minä perhonen – 20 vuotta muotia suomalaisella nimellä

Mitä Suomi merkitsee minulle – Tunnettujen japanilaisten kokemuksia Suomesta

Akira Minagawa

Japanilaisten Suomien ystävien määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Osa heistä on saanut ensikosketuksensa maahamme muotimerkki minä perhosen kautta. Muotisuunnittelija Akira Minagawa on suuri Suomen ystävä ja halusi siksi antaa yrityksellensä suomalaisen nimen. Kaikki alkoi hänen ensivierailustaan Suomeen.

Ensimmäinen Suomen-matka 19-vuotiaana

Akira Minagawa tutustui suomalaiseen designiin jo lapsena, sillä hänen isovanhempiensa huonekalukaupassa oli usein suomalaisia esineitä myynnissä. Hän oli hyvin vaikuttunut suomalaisesta muotoilusta ja halusi matkustaa katsomaan mistä esineet olivat saaneet syntynsä. Helmikuussa 1986 hän matkusti ensi kerran Suomeen, vain 19 vuoden ikäisenä.

Suomessa Minagawa matkusti junalla Helsingistä Rovaniemelle. Matkalta hänen mieleensä jäi muun muassa Helsingin rautatieasema, joka oli vielä tuolloin katoton. Junassa hänen edessään istuivat nuoret kaksoistytöt, joiden uteliaisuuden ulkomaalainen matkustaja herätti. "Annoin heille maatuska-nuken ja sain sitä vastaan valokuvata toista heistä. He ovat nyt kolmekymppisiä", Minagawa kertoo nauraen ja näyttää kuvaa tytöstä. Kuva on yksi hänen suosikeistaan, ja hän on käyttänyt sitä myös kirjassaan.

Minagawan vanhoja kuvia mukaan lukien toinen kaksoistytöistä varhaiselta Suomen-matkalta

Rovaniemellä Akira Minagawa ihastui kirjastoon, jossa hän vietti tunteja tutkien kauniita valokuvakirjoja. Hän vieraili useissa museoissa ja oppi paljon suomalaisesta taiteesta. "Ihmiset olivat niin ystävällisiä. Hostellin naistyöntekijä teki minulle ruokaa ja junan kanssamatkustajat juttelivat kanssani. Ehkä näytin yksinäiseltä. Helsingissä kantakahvilassanikin ihmiset puhuivat minulle ja tarjosivat välillä juomia", Minagawa muistelee. Ikimuistoisen Suomen-matkan lopuksi tuntematon suomalainen antoi hänelle vielä autokyydin ja piti huolen, että hän ehti Ruotsin-laivalle.


Yritykselle suomalainen nimi

 Akira Minagawa on sittemmin vieraillut Suomessa useasti, yleensä keskellä talvea. Hän sanoo tuntevansa olonsa hämmästyttävän kotoisaksi Suomessa osittain sen takia, että siellä ei ole luokkayhteiskunnan tuntua. Jopa turisti voi huomata tasa-arvon esimerkiksi työpaikoilla. "Esimerkiksi pankissa työntekijät pukeutuvat omiin vaatteisiinsa (kun Japanissa pankkien naisvirkailijat käyttävät univormua). Minusta tuntuu, että Suomessa töitä ei suunnitella vain yhdelle sukupuolelle".

Kun Minagawa antoi nimen yrityksellensä, hän halusi käyttää siinä itselleen tärkeän paikan kieltä. Hän päätyi suomenkielen sanaan minä, joka oli yrityksen alkuperäinen nimi sen aloitettua vuonna 1995. Hänen mukaansa minä-sana yksikön ensimmäisenä persoonana sopii hyvin yrityksen filosofiaan. "Tavoitteenamme on, että yritys jatkaa ainakin sata vuotta. Minun jälkeeni joku toinen jatkaa työtäni. Niinpä jatkossa minä voi tarkoittaa myös toista henkilö kuin minua. Kuka tahansa voi olla tuo minä!"
Kahdeksan vuotta perustamisen jälkeen yhtiön nimeksi muuttui minä perhonen. "Meille on äärimmäisen tärkeää, että suunnittelemme itse omat kankaamme. Me suunnittelemme ensin designin ja sitten valmistamme kankaan perustuen tuohon designiin. Haluamme, että designimme ovat kuin perhosen siivet ‒ kevyitä ja loputtomia kuvioiltaan", Minagawa kertoo. Kuten arvata saattaa, Minagawa arvostaa pitkäikäisyyttä myös tuotteissaan. Hän toivoo, että hänen asiakkaansa voivat nauttia hänen tuotteistaan vuosikymmeniä.

Yhteistyötä Artekin kanssa




minä perhonen

Yhteistyötä Artekin kanssa

Minagawa on sillon tällöin tehnyt pienimuotoista yhteistyötä suomalaisen Artekin kanssa. Vuonna 2014 yhteistyö syveni, kun hän suunnitteli kangaspäällysteitä legendaariseen Aalto-jakkaraan. Jakkarassa käytettävä kangas on kestävää, mutta sen väri ja kuvio voivat muuttua ajan myötä. Yhteistyö on eräänlainen kunnianosoitus suomalaiselle elämäntavalle, jossa kunnioitetaan tavaroiden pitkäaikaista käyttöä. "Artek valmistaa edelleen tätä jakkaraa kunnioittaen sen suunnittelijan filosofiaa. Materiaalit ja valmistustavat ovat saattaneet hieman muuttua ajan myötä, mutta periaatteessa tuote on uskollinen alkuperäiselle ", kuvailee Minagawa, joka suuresti kunnioittaa tuolin suunnittelijaa, Alvar Aaltoa.

Kun Akira Minagawa perusti yrityksensä, ihmiset kysyivät usein nimen alkuperää. Niistä päivistä lähtien minä perhonen on toiminut monelle japanilaiselle siltana Suomeen.

Spiral Tokyossa järjestetään vuonna 2015, minä perhosen perustamisen 20-vuotisjuhlavuonna suunnittelijan juhlanäyttely.