Lauran vinkki: ”Jos unelmaopiskelupaikkasi tuntuu saavuttamattomalta, tutki mahdollisuuksiasi Suomessa”

Kevään yhteishaku Suomen yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin jatkuu 30.3. saakka. Haastattelimme Laura Löfgreniä, joka löysi ruotsinkielisen unelmaopiskelupaikkansa Suomesta.

Mitä opiskelet ja missä koulussa?

–    Opiskelen psykologiksi Åbo Akademissa.

Mistä sait idean hakea opiskelupaikkaa Suomesta?

–    Suomeen hakeutuminen oli monesta asiasta johtuva itsestäänselvyys. Suomi on aina ollut suuri osa elämääni, vaikka olen elänyt siitä suurimman osa Ruotsissa. Synnyin Suomessa, minulla on täällä paljon sukua ja tiedän paljon Suomen yhteiskunnasta ja historiasta. Samalla olen aina tiennyt kuinka paljon yhteistä Suomella ja Ruotsilla on. En kuitenkaan valitettavasti ole koskaan oppinut suomen kieltä, mutta olen monen muun tapaan pärjännyt Suomessa hyvin pelkästään ruotsilla ja englannilla. 


–    Toinen syy on se, että tahdoin opiskella psykologiaa, jotta voisin työskennellä psykologina Ruotsissa. Lukiotodistukseni arvosanat eivät olleet riittävän korkeat päästäkseni psykologian koulutuksiin Ruotsissa, ja korkeakoulukoe (högskoleprovet) ei sopinut minulle. Hain siis paikkaa Åbo Akademista pääsykokeen ja soveltuvuushaastattelun kautta. Sain paikan toisella yrityksellä, ja muutin Turkuun Varsovasta, jossa olin lukenut psykologiaa vuoden, jatkaakseni opintojani Åbo Akademissa. Olen ollut täällä siitä lähtien ja olen siitä erittäin kiitollinen.

Miten olet viihtynyt asuessasi Suomessa?

–    Suomi muistuttaa monilla tavoin Ruotsia. Vaikka en itse puhu suomea, olen aina kokenut Suomen hyvin turvallisena ja järjestäytyneenä maana, ehkä jopa enemmän kuin Ruotsi. Opintoni ovat lähes aina olleet ruotsiksi, lukuun ottamatta yksittäisiä englanninkielisiä kursseja. Tämä on ollut mukavaa, mutta myös hyödyllistä, sillä tarkoitukseni on tulevaisuudessa työskennellä juuri ruotsiksi. Suomalaiset saattavat aluksi tuntua ruotsalaisia ujommilta, mutta tämä kuva muuttuu nopeasti, kun tänne tulee opiskelemaan ja pääse sisään opiskelijayhteisöihin.  

–    Asunnon löytäminen oli erittäin helppoa yliopiston kautta, mutta niitä löytää helposti myös yksityisesti. Vaikka Suomi ja Ruotsi ovat monella tapaa samanlaisia, saattaa koti-ikävä silti joskus yllättää. Onneksi maiden välillä on helppo matkustaa päivä- tai iltalaivalla. Jos laivaliput varaa ajoissa, ne maksavat usein vähemmän kuin esimerkiksi junamatka Tukholmasta Malmöhön. 

Millaista Suomessa opiskeleminen on ollut?

–    Opiskelijaelämä on samanlaista, kun Ruotsissa, sillä se tarjoaa laajan valikoiman eri tapahtumia, yhdistyksiä, oppilaskuntia ja juhlia heille jota se kiinnostaa. Täällä on suuret mahdollisuudet elää opiskelijaelämää ruotsiksi, sillä hyvin moni opiskelija puhuu ruotsia äidinkielenään tai muuten korkeatasoisesti. Jos tahtoo laajentaa näkökulmaansa, löytyy täältä myös paljon vaihto-opiskelijoita ja voi tietysti hakeutua myös järjestöihin ja tapahtumiin joissa on paljon suomenkielisiä opiskelijoita.  

Mitä sanoisit heille jotka harkitsevat muuttavansa Suomeen opiskelemaan?

–    Opinnot Suomessa sopivat niille, jotka tahtovat kokea jotain uutta, mutta jotka haluavat, että opintoja voi helposti soveltaa käytännössä myös Ruotsissa. Se voi myös olla vaihtoehto henkilölle, joka tahtoo suorittaa tietyt opinnot ruotsiksi, mutta jonka lukiotodistukset tai korkeakoulukoepisteet eivät riitä hyväksyntään Ruotsissa. Suomessa opiskelijavalinta voi perustua myös pääsykokeisiin. Pääsykokeet voivat tietenkin olla haaste sinällään, eikä ole syytä yrittää peitellä sitä, että Suomen oppilaitokset ovat maailman parhaimpien joukossa ja myös täällä on vaikea saada paikkaa suosituista koulutusohjelmista. Mutta on mahdollista, että juuri unelmaopiskelupaikkasi löytyy ruotsin kielellä täältä ja koulutusohjelmasta on mahdollisuus saada paikka, jos olet valmis panostamaan pääsykokeeseen.

–    Vinkkini kaikille Ruotsissa, jotka uskovat unelmaopiskelupaikkansa olevan saavuttamattomissa: Tutkikaa mahdollisuuksianne Suomessa.