka hän koki erityisen suomalaisiksi. Niitä ovat maisemat, ihmiset, perhe ja asukkaat taitelijan syrjäisiltä kotiseuduilta. Kalevala-aiheiset teokset ovat näistä tunnetuimpia. Gallen-Kallela eli Suomen historian suuressa murroskaudessa ja hänen työnsä heijastavat ajan nationalistista henkeä. Lisäksi mukana on valikoima maalauksia Gallen-Kallelan Afrikan vuosilta (1923–1926). Kylpevät virtahevot ja keihäillä varustetut sotamiehet muodostavat vahvan kontrastin Suomen maisemille ja Kalevala-kuvituksille.

Näyttely esittelee laajasti Akseli Gallen-Kallelan koko tuotantoa ja on yksi suurimmista Pohjoismaissa järjestetyistä yksityisnäyttelyistä. Näyttelyn Akseli Gallen-Kallela - In the Wilderness on koonnut Ruoveden Kalela-ateljeen johtaja Aivi Gallen-Kallela. Näyttely on osa Ruotsin ja Suomen yhteisen Merkkivuoden 1809 viettoa.