Utrikesminister Stubb: Tragedin i Gaza hade kunnat undvikas

Utrikesminister Alexander Stubb betonar EU:s ansvar för att hitta en fredlig lösning pÅ vÅldet i Gaza. Bild: EU-rÅdets arkiv Hamas borde ha förlängt vapenvilan istället för att bryta den. Tragedin som orsakat orimligt lidande för civila hade kunnat undvikas. Istället har Hamas fortsatt sina raketangrepp. Mot denna bakgrund är Israels uttalade motiv - självförsvar – förstÅeligt, men operationen är överdimensionerad och det civila lidandet kan inte accepteras.

Det skriver utrikesminister Alexander Stubb i sin blogg mÅndagen den 29 december angÅende situationen i Gaza, som om den fortsätter kan fÅ ödesdigra konsekvenser för Mellanöstern i stort.

Det finns ingen annan lösning än fredliga Åtgärder, nÅgot som grannländerna, EU, USA och mÅnga andra sökt främja, skriver Stubb. Uttalandet frÅn FN:s säkerhetsrÅd om att vÅldet mÅste upphöra är ett första positivt steg. Finland pÅverkar situationen i Mellanöstern i första hand genom EU, som fÅr ett större ansvar i och med det pÅgÅende maktskiftet i USA, konstaterar Stubb.
 

utrikes- och säkerhetspolitik