Koronavirusuutiset Ruotsissa

Koronavirusuutiset Ruotsissa

Ruotsi on 22.12.2020 asettanut voimaan Britanniasta ja Tanskasta saapuvia koskevan maahantulokiellon. Kansanterveysviranomainen on tiukentanut ohjeitaan koko maassa. Yli 8 hengen julkiset kokoontumiset on kielletty. Ruotsissa astui voimaan tilapäinen pandemialaki 10.1.2021.

Maahantulosäännökset

Ruotsi on 22.12.2020 asettanut voimaan Britanniasta ja Tanskasta saapuvia koskevan maahantulokiellon joka on voimassa 31.1.2021 saakka. Maahantulokielto koskee kaikkia muita paitsi Ruotsin kansalaisia, tavaraliikennettä ja ulkomaan kansalaisia, jotka asuvat tai työskentelevät Ruotsissa. Maahantulokieltoon on tehty poikkeus koskien niitä lapsia, jotka matkustavat Ruotsiin tai Bornholmiin tapaamaan vanhempiaan, sekä lapsen kanssa matkustavaa saattajaa. Poikkeuksia tehdään myös sairas- ja hoitokuljetuksille Tanskan ja Ruotsin välillä.

Lisätietoja:

Poliisiviranomainen (ruotsi)

Sisärajatarkastuksia voidaan suorittaa sekä Ruotsiin saavuttaessa että maasta lähdettäessä. Tarkastuksia voidaan suorittaa myös Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden sekä EU-maiden välillä matkustettaessa. Ruotsin poliisi suosittelee pitämään aina mukana passia tai kansallista henkilökorttia. Pohjoismaiden kansalaisten osalta riittää ajokortti. Henkilön täytyy kuitenkin tarvittaessa pystyä todistamaan kansalaisuutensa.

Lisätietoja:

Polisen (ruotsi)

Regeringskansliet  (ruotsi)

Lista niistä maista, joihin matkustamista Ruotsista suositellaan välttämään löytyy Ruotsin ulkoministeriön verkkosivulta.

Liikkuminen

Oireettomat henkilöt saavat matkustaa Ruotsissa vapaasti.

Lisätietoja:

Krisinformation.se  (ruotsi)

Julkista liikennettä ei tule käyttää kuin ainoastaan välttämättömiin matkoihin. Ihmisjoukkoja ja jonottamista tulee välttää. Julkisen liikenteen tiheyttä ja matkustajien lukumäärää on rajoitettu. Hallitus suosittelee 7.1.2021 alkaen kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä ruuhkatuntien aikana.

Lisätietoja:

Krisinformation.se (ruotsi)

Yli 8 hengen julkiset kokoontumiset on kielletty. Poikkeuksena uskonnollisiin tapahtumiin, esimerkiksi hautajaisiin, saa osallistua korkeintaan 20 henkeä. Yleisötapahtumia voi yhä järjestää korkeintaan 300 ihmiselle, jos jokaiselle osallistujalle on määritetyin turvavälein sijoitettu istuin ja tapahtumassa muutoinkin huolehditaan terveysturvallisuudesta. Poliisi voi peruuttaa tai hajottaa yleiset kokoontumiset, jotka eivät noudata järjestyslakia.

Lisätietoja:

Polisen (ruotsi)

Karanteeniin kehotetaan ihmisiä, jotka tuntevat itsensä sairaaksi. Tällöin tulee pysyä kotona seitsemästä 21 päivään riippuen siitä, onko kyseessä todettu covid-19, kuinka vakavat oireet ovat ja kuinka paljon tulee kosketuksiin riskiryhmien kanssa. Myös terveitä aikuisia, joiden kanssa samassa taloudessa asuvalla on todettu covid-19-tartunta, ohjeistetaan pysyttelemään kotona viikon ajan. Yleinen suositus on pitää kahden metrin etäisyyttä muihin ihmisiin.

Lisätietoja:

Vårdguiden 1177.se 

Terveys

Ruotsin kansanterveysviranomaisen Folkhälsomyndighetenin ohjeistus covid-19-viruksen ennaltaehkäisyyn on: Pysy kotona, jos olet sairas; pese kädet usein ja käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi; yski ja aivasta kyynärtaipeeseen; vältä silmien, nenän ja suun koskettelua; pidä 1–2 metriä etäisyyttä toisiin ihmisiin. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvia kehotetaan välttämään sosiaalisia kontakteja.

Ajankohtainen tieto vaatimuksesta käyttää kasvomaskia lennolla Ruotsiin tulee tarkistaa lentoyhtiöiden verkkosivuilta. Yleistä suositusta käyttää kasvomaskia ei ole.

Lisätietoja:

Krisinformation.se (ruotsi)

Terveydenhuollon kapasiteetti on joillain hallintoalueilla siirtynyt valmiustilaan ja kiireettömiä hoitoja siirretään myöhemmäksi, mutta sairaanhoidon tilanne on viranomaisten mukaan kuormituksesta huolimatta vakaa.

Ruotsissa tilapäisesti käymässä olevat toisen Pohjoismaan kansalaiset saavat tarvittaessa välttämättömän lääkärinhoidon, niin kuin maassa pysyvästi asuvatkin. Kaikille matkustajille suositellaan eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista, jonka saa maksutta Kelasta.

