Britannian maahantulosäännöt muuttuneet brexitin myötä – Tarkista säännöt huolellisesti ennen matkaasi

Kuvassa on piirretty kuva passista ja lentolipusta, sekä teksti

Päivitetty 10.12.2021

EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan on päättynyt. Tämä tarkoittaa sitä, että myös suomalaisten maahantulo ja oikeudet Britanniassa ovat aiempaa rajoitetumpia. Matkailijat voivat vierailla Britanniassa enintään kuusi kuukautta viisumivapaasti, mutta lyhempäänkin työntekoon tarvitaan yleensä oleskelulupa.

Uudessa pisteperustaisessa maahanmuuttojärjestelmässä työpaikka on useimmiten löydettävä ennen maahanmuuttoa. Britanniaan ei voi siis enää vapaasti muuttaa etsimään töitä. Tällä hetkellä EU-kansalaisten ei ole mahdollista tulla Britanniaan au pairiksi tai useimpiin harjoitteluihin, jollei ole aiempaa oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta.

Suomen ulkoministeriö ei vastaa toisen valtion maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista aina ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Matkustaminen Britanniaan

EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan on päättynyt 31.12.2020. Nyt saapuviin EU-kansalaisiin sovelletaan kolmansien maiden kansalaisia koskevia maahantulosäännöksiä, eli maahantulo ja oikeudet ovat aiempaa rajoitetumpia. Britannia on ottanut käyttöön uuden pisteperustaisen maahanmuuttojärjestelmän 1.1.2021 alkaen.

Uudessa pisteperustaisessa maahanmuuttojärjestelmässä voit vierailla Britanniassa enintään kuusi kuukautta viisumivapaasti matkailijana, mutta lyhempäänkin työntekoon tarvitset yleensä oleskeluluvan. Löydät GOV.UK-sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) tarkempaa tietoa siitä, mitä viisumivapaan vierailun aikana on sallittua tehdä. Voit myös tarkistaa viisumintarpeesi tällä työkalulla: Check if you need a UK visa.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Henkilökortilla ei voi enää matkustaa Britanniaan 1.10.2021 jälkeen, vaan matkustamiseen tarvitaan passi, jonka tulee olla voimassa koko matkan ajan. Poikkeuksena tähän ovat ne EU-kansalaiset, joilla on EUSS-status, sekä rajatyöntekijät. Kansalliset viranomaiset tai lento- ja muut kuljetusyhtiöt eivät voi vaatia passin käyttöä näiltä ryhmiltä. Voit tarvittaessa todistaa EUSS-statuksesi View and Prove -palvelun(Linkki toiselle verkkosivustolle) kautta. Lisätietoa löydät Euroopan komission(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja IATA:n sivuilta.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Oikeus käyttää henkilökorttia matkustamiseen on elinikäinen. 2026 alkaen Britannialla on kuitenkin oikeus lopettaa sellaisten henkilöllisyystodistusten hyväksyminen, jotka eivät sisällä kansainvälisten standardien mukaista biometristä sirua. Euroopan komission sivuilta löytyy lisätietoa suomeksi(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja englanniksi(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Löydät lisätietoa matkustamisesta Britanniaan 1.1.2021 eteenpäin GOV.UK-sivuilta: Visiting the UK from 1 January 2021(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja The UK's points-based immigration system:  An introduction for EU visitors(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Otathan huomioon myös koronavirustilanteeseen liittyvät matkustusrajoitukset ja muut vaatimukset matkustaessasi Britanniaan. Britannian maahantulosäännöistä löydät tietoa täältä: Gov.uk: Entering the UK(Linkki toiselle verkkosivustolle). Löydät ajankohtaista tietoa koronatilanteesta myös verkkosivuiltamme.

