Puu on viennissä valttia

Japanin katastrofi ohjannee paikallista rakentamista liimapuurunkojen ja mahdollisesti hirsirakentamisen suuntaan. Taloista tulee näin paremmin maanjäristyksiä kestäviä sekä helpommin vaurioista korjattavia. Suomelle tarjoutuu siellä merkittäviä mahdollisuuksia, uskoo Keitele Groupin toimitusjohtaja Ilkka Kylävainio.

Sahateollisuuden tulevaisuuden näkymät Suomessa ovat loistavat. Näin uskoo Keitele Groupin toimitusjohtaja Ilkka Kylävainio. Puu on uusiutuva ja ekologinen raaka-aine jolle löytyy kasvavaa kysyntää. Suomessa kaavoitus ei kuitenkaan suosi eivätkä paloturvallisuusmääräykset mahdollista puukerrostalojen teollista tuotantoa.

– Julkinen sektori voisi omalta osaltaan itse toimia esimerkkinä ja lisätä puurakentamista omissa tiloissaan.

Kylävainio kertoo Japanin olevan Keitele Groupille erittäin tärkeä markkina-alue. Japaniin viedään puutavaraa 50 miljoonan euron edestä. Taustalla on pitkät, kahdenkymmenen vuoden aikana vakiintuneet yhteistyösuhteet ja viime vuonna paikan päälle perustettu toimipiste.

– Japanin maanjäristys ja tsunami ovat järkyttäviä tapahtumia, jotka lyhyellä tähtäimellä supistavat vientiä, kun sikäläinen puunjalostusteollisuus ja energiantuotanto eivät ole toimintakykyisiä.

– Loppuvuodesta kysyntä jo vilkastuu. Jälleenrakennuskausi tulee kestämään useita vuosia. Noin 400 000 asuntoa on vaurioitunut. Kokonaisrakentaminen on ollut parhaimmillaan 1,4 miljoonaa asuntoa vuodessa.

Kylävainio uskoo, että Japanin katastrofi ohjaa sikäläistä rakentamista liimapuurunkojen ja mahdollisesti hirsirakentamisen suuntaan. Taloista tulee näin paremmin maanjäristyksiä kestäviä sekä helpommin vaurioista korjattavia.

– Japanilaisen talon elinkaari on kestänyt tähän asti vain 20–30 vuotta. Suomalaisen liimapuurungon käyttäminen voisi kolminkertaistaa talon käyttöiän.

Kylävainio uskoo muutokseen puurakentamisen suuntaan. Keski-Euroopassa puurakenteisten talojen osuus koko rakennuskannasta on vain kymmenen prosenttia. Japanissa ollaan tätä nykyä 45 prosentin tasolla, mutta muutoksen tuulet näkyvät erityisesti sellaisessa maassa kuin Skotlanti, jossa on saavutettu 70 prosentin taso.

Tarkemmin puurakentamisesta uusimmassa Kauppapolitiikka-lehdessä 2/2011.