Uusi pohjoismainen ruoka valloitti Tokiossa

Uusi pohjoismainen ruoka oli näyttävästi esillä Tokiossa 16.–19. lokakuuta, kun Pohjoismaidensuurlähetystöt kutsuivat kukin oman maansa huippukokin esittelemään viimeisintä ruokaosaamista.Suomea edustanut Antto Melasniemi toteutti Suomen suurlähetystöllä myös Solar Kitchen-tapahtuman.

Tokiossa järjestettiin 16.–19. lokakuuta useita pohjoismaista nyky-ruokakulttuuria esitteleviä tilaisuuksia. Nordic Star Chefs in Japan -nimen alla toteutettu projekti oli osa Pohjoismaisen Ministerineuvoston Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteispohjoismaista ruokakulttuuri-identiteettiä eri puolilla maailmaa. Tokiossa toteutettu kokonaisuus oli järjestyksessään toinen – ensimmäinen järjestettiin viime vuonna Washingtonissa.

Nordic Star Chef lehdistötilaisuus

 Suomi ja muut Pohjoismaat nauttivat suurta suosiota japanilaisten keskuudessa. Japanilaiset liittävät Suomeen monia positiivisia mielikuvia, kuten designin, revontulet ja koulutuksen, mutta ruokakulttuurista heillä ei ole ollut mitään käsitystä. ”Japanilaiset tunnetaan suurina herkkusuina ja Tokion ravintoloilla on maailman eniten Michelin-tähtiä, joten on luonnollista, että Pohjoismaihin kohdistunut kiinnostus ulottuu nykyään myös ruokaan. Tuota kiinnostusta me pyrimme ruokkimaan tällä projektilla”, kommentoi suurlähettiläs Jari Gustafsson Suomen Tokion-suurlähetystöstä.

Gustafsson ja Melasniemi SK TOK Yhteispohjoismaisesta ohjelmasta erillään Suomen suurlähetystöllä kokattiin tiistaina 16. lokakuuta auringon voimalla, kun suomalainen huippukokki, neljän helsinkiläisravintolan omistaja Antto Melasniemi ja suurlähettiläs Jari Gustafsson valmistivat ruokaa Solar Kitchen -keittimillä. Melasniemi on toteuttanut samankaltaisia tapahtumia muun muassa Suomessa yhteistyössä Lapin Kullan kanssa. Japanissa vuonna 2011 koetun ydinkatastrofin jälkeen uusiutuvat energiamuodot ovat nousseet keskustelunaiheeksi, mikä myös lisäsi kiinnostusta energianeutraaliin kokkaustapahtumaan. Kahden televisiokanavan ja useiden lehtitoimittajien lisäksi suurlähetystön tilaisuuteen osallistui lähetystön Twitter-sivulla järjestetyn kisan voittajat. Yli 200 osallistujasta kymmenen onnekasta ystävineen pääsivät mukaan tapahtumaan.

Anton kalatartar2 Myöhemmin samalla viikolla viisi kokkia esitteli uusinta pohjoismaista ruokaosaamista medialle suunnatussa tilaisuudessa sekä maankuuluussa Hattori Nutrition Collegessa, jonka johtaja on Japanissa hyvin tunnetun Iron Chef -ohjelman kommentaattori Yukio Hattori. Loppuunmyydyssä tilaisuudessa oli paikalla noin 130 ruoka-alan ammattilaista. Viikko huipentui perjantai-iltana, kun kokit valmistivat pohjoismaisen menun viidessä Tokion huippuravintolassa. Antto Melasniemi valmisti 12 ruokalajin illallisen ravintola Yonemurassa, huippuravintoloistaan kuuluisalla Ginzan alueella yhdessä ravintolan omistajan Masayasu Yonemuran kanssa. Japanilaisyleisön ja -median suuren kiinnostuksen rohkaisemana tapahtumia Suomen ja Pohjoismaiden ruokakulttuurin tunnettavuuden edistämiseksi suunnitellaan jatkossakin.

Linkit:

Nordic Star Chefs in Japan -kuvia lehdistön käyttöön (valokuvaajaksi merkittävä Yukako Shiramatsu): http://www.flickr.com/photos/tyoamb/sets/72157631782924090/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Uusi Pohjoismainen Ruoka II ohjelma: http://nynordiskmad.org/su/upr-ii/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Nordic Food Diplomacy: www.nfd.nynordiskmad.org(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Solar Kitchen: http://lapinkultasolarkitchenrestaurant.com/fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)