Ruotsissa mustarastas, Suomessa laulujoutsen

Koko vuoden kestäneen äänestyksen jälkeen julkaistiin Ruotsin uusi kansallislintu. Voittajaksi selviytyi mustarastas, jonka laulu on lehden mukaan yksinkertaista mutta kaunista.

Mustarastas
Mustarastas. Kuva: P-G Bentz/sturnus.se

Birdlife Sverigen järjestämä äänestys Ruotsin uudesta kansallislinnusta on tullut viimein päätökseen. Koko vuoden kestänyt äänestys päättyi maanantaina 31.8. Yhteensä yli 75 000 äänesti kisassa, ja pelkästään maanantaina ääniä annettiin yli 19 000. Neljänkymmen lintulajin joukosta finaaliviisikkoon selvisivät korppi, mustarastas, merikotka, sinitiainen ja harakka. 

Finaali huipentui perjantaina 4.9. kello 18, kun lopulliset tulokset julkistettiin. Voittajaksi selviytyi mustarastas. Birdlife Sverige mukaan voittajalintu herättää ihmisissä voimakkaita tunteita, ja talvella sen laulu on ensimmäisiä merkkejä keväästä. Kaunis lauluääni onkin osasyynä mustarastaan suosioon.

Mustarastas on voittanut samaisen kisan jo aiemmin. Vuonna 1962 Dagens Nyheterin järjestämässä äänestyksessä mustarastas vei voiton. Äänestyksen mittakaava oli tuolloin toki eri, yhteensä 5 000 äänestäjää osallistui silloin.

Myös Suomen vuonna 1981 valittu kansallislintu, laulujoutsen, on tunnettu erityisesti sen tavoista päästää melodista ääntä.

Lähde: DN.se