Koronavirusuutiset Ruotsissa

Koronavirusuutiset Ruotsissa

Ruotsi poisti maahantulorajoitukset Pohjoismaiden osalta 31.5. Hallitus on julkistanut myös rajoitusten purkamissuunnitelman. Rajoitusten purkaminen aloitetaan kesäkuussa.

Maahantulosäännökset

Maahantulorajoitukset Pohjoismaiden osalta on poistettu 31.5. alkaen. Pohjoismaista Ruotsiin matkustaessa ei tarvitse enää esittää negatiivista koronatestitodistusta.

EU/ETA maista saavuttaessa Ruotsi vaatii yhä negatiivisen koronatestituloksen ulkomaan kansalaisilta. Tämä vaatimus on voimassa 30.6. saakka. Kolmansista maista tulevien maahantulorajoitukset ovat voimassa 31.8. saakka. Vaatimus koskee kaikkia ulkomaan kansalaisia jotka saapuvat Ruotsiin, lukuun ottamatta alle 18-vuotiaita, Ruotsissa asuvia, tavarakuljetuksia sekä ihmisiä, jotka matkustavat pakottavista perhesyistä. Testitulos saa olla korkeintaan 48 tuntia vanha. 

Kaikkien maahan saapuvien, vuonna 2014 tai aikaisemmin syntyneiden tulee tehdä koronatesti maahan saapuessaan. Uusi testi tulee tehdä viiden päivän kuluttua saapumisesta. Lisäksi seitsemän päivän ajan maahan saapumisesta tulee pysytellä kotona ja välttää kontakteja.

Ruotsin ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustusta EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle 1.7.2021 saakka.

Lisätietoja:

PoliisiviranomainenLinkki toiselle web-sivustolle. Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)(ruotsi)

RegeringskanslietLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

FolkhälsomyndighetenLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Sisärajatarkastuksia voidaan suorittaa sekä Ruotsiin saavuttaessa että maasta lähdettäessä. Ruotsin poliisi suosittelee pitämään aina mukana passia tai kansallista henkilökorttia. Pohjoismaiden kansalaisten osalta riittää ajokortti. Henkilön täytyy kuitenkin tarvittaessa pystyä todistamaan kansalaisuutensa.

Lisätietoja:

Polisen Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)(ruotsi)

Regeringskansliet Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Lista niistä maista, joihin matkustamista Ruotsista suositellaan välttämään löytyy Ruotsin ulkoministeriön verkkosivultaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).

Liikkuminen

Oireettomat henkilöt saavat matkustaa Ruotsissa vapaasti.

Lisätietoja:

Krisinformation.seLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)  (ruotsi)

Julkista liikennettä ei tule käyttää kuin ainoastaan välttämättömiin matkoihin. Ihmisjoukkoja ja jonottamista tulee välttää. Julkisen liikenteen tiheyttä ja matkustajien lukumäärää on rajoitettu. Hallitus suosittelee 7.1.2021 alkaen kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä ruuhkatuntien aikana. Tukholmassa suositellaan maskin käyttöä vuorokauden kaikkina tunteina joukkoliikenteessä matkustettaessa sekä julkisissa sisätiloissa ja tarvittaessa myös työpaikoilla. 

Pitkänmatkan joukkoliikenteen matkustajien määrä on rajoitettu puoleen kulkuvälineiden istuimien lukumäärästä. 

Lisätietoja:

Krisinformation.seLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

RegeringskanslietLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Julkisiin kokoontumisiin, kuten jumalanpalveluksiin, jalkapallo-otteluihin ja teatteriesityksiin saa osallistua korkeintaan 50 henkeä, mikäli jokaiselle osallistujalle on osoitettu oma istumapaikka. Ilman istumapaikkaa raja on kahdeksan henkeä. Myös esimerkiksi huvipuistot saavat ottaa vastaan asiakkaita tietyin rajoituksin, mikäli terveysturvallisuudesta huolehditaan. Ulkoilmatapahtumiin saa osallistua korkeintaan 100 henkeä ilman istumapaikkaa ja 500 henkeä omalla istumapaikalla. Kansanterveysviranomainen suosittelee yhä välttämään yksityisiä tilaisuuksia, joihin osallistuu enemmän kuin kahdeksan henkeä oman lähipiirin ulkopuolelta.

Lisätietoja:

Polisen Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)(ruotsi)

Karanteeniin kehotetaan ihmisiä, jotka tuntevat itsensä sairaaksi. Tällöin tulee pysyä kotona seitsemästä 21 päivään riippuen siitä, onko kyseessä todettu covid-19, kuinka vakavat oireet ovat ja kuinka paljon tulee kosketuksiin riskiryhmien kanssa. Myös terveitä aikuisia, joiden kanssa samassa taloudessa asuvalla on todettu covid-19-tartunta, ohjeistetaan pysyttelemään kotona viikon ajan. Yleinen suositus on pitää kahden metrin etäisyyttä muihin ihmisiin.t

Lisätietoja:

Vårdguiden 1177.seLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) 

Terveys

Ruotsin kansanterveysviranomaisen Folkhälsomyndighetenin ohjeistus covid-19-viruksen ennaltaehkäisyyn on: Pysy kotona, jos olet sairas; pese kädet usein ja käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi; yski ja aivasta kyynärtaipeeseen; vältä silmien, nenän ja suun koskettelua; pidä 1–2 metriä etäisyyttä toisiin ihmisiin. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvia kehotetaan välttämään sosiaalisia kontakteja.

