Helsingistä maailman design-pääkaupunki 2012

Helsinki on maailman designpääkaupunki vuonna 2012. Valinnan teki maailman muotoilujärjestö Icsid, joka julkisti päätöksensä maailman designkongressissa Singaporessa 25.11. Helsingin hakemuksen tunnus oli Open Helsinki – Embedding Design in Life eli suomeksi Avoin Helsinki – Design on osa elämää. Tämän pohjalta rakennetaan myös merkkivuoden kunnianhimoinen ohjelma.

Kiasma, kuva Helsinki Picture Bank / Comma Image Oy Kiasma, kuva Helsinki Picture Bank / Comma Image Oy

Nimitystä designpääkaupungiksi tavoitteli yhteensä 46 kaupunkia 27:stä maasta. Kansainvälinen valintaraati valitsi finaalivaiheeseen Helsingin ja Eindhovenin, ja perusteellisen arvioinnin jälkeen raati valitsi voittajaksi Helsingin. Helsingistä tulee kolmas maailman designpääkaupunki Torinon (2008) ja Soulin (2010) jälkeen.

Tunnustus jaetaan joka toinen vuosi yhdelle kaupungille maailmassa. Designpääkaupungin asema tuo Helsingin seudulle runsaasti muotoilualan tapahtumia ja laajaa kansainvälistä näkyvyyttä. Järjestelyt alkavat heti.

”Tämä on valtavan hieno asia ja tärkeä tunnustus Helsingille sekä meidän yhteistyökumppaneillemme Espoolle, Vantaalle, Kauniaisille ja Lahdelle ja mukana olleille lukuisille yhteisöille ja ihmisille. Olemme saaneet ainutlaatuisen mahdollisuuden, josta kannattaa ottaa irti kaikki ilo ja hyöty”, toteaa Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, joka otti WDC 2012-nimityksen vastaan maailman designkongressissa Singaporessa.

Pajunen kiittää erinomaista yhteistyötä, jonka teki mahdolliseksi Helsingin valinnan maailman design-pääkaupungiksi. Helsingin hakemusta tukivat yhteistyökaupunkien lisäksi valtio, monet yliopistot ja muut oppilaitokset sekä muotoilualan yritykset ja yhteisöt.

"Suomella ja Helsingillä on upea ja kansainvälisesti arvostettu muotoilun perinne, ja tämä tunnustus Helsingille osoittaa, että me olemme designin ja hyvän kaupunkielämän edelläkävijä.” Pajunen muistuttaa, että design tulee ymmärtää laajasti. ”Tavoitteena on kehittää parempaa kaupunkia ja luoda elämänlaatua. Design-ajattelua voidaan myös hyödyntää vaikkapa julkisten palvelujen uudistamisessa. Käyttäjälähtöisyys, kestävä kehitys ja miellyttävä elämys ovat hyvän designin perusarvoja.”

Yhteistyötä usean kaupungin kanssa

Tiedekeskus Heureka, kuva Helsinki Picture Bank / Comma Image OyTiedekeskus Heureka, kuva Helsinki Picture Bank / Comma Image Oy

Helsingin yhteistyökumppanit Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Lahti osallistuvat täysipainoisesti design-pääkaupunki-vuoden valmisteluihin ja toteutukseen.

Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen sanoo, että valinta antaa loistavan lähtölaukauksen Aalto-yliopistolle ja sen kansainväliselle tunnettuudelle.

Vantaan kaupunginjohtajan Juhani Paajasen mukaan designpääkaupunkivalinnan osuminen Helsinkiin lisää koko pääkaupunkiseudun tunnettuutta maailmalla. Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta pitää Helsingin saamaa tunnustusta tärkeänä koko maalle. ”Lahdelle osallistuminen hankkeeseen on luonnollinen osa kaupungin strategiaa, jossa muotoilu on keskeisiä tulevaisuuden vahvuuksia. Teollisuuden ja muotoilukoulutuksen tiiviin vuorovaikutuksen ansiosta lahtelaiset yritykset ovat tunnettuja teollisen muotoilun osaajia.”, Myllyvirta sanoo.

Helsingin World Design Capital 2012 -hankkeen valmisteluja johtaa toistaiseksi Helsingin kulttuurijohtaja Pekka Timonen, joka vastasi myös hakuprosessista. Timonen osallistuu Pajusen ja Espoon kaupungin-johtajan Marketta Kokkosen kanssa parhaillaan Singaporessa maailman designkongressiin ja World Design Capital 2012 -kaupungin valintajuhlallisuuksiin.

Lisätietoa: