Passin tai henkilökortin hakeminen ulkomailla

 1. Jätä hakemus henkilökohtaisesti.
 2. Huolehdi itse siitä, että tietosi väestötietojärjestelmässä ovat ajan tasalla. Suomen kansalainen voi tarkistaa väestörekisteritietonsa kerran vuodessa maksutta. Korjaa ja tarkista tiedot Digi- ja väestötietovirastoon.
 3. Tarkista passin tai henkilökortin hinta ja maksutapa palveluhinnastosta. 
 4. Passin ja henkilökortin voimassaoloaika on enintään 5 vuotta.
 5. Tavallisen passin saaminen kestää yhdestä viikosta useampaan viikkoon. Pikapassin saat yleensä nopeammin, mutta niidenkin toimitusajat vaihtelevat maasta riippuen. Katso lisää passityypeistä: Passityypit ja käsittelymaksut ulkomailla. Henkilökorttien pikatoimitus ei ole mahdollista.
 6. Todista henkilöllisyytesi passilla tai henkilökortilla.

Myöntöpisteet

Passin ja henkilökortin myöntöpisteitä ovat suurlähetystöt, pääkonsulaatit ja lähetetyn konsulin johtamat edustustot eli konsulaatit. Kunniakonsulaateista passin ja henkilökortin voivat myöntää:

 • Ruotsi: Göteborg
 • Saksa: Hampuri, Frankfurt am Main
 • Espanja: Barcelona, Malaga, Las Palmas, Palma de Mallorca, Pilar de la Horadada

Henkilökortti

Edustustot voivat myöntää vain tavallisia henkilökortteja. Se voidaan myöntää myös alaikäiselle huoltajien suostumuksella.

Edustustoista ei voi hakea ilman huoltajien suostumusta myönnettäviä alaikäisen henkilökortteja, ulkomaalaisen henkilökortteja eikä väliaikaisia henkilökortteja.

Henkilökorttiin ei liitetä sormenjälkiä.

Passin tai henkilökortin hakeminen Sveitsissä

Sveitsissä Suomen passia ja henkilökorttia voi anoa suurlähetystössä Bernissä. Hakemus tulee jättää aina henkilökohtaisesti. Kunniakonsulaatit eivät ota vastaan passi- tai henkilökorttihakemuksia. Passi ja henkilökortti ovat voimassa viisi vuotta. Nykyisen kansalaisuuslain mukaan myös kaikenikäisten lasten tulee olla henkilökohtaisesti paikalla, kun hänelle haetaan omaa passia tai henkilökorttia. Heitä ei voi merkitä vanhempiensa passiin. Lue lisää alaikäisen passin/henkilökortin hakemisesta täältä.

Varmista, että tietosi väestötietojärjestelmässä ovat ajan tasalla. Suomen kansalainen voi tarkistaa väestörekisteritietonsa kerran vuodessa maksutta. Korjaa ja tarkista tiedot digi- ja väestötietovirastoon. Jos sinulla ei suomalaista henkilökorttia, mobiilivarmennetta ja pankkitiliä, voit pyytää tarkastuksen digi-ja väestötietovirastosta tällä lomakkeella. Jos sinulla on muita kansalaisuuksia kuin Suomen kansalaisuus, myös ne tulisi olla ilmoitettu digi-ja väestötietovirastoon

Varaa aika ajanvarausjärjestelmämme kautta.

Passia tai henkilökorttia anottaessa mukana tulee olla:

 • yksi biometriseen passiin soveltuva paperinen passikuva. Tutustu valokuvaohjeeseen Poliisin verkkosivulla. Hakemukseen liitettävä passikuva saa olla enintään 6 kuukautta vanha.
 • vanha passisi/henkilökorttisi. Jos vanha passi/henkilökortti ei ole enää voimassa, ota mukaasi joku toinen kuvallinen henkilötodistus (esim. toisen maan passisi/henkilökorttisi/Sveitsin oleskelulupasi).

Passi/henkilökortti maksetaan paikan päällä pankki-tai luottokortilla (lukuun ottamatta American Express-korttia) tai tilisiirtona etukäteen suurlähetystön tilille. Esitä tällöin maksutosite suurlähetystössä. Käteismaksuja ei oteta vastaan. Hinnat löytävät täältä.

Pankkiyhteys

Ambassade de Finlande, Weltpoststrasse 4, 3000 Bern 15        
Postfinance, 4808 Zofingen    
IBAN: CH58 0900 0000 6155 0920 7    
BIC: POFICHBEXXX    
    
Merkitse viitekohtaan etu- ja sukunimesi sekä maksun aihe (esimerkiksi passi ja postitus).   

Normaalipassin ja henkilökortin toimitusaika on noin kaksi viikkoa. Pikapassi tulee noin viikossa. Voimme lähettää passin/henkilökortin, kun se on valmis. Lähetys Sveitsiin maksaa 6 CHF, muuhun Eurooppaan 10 CHF.

 

Lisätietoa:


Poliisi - Passi

Poliisi - Henkilökortti