Utrikesminister Erkki Tuomioja vid Samfundet Finland-Rysslands seminarium: Miljön i särställning i Finlands relationer till Ryssland

Pressmeddelande 213/2004
24.9.2004


Finlands Rysslandsrelationer är bättre än någonsin, konstaterade utrikesminister Erkki Tuomioja vid Samfundet Finland-Rysslands seminarium fredagen den 24 september. En stabil grannrelation i konstant utveckling syns såväl i tillväxten inom handel, trafik och investeringar som på den politiska sidan i regelbundna möten mellan respektive stats ledning, där alla frågor diskuteras på ett öppet och uppbyggande sätt.

Inom samarbetet mellan EU och Ryssland är miljöfrågorna enligt Tuomioja särskilt viktiga för Finland. Våra gemensamma intressen sträcker sig från följderna av de globala klimatförändringarna till kärnsäkerhet, sjösäkerhet och tillståndet för gränsvattendragen. Trots att EU när det gäller Kyotoprotokollet fick nöja sig med ett löfte om att ratificeringsprocessen skulle påskyndas, har vi under de senaste dagarna fått uppmuntrande signaler om ratificeringens framsteg. En ratificering skulle vara mycket positiv för EU och skulle stöda ansträngningarna för att stoppa drivhuseffekten, sade Tuomioja.

Han påminde också om att EU ser människorättsfrågorna som en viktig del av förbindelserna mellan unionen och Ryssland, vilket medfört att man i dialogen om mänskliga rättigheter behandlat såväl internationella problem som situationen i Ryssland, särskilt i Tjetjenien. Till exempel inom FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har EU under flera år tagit upp situationen i Tjetjenien och gett uttryck för sin oro över brotten mot mänskliga rättigheter, såsom försvinnanden, olagliga arresteringar och tortyr.

Finland har i olika sammanhang fäst uppmärksamhet vid förhindrandet av att personer som gjort sig skyldiga till brott undkommer straff som ett viktigt steg vid införandet av en praxis som respekterar de mänskliga rättigheterna, berättade utrikesminister Tuomioja. De som gjort sig skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna bör ställas inför rätta. Ryssland har även uppmuntrats till samarbete med internationella mekanismer för mänskliga rättigheter. Sammantaget har det internationella samfundets närvaro i Tjetjenien varit obetydligt. Samtidigt som vi har fördömt terrorism i alla dess former, har vi stött och stöder fortfarande sökandet efter en politisk lösning på krisen i Tjetjenien. Maktpolitik kommer inte att få slut på kriget, betonade Tuomioja.

Avtalet om närområdessamarbete mellan Finland och Ryssland ingicks för 12 år sedan och verksamhetens huvudvikt har legat på samarbete mellan myndigheter. Under de senaste åren har man även fokuserat på utvecklingen av det civila samhället. Man prioriterar projekt som siktar till en förstärkning av det civila samhället och projekt inom social- och hälsoområdet och miljösektorn. Tuomioja gav en eloge till organisationernas redan etablerade roll vid genomförandet av små men betydande närområdessamarbetsprojekt på gräsrotsnivå.

Sammantaget ligger de resultat som uppnås genom närområdessamarbete i mycket hög grad i Finlands intresse. Mot bakgrund av detta anser jag att den anslagsram som reserverats för närområdessamarbete inte är tillräcklig, konstaterade Tuomioja.

Närmare upplysningar: pressekreterare Susanna Parkkonen, utrikesministeriet, mobiltfn 040 - 545 1275, och riksdagsmedarbetare Elena Gorschkow, mobiltfn 050 - 586 9155.













Minister Tuomiojas tal vid Samfundet Finland-Rysslands seminarium