Suomen kultakausi esittäytyy Tukholmassa

Suomalaisten rakastamia taideteoksia on nyt nähtävissä Tukholmassa. Näyttelyn teokset esittelevät Suomen taiteen kultakautta ja näytteillä on monia tunnetuja taiteilijoita, mm. Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck ja Elin Danielson-Gambogi. "Kuvia Suomesta – maa ja kansa" -näyttely järjestetään Waldemarsuddessa Tukholmassa yhtenä Merkkivuosi 1809 -tapahtumana.

Elin Danielson-Gambogi Elin Danielson-Gambogi: Tyttö ja kissa kesämaisemassa, 1892. Kuva: UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö.

Prins Eugens Waldemarsudden näyttelyssä on esillä runsaat 80 teosta yhteensä 38 eri taiteilijalta Suomen taiteen kultakaudelta 1850–1920. Kultakausi sijoittui samaan aikaan sortokausien ja kansallisen heräämisen kanssa, jolloin niin kuvataiteilijat, kirjailijat kuin säveltäjätkin rakensivat kuvaa suomalaisuudesta. He etsivät sen juuria, ja pyrkivät taiteen keinoin kertomaan, että Suomi on itsenäinen kansakunta.

Näyttelyssä on teoksia sekä erittäin hyvin että hieman vähemmän tunnetuilta taiteilijoilta, jotka yhdessä luovat kattavan kuvan Suomen kansasta ja maisemista. Teosten aiheina ovat Suomen metsät, niityt ja järvet sekä kansan elämä maaseudulla, mutta myös vanhat kaupunkinäkymät ja kaupunkilaiset. Näyttelyn taideteokset on koottu Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen STSY:n jäsenten kokoelmista.

STSY: n jäseninä ovat Alfred Kordelinin säätiö, Enson taidekokoelmat -säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö Suomi, Taidesäätiö Merita sekä UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö. Waldemarsudden "Kuvia Suomesta – maa ja kansa" on STSY:n ensimmäinen Suomen rajojen ulkopuolella järjestetty näyttely.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kuvitettu taidekirja, Bilder från Finland – land och folk, jonka on kirjoittanut taidehistorioitsija Juha Ilvas.

Näyttely on esillä Waldemarsuddessa 3.10.2009 – 10.1.2010.

Lisää: Prins Eugens Waldemarsudde(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

kulttuuri