Koronavirusuutiset Ruotsissa

Koronavirusuutiset Ruotsissa

Ruotsissa on tilapäinen maahantulokielto, joka koskee maahantuloa muualta kuin EU-maista, Islannista, Isosta-Britanniasta, Norjasta, Liechtensteinista ja Sveitsistä. Yli 50 hengen julkiset kokoontumiset on kielletty.

Maahantulosäännökset

Ruotsin matkustussuositus on välttää kaikkea matkustamista, paitsi seuraaviin maihin: Suomi, Iso-Britannia, Andorra, Belgia, Bulgaria, Kypros, Tanska, Ranska, Kreikka, Islanti, Italia, Kroatia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Romania, San Marino, Sveitsi, Espanja, Tšekki, Saksa, Unkari, Slovakia, Slovenia, Vatikaani ja Itävalta. Suositusta välttää matkustamista muihin EU-maihin ja Schengen-alueelle on jatkettu 23.9. asti. Ruotsin hallitus päätti 17.3. tilapäisestä maahantulokiellosta Ruotsiin EU:n ulkopuolisista maista. Kielto koskee ei-välttämättömiä matkoja ja on voimassa 15.11. asti.

Lisätietoja:

Regeringskansliet (ruotsi)

Sisärajatarkastuksia voidaan suorittaa sekä Ruotsiin saavuttaessa että maasta lähdettäessä. Tarkastuksia voidaan suorittaa myös Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden sekä EU-maiden välillä matkustettaessa. Ruotsin poliisi suosittelee pitämään aina mukana passia tai kansallista henkilökorttia. Pohjoismaiden kansalaisten osalta riittää ajokortti. Henkilön täytyy kuitenkin tarvittaessa pystyä todistamaan kansalaisuutensa.

Lisätietoja:

Polisen (ruotsi)

Regeringskansliet  (ruotsi)

Liikkuminen

Oireettomat henkilöt saavat matkustaa Ruotsissa vapaasti.

Lisätietoja:

Krisinformation.se  (ruotsi)

Julkista liikennettä ei tule käyttää kuin ainoastaan välttämättömiin matkoihin. Ihmisjoukkoja ja jonottamista tulee välttää. Julkisen liikenteen tiheyttä ja matkustajien lukumäärää on rajoitettu.

Lisätietoja:

Krisinformation.se (ruotsi)

Yli 50 hengen julkiset kokoontumiset on kielletty. Poliisi voi peruuttaa tai hajottaa yli 50 hengen yleiset kokoontumiset.

Lisätietoja:

Polisen (ruotsi)

Karanteeniin kehotetaan ihmisiä, jotka tuntevat itsensä sairaaksi. Tällöin tulee pysyä kotona seitsemästä 21 päivään riippuen siitä, onko kyseessä todettu covid-19, kuinka vakavat oireet ovat ja kuinka paljon tulee kosketuksiin riskiryhmien kanssa. Myös terveitä aikuisia, joiden kanssa samassa taloudessa asuvalla on todettu covid-19-tartunta, ohjeistetaan pysyttelemään kotona viikon ajan. Yleinen suositus on pitää kahden metrin etäisyyttä muihin ihmisiin.

Lisätietoja:

Vårdguiden 1177.se 

Terveys

Ruotsin kansanterveysviranomaisen Folkhälsomyndighetenin ohjeistus covid-19-viruksen ennaltaehkäisyyn on: Pysy kotona, jos olet sairas; pese kädet usein ja käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi; yski ja aivasta kyynärtaipeeseen; vältä silmien, nenän ja suun koskettelua; pidä 1–2 metriä etäisyyttä toisiin ihmisiin. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvia kehotetaan välttämään sosiaalisia kontakteja.

Ajankohtainen tieto vaatimuksesta käyttää kasvomaskia lennolla Ruotsiin tulee tarkistaa lentoyhtiöiden verkkosivuilta. Yleistä suositusta käyttää kasvomaskia ei ole.

Lisätietoja:

Krisinformation.se (ruotsi)

Terveydenhuollon kapasiteetti on joillain hallintoalueilla siirtynyt valmiustilaan ja kiireettömiä hoitoja siirretään myöhemmäksi, mutta sairaanhoidon tilanne on viranomaisten mukaan kuormituksesta huolimatta vakaa.

Ruotsissa tilapäisesti käymässä olevat toisen Pohjoismaan kansalaiset saavat tarvittaessa välttämättömän lääkärinhoidon, niin kuin maassa pysyvästi asuvatkin. Kaikille matkustajille suositellaan eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista, jonka saa maksutta Kelasta.

Palvelut

Ravintoloissa, baareissa, kahviloissa ja yökerhoissa sallitaan ainoastaan pöytiintarjoilu. Tungosta ja jonotusta ei saa esiintyä ja anniskelupaikat rajoittavat pöytäpaikkojen määrää. Myös hotelleissa noudatetaan vastaavaa ennaltaehkäisyä.

Lisätietoja:

Folkhälsomyndigheten (ruotsi)

Useimmat museot ovat ovat avaamassa toimintaansa kansanterveysviranomaisen suosituksia seuraten. Myös suurin osa teattereista, elokuvateattereista ja nähtävyyksistä on avaamassa asteittain syksyksi. Yli 50 hengen yleisiä kokoontumisia ei sallita.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Suurin osa rajoituksista on esitetty viranomaisohjeiden ja -suositusten muodossa. Varsinaiset kiellot koskevat maahantuloa muualta kuin Eta-maista ja Sveitsistä (19.3.–30.6.) ja yli 50 hengen julkisia kokoontumisia (29.3.–).

Lisätietoja:

Krisinformation.se (ruotsi)

Polisen (ruotsi)

Folkhälsomyndigheten (ruotsi)

Regeringen (ruotsi)

Yli 50 hengen julkisen tilaisuuden järjestäjä, joka rikkoo kieltoa, voi saada sakkoja tai korkeintaan kuuden kuukauden vankilatuomion.

Edustuston asiakaspalvelu

Suurlähetystön puhelinvaihde ja konsulaatin asiakaspalvelu on ruuhkautunut. Lue ennen yhteydenottoasi suurlähetystön ja ulkoministeriön kotisivuilla julkaistut uutiset sekä sosiaalisen median kanavien päivitykset, joista saat vastaukset yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Ota konsulaattiin ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse: [email protected] Jos asiasi on kiireellinen, voit ottaa konsulaattiin yhteyttä puhelimitse ma–pe klo 9–12: +46 8 676 6700.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi otamme asiakkaita vastaan ainoastaan ajanvarauksella. Aikoja voi varata suurlähetystön verkkosivulla. Ajanvarauksia ei oteta vastaan puhelimitse.

Henkilöitä, joilla on kiireellinen tarve hankkia passi tai henkilökortti, pyydetään lukemaan ohjeet etukäteen verkkosivulta ja hankkimaan personbevis Skatteverketistä asiointikäynnille mukaan otettavaksi.

Koronavirusepidemian takia Suomi on keskeyttänyt muiden Schengen-maiden tavoin tavanomaisen viisumihakemusten vastaanoton Suomen edustustoissa välittömästi 19.3. alkaen toistaiseksi.

Suomen suurlähetystö, Tukholma: Yhteystiedot, ajanvaraus ja aukioloajat 

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected] Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.