Koronavirusuutiset Ruotsissa

Ruotsi poistaa maahantulorajoitukset EU-/ETA-maista saapuvilta 9.2. alkaen.

Ruotsi purkaa rajoitukset 9.2., jolloin muun muassa kulttuuri- ja urheilutapahtumien sekä muiden suurien tilaisuuksien osallistujamäärärajoitukset poistuvat.

Seuraavat rajoitukset ja suositukset puretaan 9.2. lähtien:

  • Julkiset tapahtumat ja yleiset tilaisuudet: Osallistujamäärärajoitus poistuu, seurueiden kokorajoitus ja seurueiden turvavälit poistuvat, mahdollisuus vaatia rokotetodistusta poistuu.
  • Anniskelupaikat: Seurueiden kokorajoitus ja seurueiden turvavälit poistuvat, aukioloaikarajoitus poistuu.
  • Messut: Osallistujamäärärajoitus poistuu, henkilöä per neliömetrirajoitus poistuu, mahdollisuus vaatia rokotetodistusta poistuu.
  • Kauppapaikat ja kulttuuri- sekä vapaa-ajantoiminta: Henkilöä per neliömetrirajoitus poistuu.
  • Pitkän matkan julkinen liikenne: Maskisuositus poistuu, vain istuvien matkustajien rajoitus poistuu.
  • Isommat sosiaaliset kokoontumiset: Suositus välttää osallistumista poistuu.
  • Koronaepäilyn testaussuositus poistuu kaikilta muilta paitsi terveys- ja sairaanhoidon sekä hoiva-alan henkilökunnalta ja potilailta.

Lisätietoja: 

Folkhälsomyndigheten(Linkki toiselle web-sivustolle.) (ruotsi)

Regeringskansliet (Linkki toiselle web-sivustolle.)(ruotsi)

Kaikki ajankohtaiset rajoitukset löytyvät Krisinformation.se(Linkki toiselle web-sivustolle.)-sivustolta (ruotsi)

Maahantulosäännökset

Ruotsin hallitus on päättänyt poistaa maahantulorajoitukset EU-/ETA-maista saapuvilta. 9.2. alkaen EU/-ETA-maista saapuvilta ei enää vaadita koronatodistusta tai negatiivista covid-19-testitulosta.  

EU-/ETA-maiden ulkopuolelta on voimassa tilapäinen kielto tarpeettomille matkoille. Näistä maista Ruotsiin matkustaessa vaaditaan koronatodistuksen lisäksi myös joku poikkeus, kuten läheinen perheside Ruotsissa asuvaan henkilöön. Kielto on voimassa 31.3.2022. saakka. 

Lisätietoja:

Poliisiviranomainen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (Linkki toiselle web-sivustolle.)(ruotsi)

Regeringskansliet(Linkki toiselle web-sivustolle.) (ruotsi)

Folkhälsomyndigheten(Linkki toiselle web-sivustolle.) (ruotsi)

Sisärajatarkastuksia voidaan suorittaa sekä Ruotsiin saavuttaessa että maasta lähdettäessä. Ruotsin poliisi suosittelee pitämään aina mukana passia tai kansallista henkilökorttia. Pohjoismaiden kansalaisten osalta riittää ajokortti. Henkilön täytyy kuitenkin tarvittaessa pystyä todistamaan kansalaisuutensa.

Lisätietoja:

Polisen (Linkki toiselle web-sivustolle.)(ruotsi)

Regeringskansliet (Linkki toiselle web-sivustolle.) (ruotsi)

Lista niistä maista, joihin matkustamista Ruotsista suositellaan välttämään löytyy Ruotsin ulkoministeriön verkkosivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Terveys

Karanteeniin kehotetaan ihmisiä, jotka tuntevat itsensä sairaaksi. Tällöin tulee pysyä kotona seitsemästä 21 päivään riippuen siitä, onko kyseessä todettu covid-19, kuinka vakavat oireet ovat ja kuinka paljon tulee kosketuksiin riskiryhmien kanssa. Myös terveitä aikuisia, joiden kanssa samassa taloudessa asuvalla on todettu covid-19-tartunta, ohjeistetaan pysyttelemään kotona viikon ajan. Yleinen suositus on pitää kahden metrin etäisyyttä muihin ihmisiin.

