Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto Kari Kriikulle

Pohjoismaiden neuvoston arvostetun musiikkipalkinnon saa tänä vuonna suomalainen muusikko ja tähtiklarinetisti Kari Kriikku.

Kari Kriikku on huomattavaa kansainvälistä tunnustusta saanut muusikko, ja hänet tunnetaan erinomaisena modernin musiikin esille tuojana ja lähettiläänä.

Kari Kriikku. Foto: Stefan Bremer Kari Kriikku. Foto: Stefan Bremer

Palkintolautakunta toteaa perusteluissaan:
"Kari Kriikku on poikkeuksellinen oman instrumenttinsa klarinetin taituri. Hänen musiikillista ilmaisuaan leimaa joustavuus ja positiivinen soittamisen ilo - hän on muusikko sanan parhaassa merkityksessä. Omassa musiikinlajissaan hän on uraa uurtava soolokonserttien uudistaja, mikä on tuonut yhteistyökumppaneiksi lukuisia nykysäveltäjiä, joiden teoksia hän on esittänyt kantaesityksenä. Myös kamarimuusikkona hän on tutkinut klassisen musiikin ulkopuolella olevia taidemusiikin muotoja.

Kari Kriikulla on huomattava levytuotanto takanaan. Sen laaja kirjo ulottuu C.M. von Weberistä Kimmo Hakolaan ja Magnus Lindbergiin ja jopa populaarimusiikin alalle. Myös hänen esiintymistaitonsa vahvistaa kuvaa omaleimaisesta ja modernista taiteilijasta."

Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto on 350 000 Tanskan kruunua eli noin 47 000 euroa, ja se luovutetaan Tukholmassa lokakuun lopulla pidettävän Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä.