Pre-settled statuksen haltija, tarkista poissaolosäännöt huolellisesti viettäessäsi pidempiä aikoja Britannian ulkopuolella

Monet suomalaiset viettävät pidempiä aikoja Britannian ulkopuolella koronatilanteen takia, mutta pre-settled statuksen haltijoiden kannattaa tarkistaa poissaoloihin liittyvät säännöt huolellisesti. Yhteensä yli kuuden kuukauden poissaolo ilman hyväksyttävää syytä millä tahansa 12 kuukauden jaksolla saattaa johtaa settled statuksen hakuoikeuden menetykseen. Tiettyjä ryhmiä koskee poikkeussäännöt.

Kuva, jossa muistutetaan EU Settlement Scheme -hakemuksesta. Hakuaika päättyy 30.6.2021.

Päivitetty 20.7.2021

Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tuli hakea uutta oleskelulupaa (pre-settled tai settled status) EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän (EUSS) kautta 30.6.2021 mennessä. Muutoin oleskelu maassa voi muuttoa laittomaksi. EUSS-hakemus koskee ennen siirtymäajan päättymistä (31.12.2020) maahan saapuneita EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään.

Jos et hakenut uutta oleskelulupaa määräaikaan 30.6.2021 mennessä, teethän hakemuksen välittömästi. Hakuajasta myöhästymiselle täytyy antaa hyväksyttävä syy. Lisäksi tietyillä ryhmillä on myöhäisempi määräaika. Löydät lisätietoa GOV.UK-sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja EU Settlement Scheme: information for late applicants(Linkki toiselle web-sivustolle.) -infosivulta. Hakeminen on maksutonta. 

Se, mihin statukseen olet oikeutettu, riippuu siitä, kuinka pitkään olet asunut Britanniassa. Settled statuksen edellytyksenä on viiden vuoden yhtäjaksoinen oleskelujakso (continuous qualifying period). Mikäli et ole vielä asunut maassa tarpeeksi pitkään, voit hakea pre-settled statusta. Pre-settled statuksen haltijoiden tulee hakea erikseen settled statusta, kun viisi yhtäjaksoista asumisvuotta on tullut täyteen. Älä unohda hakea settled statusta. Löydät lisätietoa täältä.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Poissaolot ilman hyvää syytä saattavat johtaa settled statuksen hakuoikeuden menetykseen

Monet Britanniassa asuvat suomalaiset ovat viettäneet tai suunnittelevat viettävänsä pidempiä ajanjaksoja Suomessa koronatilanteen takia. Settled statuksen haltijat voivat viettää Britannian ulkopuolella enintään 5 vuotta menettämättä statustaan, mutta pre-settled statuksen haltijoiden tulee tarkistaa sallittujen poissaolojen määrä huolellisesti.

Yleisesti ottaen pre-settled statuksen haltijat eivät saa olla maasta pois yli kuutta kuukautta (yksi pidempi poissaolo tai lyhyempiä yhteenlaskettuja poissaoloja) millään 12 kuukauden jaksolla. Huomioithan myös, että 12 kuukaudella ei tarkoiteta kalenterivuotta, vaan poissaolojen sallittua määrää ei saa ylittää millään 12 kuukauden jaksolla.

Tästä poikkeuksena ovat muutamat painavat syyt (esim. vakava sairaus tai raskaus), jotka oikeuttavat yhteen 6–12 kuukauden poissaloon viiden vuoden ajanjaksolla. Lisäksi ulkomaille lähetetyille Britannian valtion virkamiehille ja armeijan henkilökunnalle sekä heidän perheenjäsenilleen on poikkeuksia.

Vaikka pre-settled statusta ei menetä vasta kuin kahden vuoden poissaolon jälkeen, huomioithan, että yli kuuden kuukauden poissaolo ilman hyväksyttävää syytä voi tarkoittaa sitä, että et voi myöhemmin hakea settled statusta. Löydät tarkempaa tietoa keskeytymättömästä oleskelujaksosta esimerkiksi EU-delegaation(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Mayor of Londonin sivuilta.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Home Office on julkaissut erillisen ohjeistuksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) koronavirustilanteeseen liittyvistä poissaoloista. Koronaviruspandemia saattaa oikeuttaa tietyissä tilanteissa (esim. sairastuminen koronaan) pidempään poissaoloon. Tarkistathan ohjeet huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä EU Settlement Resolution Centren asiantuntijoihin. 

Etäopiskelu Britannian ulkopuolella pandemian aikana

Jos olet muuttanut Britanniaan ennen 31.12.2020, mutta olet jatkanut opintojasi etänä maan ulkopuolella pandemian aikana, huolehdithan, että poissaolosi ei riko settled statukseen vaadittavaa 5 vuoden jatkuvan asumisen jaksoa (continuous qualifying period). Etäopiskelu ulkomailla koronavirustilanteen takia saatetaan laskea pidempään poissaoloon oikeuttavaksi syyksi, mutta perehdy Home Officen ohjeistukseen(Linkki toiselle web-sivustolle.) huolellisesti. Jos olet epävarma, täyttääkö tilanteesi tarvittavat ehdot, ole yhteydessä EU Settlement Resolution Centren asiantuntijoihin. Luvattomat poissaolot voivat johtaa settled statuksen hakuoikeuden menetykseen myöhemmin.

Muista pitää tietosi ajan tasalla

Voit joutua todistamaan maahanmuuttostatuksesi 1.7.2021 eteenpäin esimerkiksi työnantajalle, vuokranantajalle tai rajaviranomaisille. Löydät lisätietoa Home Officen julkaisusta: Your immigration status: an introduction for EU, EEA and Swiss citizens(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Muista päivittää muuttuneet tietosi, kuten uuden passin, vaihtuneen osoitteen tai nimenmuutoksen, UK Visas and Immigration(Linkki toiselle web-sivustolle.) -tilillesi.  Jos olet tehnyt EUSS-hakemuksesi passilla, mutta aioit matkustaa henkilökortilla, tai toisinpäin, lisää myös toisen henkilötodistuksesi tiedot tilillesi ennen matkaasi. Voit lisätä tilillesi useita matkustusasiakirjoja. Ajantasaiset tiedot nopeuttavat rajatarkastusta palatessasi Britanniaan.

EU Settlement Resolution Centren yhteystiedot

puh. 0300 123 7379 (Britanniassa) tai +44 203 080 0010 (Britannian ulkopuolelta)
ma–pe klo 8:00–20:00, la–su 9:30–16:30
Yhteydenottolomake(Linkki toiselle web-sivustolle.) (Linkki toiselle web-sivustolle.)