Koronavirustilanne Ruotsissa – usein kysyttyjä kysymyksiä

Koronavirustilanne Ruotsissa – usein kysyttyjä kysymyksiä

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta Ruotsista Suomeen ja koronaviruksesta, sekä vastaukset niihin.

Tarvitsenko passia, kun matkustan Ruotsista Suomeen?

Pohjoismaiden kansalaiset voivat liikkua ja oleskella Pohjoismaissa ilman matkustusasiakirjaa. Pohjoismaiden välillä matkustaessa on kuitenkin oltava mukana jokin muu viranomaisen myöntämä asiakirja, josta henkilöllisyys voidaan todentaa. Suomen kansalaisuuden voi viranomainen todentaa tarvittaessa väestötietojärjestelmästä. Pohjoismaiden ulkopuolelta Pohjoismaihin tai Pohjoismaiden ulkopuolelle matkustaessaan Pohjoismaiden kansalaisella on kuitenkin oltava mukanaan passi tai matkustamiseen kelpaava henkilökortti.

Voiko Suomen kansalainen lähteä nyt käymään Suomessa erityisistä perhesyistä, kuten perheenjäsenen sairauden tai hautajaisten takia?

Suomen kansalaiset ja pysyvästi Suomessa asuvat saavat aina palata Suomeen. Koronaviruksen takia kaikki ulkomailta Suomeen tulevat ohjataan kuitenkin karanteenia vastaaviin olosuhteisiin 14 päivän ajaksi.

Rajavartiolaitoksen ohjeiden mukaan vain välttämätön liikenne ja mm. pakottavissa perheasioissa matkustavien henkilöiden matkustaminen sallitaan Suomen ja Ruotsin välillä: katso tarkemmin Rajavartiolaitoksen verkkosivulta. Tarkentavat kysymykset pakottavista perheasioista tulee osoittaa suoraan Rajavartiolaitokselle.

On myös syytä huomata, että matkustamista ei tällä hetkellä suositella lainkaan. Mikäli kuitenkin päätät lähteä Suomeen esim. katsomaan omaista, on hyvä selvittää etukäteen salliiko esim. sairaala tai hoitokoti vierailut.

Saako Suomen kansalainen matkustaa Suomeen esimerkiksi perheenjäsenen hautajaisiin ja ottaa mukaan ruotsalaisen puolison ja lapset?

Suomen kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä sekä Suomessa asuvat EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä saavat liikkua rajan yli. Kuten yllä mainitaan, Suomen ja Ruotsin välillä sallitaan välttämätön liikenne, johon lukeutuvat muun muassa pakottavissa perhesyissä matkustavat henkilöt.

Koronaviruksen takia kaikki ulkomailta Suomeen tulevat ohjataan kuitenkin karanteenia vastaaviin olosuhteisiin 14 päivän ajaksi.

Olen Ruotsin kansalainen, mutta työskentelen ja olen kirjoilla Suomessa. Pääsenkö nyt takaisin Suomeen? Vaaditaanko rajalla todistus siitä, että asun Suomessa?

Suomen rajaviranomaisilla on mahdollisuus tarkistaa, asuuko henkilö pysyvästi Suomessa. Rajavartiolaitoksen ohjeistuksessa muistutetaan kuitenkin, että pohjoismaissakin matkustavalla henkilöllä on velvollisuus pitää mukanaan virallinen henkilöllisyystodistus tai passi. Lisää tietoa rajatarkastuksista saat Rajavartiolaitokselta.

Koska tilanne on tällä hetkellä poikkeuksellinen, lisäksi voi tarkistaa lento- tai laivayhtiöltä, mitä henkilötodistuksia he vaativat.

Suomen kansalaiset ja pysyvästi Suomessa asuvat saavat aina palata Suomeen. Koronaviruksen takia kaikki ulkomailta Suomeen tulevat ohjataan kuitenkin karanteenia vastaaviin olosuhteisiin 14 päivän ajaksi.

Mistä saan tietoa matkayhteyksistä Suomen ja Ruotsin välillä?

Seuraa lento- ja laivayhtiöiden tiedotusta verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Heillä on kaikkein ajankohtaisin tieto yhteyksistä.

Finnair  

SAS  

Norwegian

Viking Line

Tallink Silja

Haluaisin matkustaa Suomeen Ruotsin kautta kolmannesta maasta. Onko tämä mahdollista?

Sisärajoilla, eli Suomen ja toisen Schengen-valtion välisessä liikenteessä Suomen kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä sekä Suomessa asuvat EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä saavat liikkua rajan yli.

Ulkorajoilla, eli Schengeniin kuulumattoman valtion ja Suomen välisessä liikenteessä sallitaan niin ikään Suomen kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä sekä Suomessa asuvien EU- ja Schengen-valtioiden kansalaisten ja heidän perheenjäsenensä liikkuminen rajan yli.

Kannattaa kuitenkin tarkistaa liikenneyhteydet suoraan laiva- ja lentoyhtiöiltä, sillä tilanne muuttuu nyt nopeasti. Seuraa myös Ruotsin viranomaisten tiedotuksia koronavirustilanteesta. Tällä hetkellä (19.3.2020) Ruotsi ei ole määrännyt ulkomailta maahan saapuvia karanteeniin, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin.

Mistä löydän lisätietoa matkarajoituksista?

Rajavartiolaitoksen tietoa suomeksi

Ja ruotsiksi

Miksi sain tekstiviestin jossa kehotetaan palaamaan Suomeen? Olen Ruotsissa pysyvästi asuva Suomen kansalainen.

Ulkoministeriö kehottaa matkustajia tekemään matkustusilmoituksen matkustusilmoitus.fi -järjestelmässä. Matkustusilmoituksen voi tehdä myös pysyvästi ulkomailla asuvat Suomen kansalaiset. Ulkoministeriö ja edustustot lähettävät tarvittaessa tekstiviestejä/sähköposteja vain niille henkilöille, jotka ovat itse tehneet matkustusilmoituksen. Myös esim. perheenjäsen voi ilmoittaa muita henkilöitä kanssamatkustajina. Jos henkilön yhteystiedot (puhelinnumero/sähköposti) on syötetty matkustusilmoitusjärjestelmään, voivat he saada kyseessä olevia tiedotteita.

koronavirukset