Aleksis Kiven päivä on suomalaisen kirjallisuuden päivä

Aleksis Kiven päivä on suomalaisen kirjallisuuden päivä

Kansalliskirjailija Aleksis Kiven päivää vietetään hänen syntymäpäivänään 10. lokakuuta, joka on samalla myös suomalaisen kirjallisuuden päivä.

Aleksis KiviKivi on ensimmäinen omintakeinen ja väkevä runoilijapersoonallisuus suomalaisessa kirjallisuudessa. Hän kirjoitti sekä näytelmiä että proosaa ja runoja. Kiven tunnetuin teos on romaani ”Seitsemän veljestä” vuodelta 1870.

Aleksis Kivi , oikealta nimeltään Alexis Stenvall, syntyi 10. lokakuuta 1834 Nurmijärvellä. Kivi oli 31. joulukuuta 1872 kuollessaan vain 38-vuotias. Kirjailijan lyhyeksi jääneeseen elämään sekä hänen syntymänsä ja kuolemansa ajankohtiin pohjautuu runoilija Eino Leinon muotoilema tunnettu luonnehdinta "hän eli vain syksystä jouluun”.

Kiven merkittävämmän kirjallisen tuotannon voi katsoa alkaneen 1850-luvun puolenvälin Bröllopsdansen-näytelmästä ja päättyneen vuonna 1871 julkaistuun näytelmään Margareta. Ensinmainitun suomenkielisen kehittelyn tuloksena syntynyt näytelmä Nummisuutarit sai vuonna 1865 valtionpalkinnon ja on yhä edelleen esitetyin kotimainen puhenäytelmä.

Lue lisää: Aleksis Kivi