Passin tai henkilökortin hakeminen ulkomailla

 1. Jätä hakemus henkilökohtaisesti.
 2. Huolehdi itse siitä, että tietosi väestötietojärjestelmässäLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) ovat ajan tasalla. Suomen kansalainen voi tarkistaa väestörekisteritietonsa kerran vuodessa maksutta. Korjaa ja tarkista tiedot Digi- ja väestötietovirastoonLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).
 3. Tarkista passin tai henkilökortin hinta ja maksutapa palveluhinnastosta. 
 4. Passin ja henkilökortin voimassaoloaika on enintään 5 vuotta.
 5. Tavallisen passin saaminen kestää yhdestä viikosta useampaan viikkoon. Pikapassin saat yleensä nopeammin, mutta niidenkin toimitusajat vaihtelevat maasta riippuen. Katso lisää passityypeistä: Passityypit ja käsittelymaksut ulkomailla. Henkilökorttien pikatoimitus ei ole mahdollista.
 6. Todista henkilöllisyytesi passilla tai henkilökortilla.

Myöntöpisteet

Passin ja henkilökortin myöntöpisteitä ovat suurlähetystöt, pääkonsulaatit ja lähetetyn konsulin johtamat edustustot eli konsulaatit. Kunniakonsulaateista passin ja henkilökortin voivat myöntää:

 • Saksa: Hampuri, Frankfurt am Main
 • Espanja: Barcelona, Malaga, Las Palmas, Palma de Mallorca, Pilar de la Horadada

Henkilökortti

Edustustot voivat myöntää vain tavallisia henkilökortteja. Se voidaan myöntää myös alaikäiselle huoltajien suostumuksella.

Edustustoista ei voi hakea ilman huoltajien suostumusta myönnettäviä alaikäisen henkilökortteja, ulkomaalaisen henkilökortteja eikä väliaikaisia henkilökortteja.

Henkilökorttiin ei liitetä sormenjälkiä.

Passin tai henkilökortin hakeminen Sveitsissä

Sveitsissä Suomen passia ja henkilökorttia voi anoa suurlähetystössä Bernissä. Passin/henkilökortin sähköisestä hakemisesta voit lukea lisää täältä.

Hakemus tulee jättää aina henkilökohtaisesti. Kunniakonsulaatit eivät ota vastaan passi- tai henkilökorttihakemuksia. Nykyisen kansalaisuuslain mukaan myös kaikenikäisten lasten tulee olla henkilökohtaisesti paikalla, kun hänelle haetaan omaa passia tai henkilökorttia. Heitä ei voi merkitä vanhempiensa passiin. Lue lisää alaikäisen passin/henkilökortin hakemisesta sekä mukaan otettavista dokumenteista täältä.

Varmista, että tietosi väestötietojärjestelmässäLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) ovat ajan tasalla. Suomen kansalainen voi tarkistaa väestörekisteritietonsa kerran vuodessa maksutta. Korjaa ja tarkista tiedot dLinkki toiselle web-sivustolle.igi- ja väestötietovirastoonLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan). Jos sinulla ei suomalaista henkilökorttia, mobiilivarmennetta ja pankkitiliä, voit pyytää tarkastuksen digi-ja väestötietovirastosta tällä lomakkeella (pdf). Linkki toiselle web-sivustolle. Jos sinulla on muita kansalaisuuksia Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)kuin Suomen kansalaisuus, myös ne tulisi olla ilmoitettu digi-ja väestötietovirastoon.

Passi ja henkilökortti ovat voimassa viisi vuotta. Normaalipassin ja henkilökortin toimitusaika on noin kaksi viikkoa. Pikapassi tulee noin viikossa. 

Varaa aika ajanvarausjärjestelmämme kauttaLinkki toiselle web-sivustolle..

Passia tai henkilökorttia anottaessa mukana tulee olla:

 • yksi biometriseen passiin soveltuva paperinen passikuva. Tutustu valokuvaohjeeseen (pdf)Linkki toiselle web-sivustolle.  poliisin verkkosivulla. Hakemukseen liitettävä passikuva saa olla enintään 6 kuukautta vanha ja kuva voi olla värillinen tai mustavalkoinen. Myös automaatissa otettu kuva kelpaa, jos mittasuhteet ovat oikeat. Automaatissa kannattaa valita aina värillinen kuva, koska mustavalkoinen kuva on usein liian tumma.
 • vanha passisi/henkilökorttisi. Jos vanha passi/henkilökortti ei ole enää voimassa, ota mukaasi joku toinen kuvallinen henkilötodistus (esim. toisen maan passisi/henkilökorttisi/Sveitsin oleskelulupasi).
 • 18–30-vuotias mies: sotilaspassi, siviilipalvelustodistus tai kutsuntatodistus. Jos näitä ei ole, passin tai henkilökortin myöntävä viranomainen tarkistaa maanpuolustusvelvollisuuden hoitamisen tilanteen viranomaisilta. Jos hakija ei ole suorittanut ase- tai siviilipalvelusta, passi tai henkilökortti myönnetään enintään sen vuoden loppuun, jolloin hakija täyttää 28 vuotta.

Passi/henkilökortti maksetaan paikan päällä pankki-tai luottokortilla (lukuun ottamatta American Express-korttia) tai tilisiirtona etukäteen suurlähetystön tilille. Esitä tällöin maksutosite suurlähetystössä. Käteismaksuja ei oteta vastaan. Hinnat löytävät täältä.

Pankkiyhteys

Ambassade de Finlande, Weltpoststrasse 4, 3000 Bern 15        
Postfinance, 4808 Zofingen    
IBAN: CH58 0900 0000 6155 0920 7    
BIC: POFICHBEXXX    
    
Merkitse viitekohtaan etu- ja sukunimesi sekä maksun aihe (esimerkiksi passi ja postitus).   

Voimme lähettää passin/henkilökortin, kun se on valmis. Lähetys Sveitsiin maksaa 6 CHF, muuhun Eurooppaan 10 CHF.

Lisätietoa:
Poliisi - PassiLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

Poliisi - HenkilökorttiLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)