Ansökan om pass och identitetskort utomlands

Hur ansöker man om pass och identitetskort

  1. Ansökan måste lämnas in personligen.
  2. Ansökan kan endast behandlas om dina uppgifter i befolkningsdatasystemet är korrekta. En finsk medborgare kan avgiftsfritt kontrollera sina uppgifter i befolkningsdatasystemet en gång om året. För att kontrollera och rätta dina befolkningsuppgifter ta kontakt med den närmaste Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).
  3. Du måste betala passet eller identitetskortet då du lämnar in ansökan.
  4. Pass och identitetskort är i kraft i högst fem år.
  5. Att få ett vanligt pass räcker från två upp till flera veckor. Ett snabbpass får du i allmänhet snabbare, med leveranstiden varierar beroende på till vilket land det ska levereras. Se mer under: Olika pass och expeditionsavgifter utomlands.

Pass och identitetskort kan sökas vid ambassader, generalkonsulat och beskickningar som leds av en utsänd konsul, det vill säga konsulat. Även honorärkonsulaten i Tyskland (Hamburg, Frankfurt am Main) och Spanien  (Barcelona, Malaga, Las Palmas, Torrevieja) kan bevilja pass.

Identitetskort

Ett identitetskort är en handling som du kan använda för att styrka din identitet i olika situationer. Identitetskortet kan också i begränsad utsträckning användas för resor. Den har dessutom ett chip som gör det möjligt att styrka din identitet även i e-tjänster. 

Beskickningarna kan utfärda vanliga och tillfälliga identitetskort. Identitetskort kan också utfärdas till minderåriga med vårdnadshavarens godkännande. 

Beskickningarna kan inte bevilja identitetskort för minderåriga utan vårdnadshavarnas godkännande eller identitetskort för utlänningar.

Från och med den 2 augusti 2021 fogas fingeravtryck till identitetskortet.

Ansökan om pass och identitetskort i Schweiz

Ansökan om pass och identitetskort görs vid Finlands ambassad i Bern. Läs mer om elektronisk ansökan om pass här.

Finlands honorära konsulat i Schweiz kan inte ta emot ansökningar om pass och identitetskort. Ansökan görs personligen. I enlighet med den nya medborgarskapslagen måste även barn i alla åldrar personligen vara på plats när ansökan om ett eget pass eller identitetskort åt honom eller henne görs. Deras namn kan inte ingå i föräldrarnas pass. Läs mer om ansökan om pass/identitetskort åt minderåriga samt om de dokument som ska tas med här.

Kom ihåg att kontrollera att dina uppgifter i befolkningsdatasystemet(Länk till en annan webbplats.) stämmer. Vi kan inte ta emot din ansökan, om dina uppgifter i befolkningsdatasystemet(Länk till en annan webbplats.) behöver uppdateras. Finska medborgare kan kontrollera sina uppgifter i befolkningsdatasystemet avgiftsfritt en gång per år. Om du har dubbelt medborgarskap(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) behöver uppgifterna om ditt andra medborgarskap också anmälas till Finlands befolkningsdatasystem. Du kan kontrollera dina egna uppgifter i befolkningsdatasystemet på sidan Personuppgifter i webbtjänsten Suomi.fi. Du kan också kontrollera dina uppgifter genom att be om kontroll skriftligt med en blankett (pdf)(Länk till en annan webbplats.). Skicka in blanketten till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, PL 1003, 00531 Helsingfors, FINLAND, Email: [email protected]  

Pass och identitetskort är i kraft i högst fem år. Leveranstiden för passet/identitetskortet är cirka två veckor. Leveranstiden för snabbpass är cirka en vecka.

Tid bokas på nätet i online-tidsbokningssystemet. Det är alltid möjligt att boka tid för en månad framåt, från och med nu. Tider frigörs också genom avbokningar. Alla tillgängliga tider visas i vårt bokningssystem.

För ansökan om pass och identitetskort behövs:

  • ett pappersfotografi som fyller kraven för biometriskt pass. Bekanta dig med anvisningarna för passfoto (pdf)(Länk till en annan webbplats.) på Polisens webbplats. Passfotot som bifogas i ansökan kan vara högst 6 månader gammalt och i färg. Även ett foto som tagits i en fotoautomat fungerar, så länge måtten är rätt. 

  • Ditt gamla pass eller identitetskort. Ta med en annan giltig bildförsedd identitetshandling, om ditt pass eller identitetskort inte längre är giltigt (t.ex. ett annat lands pass, identitetskort eller ditt schweiziska uppehållstillstånd).

  • 18–30-åriga män: militärpass, civiltjänstgöringsintyg eller uppbådsintyg.Om dessa saknas kontrolleras skyldigheten att försvara landet hos myndigheterna. Om militär- eller civiltjänstgöringen inte är genomförd kan passet utfärdas högst till utgången av det år då personen fyller 28 år.

Passet/identitetskortet betalas på plats med bank- eller kreditkort (inte American Express). Kontant betalning är inte möjlig.

Det är även möjligt att på förhand göra en betalning till ambassadens konto. I detta fall bör kvitto för betalningen uppvisas. 

Ambassade de Finlande, Weltpoststrasse 4, 3000 Bern 15       
Postfinance, 4808 Zofingen    
IBAN: CH58 0900 0000 6155 0920 7    
BIC: POFICHBEXXX    
Referens: Namnet på sökanden

Serviceavgifter

Vi kan skicka ditt pass / ID-kort när det är färdigt. Frakt till Schweiz kostar 6 CHF, till resten av Europa 12 CHF.

Om du är rörelsehindrad ska du kontakta ambassaden innan du anländer för att säkerställa att det går smidigt att sköta ärenden på förhand när du anländer till ambassaden.

Läs mera:

Polisen - Pass(Länk till en annan webbplats.)

Polisen - Identitetskort(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)