Klimatet huvudtema under Finlands ordförandeskap för Nordiska ministerrådet 2011

Statsrådets kommunikationsenhet
Pressmeddelande
2.11.2010

Finland är ordförandeland för Nordiska ministerrådet år 2011. Till huvudtema för ordförandeskapet har Finland valt hantering av klimatförändringarna på alla nivåer. Målet är att de nordiska länderna ska få en ännu synligare roll som en stark och enad klimatpåverkare.

Statsminister Mari Kiviniemi presenterade ordförandeskapsprogrammet på Nordiska rådets plenarsammanträde tisdagen den 2 november i Reykjavik. I programmet lyfts tre fokusområden fram, som Finland kommer att satsa särskilt på: hantering av klimatförändringarna, förankring av det nordiska globaliseringsinitiativet och aktivitet på gräsrotsnivå som grunden i det nordiska samarbetet. Programmet består även av sektorspecifika program och mål.

Hantering av klimatförändringarna

De nordiska länderna har förmågan och viljan att bli föregångare inom hantering av klimatförändringar och föra arbetet framåt både på lokal och internationell nivå. Ett framgångsrikt klimatarbete förutsätter ett brett engagemang och samverkan som genomsyrar alla sektorer. Man vill även att klimatperspektivet i större omfattning integreras i beslut inom näringslivet och samtidigt diskutera hur vi kan utveckla vår levnadsstandard trots minskade utsläpp. Grön tillväxt är framtidens väg.

Förankring av globaliseringsinitiativ

Finland kommer att fortsätta med, utveckla och slutföra de befintliga konkreta globaliseringsprojekten. Som en del av globaliseringsarbetet strävar man efter att stärka Nordens gröna profil internationellt. Den genom tiderna största nordiska satsningen på forskning och innovation är det nordiska toppforskningsinitiativet, inom vilket projekten i ett första stadium fokuserar på klimat, energi och miljö. Finland understryker att forskarsamhällena bör få tillgång till bästa möjliga verktyg och ramar för att skapa ny toppforskning och spetskompetens.

Finland kommer att fortsätta med de årliga globaliseringsforum som man anordnat sedan 2008. På dessa forum för man under statsministrarnas ledning diskussioner med representanter för näringslivet, forskningsmiljön, politiken, media och olika organisationer om de nordiska ländernas styrkor och gemensamma utmaningar.

Gräsrotsnivån grunden i det nordiska samarbetet

Finland strävar efter att ge stöd åt aktivitet bland medborgarna och till att förbättra de praktiska förutsättningarna för ett brett deltagande på gräsrotsnivå. För att det nordiska samarbetet ska leva vidare är det viktigt att i synnerhet få med ungdomar i arbetet genom att stärka deras nordiska identitet och förståelse av de nordiska språken.

Arbetet med avlägsnande av gränshinder fortsätter. Gränshinderforum under ledning av minister Ole Norrback fick förlängt mandat i tre år, 2011–2013. Man kommer att stödja forumets effektiva arbete med att avlägsna befintliga gränshinder och förbättra samordningen för att förhindra att nya hinder uppstår.

Ytterligare information: Chefen för sekretariatet för nordiskt samarbete Bo Lindroos, utrikesministeriet, tfn 040 158 5451 och statsministerns rådgivare i internationella frågor Antti Vänskä, statsrådets kansli, tfn 09 1602 2068 eller 040 513 1458.


 

pohjoismainen yhteistyö