Ruotsin kansanterveysviranomaisen Folkhälsomyndighetenin ohjeistus covid-19-viruksen ennaltaehkäisyyn on: Pysy kotona, jos olet sairas; pese kädet usein ja käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi; yski ja aivasta kyynärtaipeeseen; vältä silmien, nenän ja suun koskettelua; pidä 1–2 metriä etäisyyttä toisiin ihmisiin. 

Ajankohtainen tieto vaatimuksesta käyttää kasvomaskia lennolla Ruotsiin tulee tarkistaa lentoyhtiöiden verkkosivuilta. Yleistä suositusta käyttää kasvomaskia ei ole. 

Lisätietoja:

Krisinformation.se(Linkki toiselle web-sivustolle.) (ruotsi)

Vårdguiden 1177.se(Linkki toiselle web-sivustolle.) 

Terveydenhuollon kapasiteetti on joillain hallintoalueilla siirtynyt valmiustilaan ja kiireettömiä hoitoja siirretään myöhemmäksi, mutta sairaanhoidon tilanne on viranomaisten mukaan kuormituksesta huolimatta vakaa.

Ruotsissa tilapäisesti käymässä olevat toisen Pohjoismaan kansalaiset saavat tarvittaessa välttämättömän lääkärinhoidon, niin kuin maassa pysyvästi asuvatkin. Kaikille matkustajille suositellaan eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista, jonka saa maksutta Kelasta.

Tilapäinen pandemialaki

Ruotsissa astui voimaan tilapäinen pandemialaki 10.1.2021. Pandemialainsäädäntö mahdollistaa tarvittaessa esimerkiksi kauppakeskuksien ja muiden toimintojen sulkemisen. Laki on voimassa 31.5.2022 asti.

Lisätietoja:

Regeringskansliet(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Kansalliset ohjeet

Rokotusta suositellaan. Aikuisia, jotka eivät ole ottaneet rokotetta suositellaan pitämään etäisyyttä muihin. Vältä erityisesti läheistä kontaktia riskiryhmiin kuuluvien tai yli 70-vuotiaiden henkilöiden kanssa.

Lisätietoja:

Folkhälsomyndigheten (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)(ruotsi)

Edustuston asiakaspalvelu

Suurlähetystön puhelinvaihde ja konsulaatin asiakaspalvelu on ruuhkautunut. Lue ennen yhteydenottoasi suurlähetystön ja ulkoministeriön kotisivuilla julkaistut uutiset sekä sosiaalisen median kanavien päivitykset, joista saat vastaukset yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Ota konsulaattiin ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse: [email protected]. Jos asiasi on kiireellinen, voit ottaa konsulaattiin yhteyttä puhelimitse ma–pe klo 9–12: +46 8 676 6700.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi otamme asiakkaita vastaan ainoastaan ajanvarauksella. Aikoja voi varata suurlähetystön verkkosivulla. Ajanvarauksia ei oteta vastaan puhelimitse.

Henkilöitä, joilla on kiireellinen tarve hankkia passi tai henkilökortti, pyydetään lukemaan ohjeet etukäteen verkkosivulta ja hankkimaan personbevis Skatteverketistä asiointikäynnille mukaan otettavaksi.

Koronavirusepidemian takia Suomi on keskeyttänyt muiden Schengen-maiden tavoin tavanomaisen viisumihakemusten vastaanoton Suomen edustustoissa välittömästi 19.3. alkaen toistaiseksi.

Suomen suurlähetystö, Tukholma: Yhteystiedot, ajanvaraus ja aukioloajat  (avautuu uuteen ikkunaan)

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.