UM önskar att de som lämnat Japan anmäler sig

Utrikesministeriet följer ständigt Japans situation och situationen för de finländare som ännu vistas i landet efter jordbävningen. Nu är det synnerligen viktigt med uppdaterade uppgifter. "Vi önskar att de som lämnat Japan anmäler sig till utrikesministeriet, såvitt de inte redan gjort det", vädjade utrikesminister Alexander Stubb vid en presskonferens den 15 mars. Finländarna får hjälp med att resa bort, men för närvarande anses en evakuering inte vara nödvändig. Utrikesministeriet förnyade på eftermiddagen också sitt resemeddelande om Japan.

Utöver minister Stubb framförde sin bedömning om situationen chefen för den konsulära enheten Pasi Tuominen (2:a från vänster), seismologiska institutets chef Pekka Heikkinen och Stråskyddscentralens direktör Lasse Reiman (2:a och 1:a från höger). Foto: Eero Kuosmanen Utöver minister Stubb framförde sin bedömning om situationen chefen för den konsulära enheten Pasi Tuominen (2:a från vänster), seismologiska institutets chef Pekka Heikkinen och Stråskyddscentralens direktör Lasse Reiman (2:a och 1:a från höger). Foto: Eero Kuosmanen

Efter jordbävningen i Japan den 11 mars har utrikesministeriet nått alla de 830 finländare som ministeriet visste var bosatta eller resande i Japan.

Ministeriet följer och kartlägger hela tiden Japans situation och situationen för de finländare som ännu vistas där. Enligt uppskattning är de 300-400. Uppdaterad information om vilka som ännu vistas i landet är viktig för utrikesministeriet.

"Vi önskar att alla anmäler sig till utrikesministeriet efter att de har lämnat Japan", vädjade Stubb. Man kan anmäla sig antingen till numret 0800 0 4444 (från utlandet +358-800-0-4444), via Tokyoambassadens Facebooksida eller genom att använda den blankett som finns för ändamålet på ministeriets webbsida.

Vi uppmanar att överväga att avlägsna sig från vissa områden.

Stubb berättade att utrikesministeriet förnyat sitt resemeddelande om Japan strax före presskonferensen på måndagseftermiddagen. Uppdateringen var den fjärde sedan skalvet på fredagsmorgonen.

"Vid EU-ländernas ambassadörsmöte i Tokyo i dag konstaterades det att situationen är allvarlig, men tills vidare under kontroll", förmedlade Stubb Finlands Tokyoambassadörs Jari Gustafssons senaste bedömning.

I det nya resemeddelandet rekommenderar ministeriet att man undviker alla resor till följande områden: Tokyo-Yokohama, Tohoku och Kanto. Om det inte föreligger något akut behov att vistas på dessa områden, uppmanar ministeriet att man överväger avlägsna sig från området eller att man förflyttar sig till ett mer säkert område i landets södra delar. Säkerhetssituationen i Södra Japan är fortfarande god, men även till dessa områden ska icke-nödvändiga resor undvikas.

Hur avlägsna sig?

En del av de finländare som vistas i Japan vill avlägsna sig och andra vill det inte. "Utrikesministeriet hjälper alla som så önskar tillsammans med de nordiska länderna och EU-länderna", berättade chefen för den konsulära enheten Pasi Tuominen.

Just nu anses en evakuering dock inte vara nödvändig, eftersom de kommersiella flygen fungerar normalt och Södra Japan fortfarande är tryggt. Finnair har ett tjugotal flyg från Japan varje vecka, och t.ex. med det flyg som kom till Helsingfors strax före presskonferensen anlände ett till 90 procent fullt flygplan med 254 resenärer ombord. Det lönar sig att försöka fråga efter flygbiljetter också av andra bolag och hålla i minnet möjligheten att köpa en stand by-biljett på flygstationen.

"Men vi utesluter inga alternativ. Vi har planer för olika möjligheter", sade Stubb. "Situationen kan förstås ändras snabbt."