Utrikesministeriets utredning om Finlands utvecklingssamarbete i Palestinska området har blivit klar

Enligt utredningen har Finlands medel för utvecklingssamarbete inte gått till terroristorganisationer.

Finlands utvecklingssamarbete i det palestinska territoriet främjar jämlik och högkvalitativ utbildning. Foto: Mosadaq Muhannad Qadan, Studio Havana

Omvärlden för utvecklingssamarbetet förändrades markant när terroristorganisationen Hamas attackerade Israel den 7 oktober 2023 och ett krig bröt ut i Gaza. Med anledning av detta har utrikesministeriet gjort en utredning om utvecklingssamarbetet i Palestinska området. Utredningen rör projekt som hör till Finlands landprogram och de projekt som civilsamhällesorganisationer genomför med ministeriets stöd. Projekten har riktat sig till såväl Västbanken, Gaza som östra Jerusalem. Utredningen gäller inte humanitärt bistånd.

Syftet med utredningen var att säkerställa att medel för utvecklingssamarbete inte går till terroristorganisationer och se över mekanismerna för riskhantering i landprogrammet och utvecklingssamarbetsprojekten eftersom omvärlden har förändrats. Utrikesministeriet har gått igenom alla samarbetsprojekt och projektens riskhanteringsmekanismer 2023.

Utvecklingssamarbetet är alltid förknippat med risker, men utredningen visar att Finlands stöd inte har gått till terroristorganisationer.

”Läget i Mellanöstern har förändrats avsevärt. Det är viktigt att se till att Finlands stöd går till dem som är i behov av stöd i enlighet med programmens mål”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio som tog emot utredningen.

Utredningen rekommenderar att Finland fortsätter med stödet i det gällande läget, men att avtalsvillkoren för vissa stödprojekt bör kompletteras med ytterligare skydds- och anpassningsåtgärder, vilket innebär till exempel att de avtal som ingås med civilsamhällesaktörer i fortsättningen ska innehålla skyldigheter för aktörerna att iaktta FN- och EU-sanktionerna och ett villkor som förbjuder hets mot folkgrupp.  

”Antisemitism är inte tillåtet i den undervisning som Finland stöder med medel för utvecklingssamarbete. Vi kommer att kontinuerligt kontrollera att undervisningen sker på ett behörigt sätt”, säger minister Tavio. 

Eftersom den palestinska myndighetens möjligheter att agera i Gaza kan bedömas först senare, kommer anpassningen av de projekt som genomförs i Gaza i första hand att kräva att det görs upp riskhanteringsplaner och att projektverksamheten vid behov riktas om till exempel till Västbanken.
Finland genomför projekt i Palestinska området i samarbete med andra biståndsgivare och internationella organisationer. Även utredningen har tagits fram i nära samarbete med andra biståndsgivare.

 

Mer information