Ansökan om pass och identitetskort utomlands

  1. Ansökan måste lämnas in personligen.
  2. Ansökan kan endast behandlas om dina uppgifter i befolkningsdatasystemet är korrekta. En finsk medborgare kan avgiftsfritt kontrollera sina uppgifter i befolkningsdatasystemet en gång om året. För att kontrollera och rätta dina befolkningsuppgifter ta kontakt med den närmaste Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
  3. Du måste betala passet eller identitetskortet då du lämnar in ansökan.
  4. Pass och identitetskort är i kraft i högst fem år.
  5. Att få ett vanligt pass räcker från två upp till flera veckor. Ett snabbpass får du i allmänhet snabbare, med leveranstiden varierar beroende på till vilket land det ska levereras. Se mer under: Olika pass och expeditionsavgifter utomlands.

Pass och identitetskort kan sökas vid ambassader, generalkonsulat och beskickningar som leds av en utsänd konsul, det vill säga konsulat. Även honorärkonsulaten i Tyskland (Hamburg, Frankfurt am Main) och Spanien  (Barcelona, Malaga, Las Palmas, Palma de Mallorca, Pilar de la Horadada) kan bevilja pass.

Identitetskort

Ambassader och konsulat kan endast utfärda vanliga identitetskort. Ett vanligt identitetskort kan också utfärdas till minderåriga med vårdnadshavarnas godkännande. Beskickningarna kan inte bevilja sådana identitetskort för minderåriga som kan beviljas utan vårdnadshavarnas godkännande, identitetskort för utlänningar eller tillfälliga identitetskort.

För identitetskort behövs inte fingeravtryck.

Ansökan om pass och identitetskort i Schweiz

Ansökan om pass och identitetskort görs vid Finlands ambassad i Bern. Finlands honorära konsulat i Schweiz kan inte ta emot ansökningar om pass och identitetskort. Ansökan görs personligen. Även barn bör personligen ansöka om ett eget pass. Deras namn kan inte ingå i föräldrarnas pass. Läs mera här.

Tid bokas på nätet i online-tidsbokningssystemet.

För ansökan om pass och identitetskort behövs:

  • ett pappersfotografi som fyller kraven för biometriskt pass. Bekanta dig med anvisningarna för passfoto på Polisens webbplats. Passfotot som bifogas i ansökan kan vara högst 6 månader gammalt. 
  • Ditt gamla pass eller identitetskort. Ta med en annan giltig bildförsedd identitetshandling, om ditt pass eller identitetskort inte längre är giltigt (t.ex. ett annat lands pass, identitetskort eller ditt schweiziska uppehållstillstånd).

 

Passet/identitetskortet betalas på plats med bank- eller kreditkort (inte American Express). Kontant betalning är inte möjlig.

Det är även möjligt att på förhand göra en betalning till ambassadens konto. I detta fall bör kvitto för betalningen uppvisas. 

Ambassade de Finlande, Weltpoststrasse 4, 3000 Bern 15       
Postfinance, 4808 Zofingen    
IBAN: CH58 0900 0000 6155 0920 7    
BIC: POFICHBEXXX    
Referens: Namnet på sökanden

Serviceavgifter

Leveranstiden för passet/identitetskortet är cirka två veckor. Leveranstiden för snabbpass är cirka en vecka. Vi kan skicka ditt pass / ID-kort när det är färdig. Frakt till Schweiz kostar 6 CHF, till resten av Europa 10 CHF.

 

Läs mera:

Polisen - Pass

Polisen - Identitetskort