Palvelut

Ravintoloissa, baareissa, kahviloissa ja yökerhoissa sallitaan ainoastaan pöytiintarjoilu. Tungosta ja jonotusta ei saa esiintyä ja anniskelupaikat rajoittavat pöytäpaikkojen määrää. Pöytäseurueen enimmäiskokoa rajoitetaan 24.12.2020 alkaen neljään henkilöön. Alkoholin tarjoilu on kielletty ravintoloissa klo 22 jälkeen. 24.12.2020 alkaen alkoholin tarjoilu kielletään kello 20 jälkeen. Myös hotelleissa noudatetaan vastaavaa ennaltaehkäisyä. 

Kauppojen, ostoskeskusten ja kuntosalien kävijämäärää rajoitetaan. Kaikki ei-välttämättömään toimintaan liittyvät valtion ja alueiden ylläpitämät tilat kuten uima- ja urheiluhallit, kirjastot ja museot suljetaan 24.1. saakka.

Lisätietoja:

Folkhälsomyndigheten (ruotsi)

Tilapäinen pandemialaki

Ruotsissa astui voimaan tilapäinen pandemialaki 10.1.2021. Sen mukaan kahdeksan ihmisen rajoitus yleisissä tapaamisissa koskee jatkossa myös yksityisiä tapaamisia. Rajoitus ei koske ihmisten koteja, vaan tiloja joita vuokrataan yksityiseen käyttöön, kuten esimerkiksi juhlatiloja. Kauppojen, kuntosalien ja urheilusalien täytyy pitää lukua asiakasmäärästään. Yhtä henkilöä kohti on varattava vähintään 10 neliömetriä tilaa. Asiakkaille on myös annettava mahdollisuus pestä kädet tai käyttää käsidesiä. Uusi pandemialainsäädäntö mahdollistaa myös tarvittaessa esimerkiksi kauppakeskuksien ja muiden toimintojen sulkemisen.

Laki on voimassa vuoden 2021 syyskuun loppuun asti.

Lisätietoja:

Regeringskansliet (ruotsi)

Kansalliset ohjeet

Paikallisten viranomaisohjeiden tilalle on annettu uudet, tiukennetut kansalliset ohjeet, jotka ovat voimassa 14.12. alkaen ja kattavat myös loppuvuoden juhlapyhät. Hallituksen mukaan 8 hengen ylärajaa odotetaan noudatettavan myös yksityisissä kokoontumisissa, vaikka niitä ei voida lailla rajoittaa. Viranomaisohjeissa kehotetaan viettämään joulua ”pienessä piirissä”. Matkustamista ei ole varsinaisesti kielletty, mutta kontakteja uusiin ihmisiin ja julkisen liikenteen käyttöä kehotetaan välttämään. Myös oleskelua kaupoissa ja ostoskeskuksissa kehotetaan edelleen välttämään. 

Lisätietoja:

Krisinformation.se (ruotsi)

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Suurin osa rajoituksista on esitetty viranomaisohjeiden ja -suositusten muodossa. Varsinaiset kiellot koskevat maahantuloa muualta kuin Eta-maista ja Sveitsistä ja yli 8 hengen julkisia kokoontumisia.

Julkisen tilaisuuden järjestäjä, joka rikkoo järjestyslakia, voi saada sakkoja tai korkeintaan kuuden kuukauden vankilatuomion.

Valtionsyyttäjä on päättänyt, että pandemialainsäädäntöä rikkovat voivat saada 2000 kruunun sakon. Myös 15–18 ikäiset nuoret voivat saada sakkoja, esimerkiksi jos ihmiset kokoontuvat liian suurin joukoin.

Lisätietoja:

Krisinformation.se (ruotsi)

Polisen (ruotsi)

Folkhälsomyndigheten (ruotsi)

Regeringen (ruotsi)

Edustuston asiakaspalvelu

Suurlähetystön puhelinvaihde ja konsulaatin asiakaspalvelu on ruuhkautunut. Lue ennen yhteydenottoasi suurlähetystön ja ulkoministeriön kotisivuilla julkaistut uutiset sekä sosiaalisen median kanavien päivitykset, joista saat vastaukset yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Ota konsulaattiin ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse: [email protected] Jos asiasi on kiireellinen, voit ottaa konsulaattiin yhteyttä puhelimitse ma–pe klo 9–12: +46 8 676 6700.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi otamme asiakkaita vastaan ainoastaan ajanvarauksella. Aikoja voi varata suurlähetystön verkkosivulla. Ajanvarauksia ei oteta vastaan puhelimitse.

Henkilöitä, joilla on kiireellinen tarve hankkia passi tai henkilökortti, pyydetään lukemaan ohjeet etukäteen verkkosivulta ja hankkimaan personbevis Skatteverketistä asiointikäynnille mukaan otettavaksi.

Koronavirusepidemian takia Suomi on keskeyttänyt muiden Schengen-maiden tavoin tavanomaisen viisumihakemusten vastaanoton Suomen edustustoissa välittömästi 19.3. alkaen toistaiseksi.

Suomen suurlähetystö, Tukholma: Yhteystiedot, ajanvaraus ja aukioloajat 

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected] Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.