Työskentely ja opiskelu Britanniassa

Löydät suomenkielistä tietoa uudesta pisteperustaisesta maahanmuuttojärjestelmästä GOV.UK-sivustolta: Ison-Britannian pisteperustainen maahanmuuttojärjestelmä - Tietoja EU-kansalaisille(Linkki toiselle verkkosivustolle). Useimmat työperustaiset oleskeluluvat edellyttävät työnantaja-sponsoria ja tiettyä tulotasoa. Huomioithan, että sponsori on löydettävä ennen Britanniaan muuttoa, eli et voi muuttaa maahan etsimään töitä. Esimerkkejä vaatimuksista löydät GOV.UK-sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle)Työhaastattelu saattaa kuitenkin olla hyväksyttävä syy vierailla Britanniassa, jos rajaviranomaiset katsovat tiettyjen ehtojen täyttyvän. Löydät tarkempaa tietoa Home Officen vierailuja koskevasta ohjeistuksesta.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Useimpia oleskelulupia, kuten ammattityöntekijöiden(Linkki toiselle verkkosivustolle) oleskelulupaa (Skilled Worker visa) ja Britanniassa yliopistotutkinnon suorittaneille tarkoitettua Graduate -oleskelulupaa(Linkki toiselle verkkosivustolle), voi jo hakea. Voit tarkistaa ammattityöntekijöiden oleskeluluvan vaatimukset tällä työkalulla.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Löydät täältä listauksen kaikista työperustaisista oleskeluluvista: Work in the UK(Linkki toiselle verkkosivustolle). Britanniassa korkeakoulututkinnon suorittaneiden oleskelulupatyyppi avataan kesällä 2021 kansainvälisille opiskelijoille.

Löydät lisätietoa opiskelijaviisumista(Linkki toiselle verkkosivustolle) GOV.UK-sivuilta. Alle kuuden kuukauden opiskelu voi olla mahdollista viisumivapaasti, mutta tarkistathan vaatimukset huolellisesti: Study in the UK(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Au parit ja harjoittelijat

Myös au pairina työskentely ja useimmat harjoittelut lasketaan työnteoksi. Tällä hetkellä EU- kansalaisten ei ole mahdollista tulla Britanniaan au pairiksi. Ainostaan niide EU-kansalaisten, jotka ovat muuttaneet Britanniaan 31.12.2020 mennessä ja joilla on pre-settled tai settled status EU Settlement Schemen kautta, on mahdollista työskennellä au pairina.

Lisätietoa löydät Home Officen julkaisuista sekä vierailuja koskevasta ohjeistuksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (englanniksi):
Au pair factsheet – UK families 
Au pair factsheet

Työharjoittelu ei usein myöskään ole mahdollinen uudessa pisteperustaisessa maahanmuuttojärjestelmässä, joten tarkistathan oman tilanteesi suoraan potentiaaliselta työnantajaltasi.

EU Settlement Scheme

Lähes kaikkien EU-kansalaisten, jotka ovat muuttaneet Britanniaan 31.12.2020 mennessä, tuli hakea uutta oleskelulupaa EU Settlement Schemen(Linkki toiselle verkkosivustolle) kautta. Pre-settled ja settled status turvaavat EU-kansalaisten oikeudet jatkaa Britanniassa asumista, työskentelyä ja opiskelua brexitin jälkeen.

EU Settlement Schemen viimeinen hakupäivä oli 30.6.2021. Hakemuksen voi kuitenkin edelleen tehdä perustellusta syystä(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Muistathan myös päivittää muuttuneet tietosi, kuten uuden passin tai nimenmuutoksen, UK Visas and Immigration -tilillesi(Linkki toiselle verkkosivustolle) ennen matkustamista ulkomaille. Lisätietoa tietojen päivittämisestä ja oikeuksiesi todistamisesta löydät GOV.UK-sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle). Mikäli sinulla on pre-settled status, tarkistathan lisäksi huolellisesti poissaolosäännöt, ettet vahingossa menetä oikeuttasi hakea settled statusta myöhemmin.

UK Visas and Immigration -keskuksen yhteystiedot

Verkkosivu: Contact UK Visas and Immigration for help(Linkki toiselle verkkosivustolle)

 

UKVI:n maksullinen yhteydenottolomake(Linkki toiselle verkkosivustolle)

 

UKVI:n maksullinen palvelunumero ulkomailta: +44 (0)300 790 6268

ma–pe klo 8:00–20:00, la–su 9:30–16:30