Passin tai henkilökortin hakeminen ulkomailla

  1. Jätä hakemus henkilökohtaisesti.
  2. Huolehdi itse siitä, että tietosi väestötietojärjestelmässä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ovat ajan tasalla. Suomen kansalainen voi tarkistaa väestörekisteritietonsa kerran vuodessa maksutta. Korjaa ja tarkista tiedot Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).
  3. Tarkista passin tai henkilökortin hinta ja maksutapa palveluhinnastosta. 
  4. Passin ja henkilökortin voimassaoloaika on enintään 5 vuotta.
  5. Tavallisen passin saaminen kestää yhdestä viikosta useampaan viikkoon. Pikapassin saat yleensä nopeammin, mutta niidenkin toimitusajat vaihtelevat maasta riippuen. Katso lisää passityypeistä: Passityypit ja käsittelymaksut ulkomailla. Henkilökorttien pikatoimitus ei ole mahdollista.
  6. Todista henkilöllisyytesi passilla tai henkilökortilla.

Myöntöpisteet

Passin ja henkilökortin voivat myöntää suurlähetystöt, pääkonsulaatit ja konsulaatit eli lähetetyn konsulin johtamat edustustot.

Kunniakonsulaatit eivät yleensä myönnä passeja ja henkilökortteja. Ainoastaan Saksassa Hampuri ja Frankfurt am Main sekä Espanjassa Barcelona, Malaga, Las Palmas ja Torrevieja myöntävät passeja ja henkilökortteja.

Henkilökortti

Edustustot voivat myöntää tavallisia ja tilapäisiä henkilökortteja. Henkilökortti voidaan myöntää myös alaikäiselle huoltajien suostumuksella.

Edustustoista ei voi hakea ilman huoltajien suostumusta myönnettäviä alaikäisen henkilökortteja tai ulkomaalaisen henkilökortteja.

Henkilökorttiin liitetään 2.8. 2021 alkaen sormenjäljet.

Passin  tai henkilökortin hakeminen Sveitsissä

Sveitsissä Suomen passia ja henkilökorttia voi anoa suurlähetystössä Bernissä. Passin/henkilökortin sähköisestä hakemisesta voit lukea lisää täältä.

Hakemus tulee jättää aina henkilökohtaisesti. Kunniakonsulaatit eivät ota vastaan passi- tai henkilökorttihakemuksia. Nykyisen kansalaisuuslain mukaan myös kaikenikäisten lasten tulee olla henkilökohtaisesti paikalla, kun hänelle haetaan omaa passia tai henkilökorttia. Heitä ei voi merkitä vanhempiensa passiin. Lue lisää alaikäisen passin/henkilökortin hakemisesta sekä mukaan otettavista dokumenteista täältä.

Varmista, että tietosi väestötietojärjestelmässä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ovat ajan tasalla. Suomen kansalainen voi tarkistaa väestörekisteritietonsa kerran vuodessa maksutta. Korjaa ja tarkista tiedot d(Linkki toiselle verkkosivustolle)igi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Jos sinulla ei suomalaista henkilökorttia, mobiilivarmennetta ja pankkitiliä, voit pyytää tarkastuksen digi-ja väestötietovirastosta tällä lomakkeella (pdf). (Linkki toiselle verkkosivustolle) Jos sinulla on muita kansalaisuuksia (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)kuin Suomen kansalaisuus, myös ne tulisi olla ilmoitettu digi-ja väestötietovirastoon.

Passi ja henkilökortti ovat voimassa viisi vuotta. Normaalipassin ja henkilökortin toimitusaika on noin kaksi viikkoa. Pikapassi tulee noin viikossa. 

Varaa aika ajanvarausjärjestelmämme kautta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Passia tai henkilökorttia anottaessa mukana tulee olla:

  • yksi biometriseen passiin soveltuva paperinen passikuva. Tutustu valokuvaohjeeseen (pdf)(Linkki toiselle verkkosivustolle)  poliisin verkkosivulla. Hakemukseen liitettävä passikuva saa olla enintään 6 kuukautta vanha ja kuva voi olla värillinen tai mustavalkoinen. Myös automaatissa otettu kuva kelpaa, jos mittasuhteet ovat oikeat. Automaatissa kannattaa valita aina värillinen kuva, koska mustavalkoinen kuva on usein liian tumma.
  • vanha passisi/henkilökorttisi. Jos vanha passi/henkilökortti ei ole enää voimassa, ota mukaasi myös joku toinen kuvallinen henkilötodistus (esim. toisen maan passisi/henkilökorttisi/Sveitsin oleskelulupasi).
  • 18–30-vuotias mies: sotilaspassi, siviilipalvelustodistus tai kutsuntatodistus. Jos näitä ei ole, passin tai henkilökortin myöntävä viranomainen tarkistaa maanpuolustusvelvollisuuden hoitamisen tilanteen viranomaisilta. Jos hakija ei ole suorittanut ase- tai siviilipalvelusta, passi tai henkilökortti myönnetään enintään sen vuoden loppuun, jolloin hakija täyttää 28 vuotta.

Passi/henkilökortti maksetaan paikan päällä pankki-tai luottokortilla (lukuun ottamatta American Express-korttia) tai tilisiirtona etukäteen suurlähetystön tilille. Esitä tällöin maksutosite suurlähetystössä. Käteismaksuja ei oteta vastaan. Hinnat löytävät täältä.

Pankkiyhteys

Ambassade de Finlande, Weltpoststrasse 4, 3000 Bern 15        
Postfinance, 4808 Zofingen    
IBAN: CH58 0900 0000 6155 0920 7    
BIC: POFICHBEXXX    
    
Merkitse viitekohtaan etu- ja sukunimesi sekä maksun aihe (esimerkiksi passi ja postitus).   

Voimme lähettää passin/henkilökortin, kun se on valmis. Lähetys Sveitsiin maksaa 6 CHF, muuhun Eurooppaan 10 CHF.

Jos olet liikuntarajoitteinen, ole yhteydessä suurlähetystöön ennen tuloasi, jotta varmistamme etukäteen asioinnin sujuvuuden tullessasi suurlähetystöön.

Lisätietoa:
Poliisi - Passi(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Poliisi - Henkilökortti(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)