Ajankohtainen tieto vaatimuksesta käyttää kasvomaskia lennolla Ruotsiin tulee tarkistaa lentoyhtiöiden verkkosivuilta. Yleistä suositusta käyttää kasvomaskia ei ole. Hallitus suosittelee kuitenkin kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä ruuhkatuntien aikana.

Lisätietoja:

Krisinformation.seLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Terveydenhuollon kapasiteetti on joillain hallintoalueilla siirtynyt valmiustilaan ja kiireettömiä hoitoja siirretään myöhemmäksi, mutta sairaanhoidon tilanne on viranomaisten mukaan kuormituksesta huolimatta vakaa.

Ruotsissa tilapäisesti käymässä olevat toisen Pohjoismaan kansalaiset saavat tarvittaessa välttämättömän lääkärinhoidon, niin kuin maassa pysyvästi asuvatkin. Kaikille matkustajille suositellaan eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista, jonka saa maksutta Kelasta.

Palvelut

Hallitus on julkistanut rajoitusten purkamissuunnitelman. Rajoitusten purkamisia aloitetaan 1.6. lähtien, jolloin muun muassa ravintoloiden aukioloaika pitenee klo. 22.30 asti. 

Ravintoloissa, baareissa, kahviloissa ja yökerhoissa sallitaan ainoastaan pöytiintarjoilu. Tungosta ja jonotusta ei saa esiintyä ja anniskelupaikat rajoittavat pöytäpaikkojen määrää. Pöytäseurueen enimmäiskokoa rajoitettiin 24.12.2020 alkaen neljään henkilöön. 

Lisätietoja:

Krisinformation.seLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Folkhälsomyndigheten Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)(ruotsi)

FolkhälsomyndighetenLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

RegeringskanslietLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Tilapäinen pandemialaki

Ruotsissa astui voimaan tilapäinen pandemialaki 10.1.2021. Sen mukaan kahdeksan ihmisen rajoitus yleisissä tapaamisissa koskee jatkossa myös yksityisiä tapaamisia. Rajoitus ei koske ihmisten koteja, vaan tiloja joita vuokrataan yksityiseen käyttöön, kuten esimerkiksi juhlatiloja. Kauppojen, kuntosalien ja urheilusalien täytyy pitää lukua asiakasmäärästään. Yhtä henkilöä kohti on varattava vähintään 10 neliömetriä tilaa. Asiakkaille on myös annettava mahdollisuus pestä kädet tai käyttää käsidesiä. Uusi pandemialainsäädäntö mahdollistaa myös tarvittaessa esimerkiksi kauppakeskuksien ja muiden toimintojen sulkemisen.

Laki on voimassa vuoden 2021 syyskuun loppuun asti.

Lisätietoja:

RegeringskanslietLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Kansalliset ohjeet

Paikallisten viranomaisohjeiden tilalle on annettu uudet, tiukennetut kansalliset ohjeet, jotka ovat voimassa 14.12. alkaen. Hallituksen mukaan 8 hengen ylärajaa odotetaan noudatettavan myös yksityisissä kokoontumisissa, vaikka niitä ei voida lailla rajoittaa. Matkustamista ei ole varsinaisesti kielletty, mutta kontakteja uusiin ihmisiin ja julkisen liikenteen käyttöä kehotetaan välttämään. Myös oleskelua kaupoissa ja ostoskeskuksissa kehotetaan edelleen välttämään. 

Lisätietoja:

Krisinformation.seLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Suurin osa rajoituksista on esitetty viranomaisohjeiden ja -suositusten muodossa. Varsinaiset kiellot koskevat maahantuloa muualta kuin Eta-maista ja Sveitsistä ja yli 8 hengen julkisia kokoontumisia.

Julkisen tilaisuuden järjestäjä, joka rikkoo järjestyslakia, voi saada sakkoja tai korkeintaan kuuden kuukauden vankilatuomion.

Valtionsyyttäjä on päättänyt, että pandemialainsäädäntöä rikkovat voivat saada 2000 kruunun sakon. Myös 15–18 ikäiset nuoret voivat saada sakkoja, esimerkiksi jos ihmiset kokoontuvat liian suurin joukoin.

Lisätietoja:

Krisinformation.seLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Polisen Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)(ruotsi)

Folkhälsomyndigheten Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Regeringen Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Edustuston asiakaspalvelu

Suurlähetystön puhelinvaihde ja konsulaatin asiakaspalvelu on ruuhkautunut. Lue ennen yhteydenottoasi suurlähetystön ja ulkoministeriön kotisivuilla julkaistut uutiset sekä sosiaalisen median kanavien päivitykset, joista saat vastaukset yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Ota konsulaattiin ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse: [email protected] Jos asiasi on kiireellinen, voit ottaa konsulaattiin yhteyttä puhelimitse ma–pe klo 9–12: +46 8 676 6700.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi otamme asiakkaita vastaan ainoastaan ajanvarauksella. Aikoja voi varata suurlähetystön verkkosivulla. Ajanvarauksia ei oteta vastaan puhelimitse.

Henkilöitä, joilla on kiireellinen tarve hankkia passi tai henkilökortti, pyydetään lukemaan ohjeet etukäteen verkkosivulta ja hankkimaan personbevis Skatteverketistä asiointikäynnille mukaan otettavaksi.

Koronavirusepidemian takia Suomi on keskeyttänyt muiden Schengen-maiden tavoin tavanomaisen viisumihakemusten vastaanoton Suomen edustustoissa välittömästi 19.3. alkaen toistaiseksi.

Suomen suurlähetystö, Tukholma: Yhteystiedot, ajanvaraus ja aukioloajat (avautuu uuteen ikkunaan)

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksenLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected] Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.