Jussi Niva voitti julkisen teoskilpailun Ruotsissa

Suomen eturivin maalareihin lukeutuva Jussi Niva on voittanut kiinteistöyhtiö Vasakronan järjestämän kutsukilpailun Kv Spektern toimistorakennuksen julkisesta teoksesta. Kilpailun voittanut ”M in Us (Mondrianian Steps)” -teos valmistuu Tukholmassa sijaitsevaan rakennukseen maaliskuussa 2010.

Modernisti Piet Mondrianin tuotantoon väljästi viittaavassa teoksessaan Niva tutkii kaksiulotteisen pinnan kokemista tilallisesti, ikään kuin maalauksena. Teos on seinään upotettavien maalausten ja arkkitehtonisten ratkaisujen, kuten valaistuksen, seinän pintakäsittelyn ja sävyn, muodostava kokonaisuus. Kyseisessä aulatilassa katsoja vastaanottaa teoksen sen ohi ja läpi kulkien.

Teos on jatkoa Nivan maalaustaiteessaan pitkään pohtimiin kysymyksiin havaitsemisesta, ajasta, tilasta ja kokemuksesta. M in Us –teoksessa Nivaa on kiinnostanut erityisesti abstraktin maalauksellisen teoskokonaisuuden havaitseminen liikkeessä sekä kerronta, joka teokseen kokemistilanteessa rakentuu.

M in Us on taiteilijan ensimmäinen Ruotsiin valmistuva julkinen teos. Niva on aikaisemmin toteuttanut julkisen teoksen Suomeen, Vuosaaren metroasemalle Helsinkiin.

Jussi Niva (s. 1966) asuu ja työskentelee Helsingissä, ja hän toimii Kuvataideakatemian maalaustaiteen lehtorina. Hän edusti Suomea Venetsian Biennaalissa vuonna 1993 ja oli mukana vuoden 2007 Carnegie Art Award -näyttelykiertueessa. Nivan teoksia on keskeisten Suomalaisten kokoelmien lisäksi myös Ruotsalaisissa julkisissa ja yksityisissä taidekokoelmissa.