Virkatodistus- ja osoitetiedustelut

Mikäli ulkomaalainen ei ole eikä ole ollut naimisissa japanilaisen kanssa, ei virkatodistusta ole saatavissa Japanissa.

Virkatodistukset

Japanissa ei ole Suomen väestörekisterikeskusta vastaavaa valtakunnallista keskusrekisteriä. Virkatodistusta vastaava todistus Japanissa on perherekisteriote (koseki-tohon)

Jokaisen asuinalueen kaupunginvirasto vastaa oman alueensa väestökirjanpidosta.  

Perherekisteriotteen saa vain, jos ulkomaalainen on mennyt naimisiin japanilaisen kanssa ja on sen myötä liittynyt puolison japanilaiseen perherekisteriin. Kun toinen puoliso on japanilainen, näkyvät ulkomaalaisenkin puolison tiedot paikallisen puolison perherekisterissä. Perherekisteriotteessa on henkilön perherekisteriosoite, asuinosoite, siviilisäädyn historia ja tiedot vanhemmista, aviopuolisosta ja lapsista. 

Mikäli ulkomaalainen ei ole eikä ole ollut naimisissa japanilaisen kanssa, ei perherekisteriotetta ole saatavissa Japanissa.

Asuinosoite voi olla eri kuin perherekisteriosoite, koska perherekisterin voi rekisteröidä toiseen kaupunginosaan tai kaupunkiin.

Japanissa asuva tai asunut ulkomaalainen voi hakea asuinalueensa kaupungin virastolta asuinrekisteriotteen (jyumin hyo). Asuinrekisteriotteessa on henkilön nykyinen ja edellinen osoite.  Asuinrekisteriotteeseen voi pyytää listaamaan kaikki samassa osoitteessa asuvat henkilöt, kuten puolison, lapset ja muut osoitteessa asuvat henkilöt.

Asuinrekisteritiedot ovat saatavissa pyyntöhetkeä edeltäviltä viiden vuoden ajalta.

Japaniin kohdistuvissa perhe- ja asuinrekisteriotepyynnöissä tulee olla tiedossa tarkka paikkakunta ja ajanjakso siitä, missä ja milloin henkilö on aikoinaan Japanissa asunut. Ilman näitä tietoja kyselyä on mahdotonta kohdistaa oikean kaupunginosan tai kaupungin väestökirjanpidosta vastaavalle virastolle.

Japanin tiukat henkilösuojalait estävät henkilötietojen luovuttamisen ulkopuolisille. Suomalainen asianajotoimisto tai pesänselvittäjä ei voi olla suoraan yhteydessä paikalliseen viranomaiseen, vaan heidän on palkattava japanilainen asianajotoimisto tai lakimies hoitamaan asiaa. Perherekisteriotetta ja asuinrekisteriotetta ei saa sähköisesti. Asiointi pitää hoitaa paikan päällä Japanissa. Asiointikieli on japani ja mahdollisesti isoimmissa kaupungeissa myös englanniksi. Rekisteriotteen saa vain japanin kielisenä.

Suomen suurlähetystö ei voi toimia välikätenä perhe- tai asuinrekisteriotepyynnöissä.

Yhteystiedot:  Tokyo Metropolitan Foundation "TSUNAGARI" (Linkki toiselle web-sivustolle.)

Osoitetiedustelut

Digi- ja väestötietoviraston osoitepalvelusta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) voi hakea lähes kaikkien Suomessa vakinaisesti asuvien henkilöiden ajantasaiset osoitteet.

Tokyo Metropolitan Foundation "TSUNAGARI"(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suomen suurlähetystö ei voi toimia välikätenä osoitetiedusteluissa.