Hyvää Pohjolan päivää!

Hyvää Pohjolan päivää!

Pohjolan päivä on tänä vuonna erityishuomion kohteena kahdesta syystä: meneillään on parhaillaan Suomen puheenjohtajuuskausi ja Pohjoismaiden ministerineuvosto viettää 50-vuotisjuhliaan! Tiistaina 23.3. on täten luvassa useita virtuaalitapahtumia.

Pohjoismaiset liput liehuvat rivissä.
Kuva: Magnus Fröderberg

Pohjoismainen yhteistyö ennen ja nyt

Miksi juhlistamme Pohjolan päivää nyt jo 50. kertaa? Pohjoismailla ja niiden välisellä yhteistyöllä on vaihteleva historia aina viikinkiajoista viimeisen sadan vuoden aikana tiivistyneisiin suhteisiin saakka. Lopulta Pohjoismaiden ministerineuvosto perustettiin vuonna 1971, EU:n ensiaskeleiden ja pohjoismaisen talousyhteistyön hautaamiseen jälkeen.

Vaikka 50 vuoden aikana on koettu eurooppalaisen yhteistyön tiivistymistä ja laaja globalisaatio, on pohjoismaiden yhteistyön merkitys ja jalansija jokapäiväisessä elämässämme vain vahvistunut. Yhteistyö ulottuu useaan osa-alueeseen, kuten työelämään, kestävään kehitykseen sekä tutkimukseen ja koulutukseen. Yhteistyön vaikutukset näkyvät meidän jokaisen arjessa esimerkiksi syödessämme terveellisesti pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan tai ladatessamme puhelimia sähköyhteistyön avulla.

Tällä hetkellä pohjoismaisen yhteistyön tavoitteeksi on asetettu maailman kestävimmän ja integroituneimman alueen titteli vuoteen 2030 mennessä. Yhteistyön konkreettisina eliminä toimii Pohjoismaiden ministerineuvosto ja parlamentaarinen elin, Pohjoismaiden neuvosto.

Pohjolan päivän ohjelmaa

Suomi on puheenjohtajuuskautensa aikana nostanut esille viisi teemaa, joihin perustuen Pohjolan päivän ohjelmassa on viisi paneelikeskustelua. Keskustelua käydään tasa-arvon, rajaesteiden, kiertotalouden, sananvapauden sekä kulttuurin tiimoilta.

Lue lisää Pohjolan päivän virtuaaliohjelmasta Pohjoismaisen yhteistyön verkkosivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).