Uppdatering av situationen i Thailand

Meddelande 156/2010
16.5.2010.

Läget i Bangkok är fortfarande spänt. I stadens affärscentrum förekommer fortsättningsvis beväpnade sammandrabbningar. Oroligheterna spred sig en aning i lördags och pågår också utanför demonstrationsområdet.

De thailändska myndigheterna (Centralen för nödsituationer; Centre for Resolution of Emergency Situation CRES) meddelade på söndag eftermiddag om frivillig evakuering av kvinnor, barn och äldre människor från demonstrationsområdet. Man kommer att genomföra evakueringen i samarbete med Thailands Röda Kors, frivilligorganisationer och polis. Män har också erbjudits möjligheten att avlägsna sig från demonstrationsområdet utan att risk för att ställas inför rätta. Tidpunkten är måndag 17 maj klockan 15. Myndigheterna överväger också att utlysa utegångsförbud. Än så länge finns inga närmare uppgifter att få om utegångsförbudet.

Vi avråder från icke-nödvändiga resor till Bangkok. Undvik att vistas i närheten av demonstrationsområdena i Bangkoks centrum. Till flygplatserna, både inrikes flygplatsen och den internationella, är det däremot tryggt att åka.

Finlands ambassad i Bangkok följer hela tiden med situationens utveckling. Finländare som behöver hjälp ska ta kontakt med ambassaden antingen genom att ringa konsulära jouren 081 824 9158 eller med e-post: [email protected]. Numret är avsett för finländare som befinner sig i nöd i Thailand. För att det numret inte ska blockeras ska anhöriga inte använda det.

Närmare upplysningar: