Kalevalan päivä – suomalaisen kulttuurin päivä
Suomalaisen kulttuurin päivää juhlitaan vuosittain Kalevalan päivänä 28. helmikuuta. Päivää vietetään Elias Lönnrotin kokoaman Suomen kansalliseepoksen Kalevalan kunniaksi. Päivä on merkittävä juhla Suomessa, sillä Kalevala on kansallisuuden, oman kielen ja kulttuurin symboli, jonka varaan suomalainen identiteetti perustuu.
Kalevalan päivää alettiin juhlia 1800-luvulla akateemisissa piireissä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjesti vuonna 1885 ensimmäisen yleisen Kalevala-juhlan teoksen 50-vuotispäivän kunniaksi. Päivä on suomalaisille hyvin tärkeä, koska Elias Lönnrotin työllä on suomen kirjakielen isän Mikael Agricolan rinnalla ollut suuri vaikutus suomen kielen kehitykselle.
Kalevalan ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1835. Runoelmaa alettiin pian kutsua suomalaisten kansalliseepokseksi. Runoaineiston kartuttua edelleen Lönnrot työsti Kalevalasta uuden, laajemman version. Vuonna 1849 ilmestynyt Kalevala on suomalaisten tuntema kansalliseepos. Kirja käännettiin ruotsiksi vuonna 1841 ja ranskaksi vuonna 1845. Nykyisin teos on käännetty yli 60 kielelle.
Elias Lönnrot syntyi 9. huhtikuuta 1802 Sammatin pitäjässä ja kuoli 18. maaliskuuta 1884. Monitaitoinen mies oli mm. suomen kielen professori ja lääketieteen tohtori, lisäksi hän kirjoitti ahkerasti useisiin sanomalehtiin. Inspiraation Kalevalaan hän sai opintomatkoillaan Suomeen ja Karjalaan, joissa hän kuunteli runonlausujia ja keräsi lauluja ja runoja. Osan teksteistä hän kirjoitti myös itse. Vuonna 1835 hän kokosi tekstit yhteen Kalevalaksi, ja teoksesta tuli Iliakseen ja Odysseiaan verrattava eepos.