Utvecklingsminister Hautala i Mellanöstern: Vatten är en brännande fråga

Finland har i samarbete med den palestinska myndigheten bland annat förbättrat vattenförsörjningen i byar nordväst om Jerusalem.

"Vatten är en brännande fråga i hela Mellanöstern. I Palestinska området försvåras situationen av att 80 procent av Västbankens vattentillgångar kontrolleras av Israel. Vatten är ändå en mänsklig rättighet som tillhör alla", konstaterar utvecklingsminister Heidi Hautala som besökte ett finländskt vattenprojekt på Västbanken.

Foto: Milma Kettunen. Trycket i de nya vattenledningarna är bättre så att vattnet orkar ända upp till husen på kullarna. Tidigare var man tvungen att hämta vatten med bil. Foto: Milma Kettunen.

Under de senaste tre åren har Finland i samarbete med den palestinska myndigheten bland annat förbättrat vattenförsörjningen i byar nordväst om Jerusalem.

De nya vattenledningarna, den nya vattenreservoaren och pumpstationen underlättar människors liv i åtta byar.

Tyngdpunkten under Hautalas resa låg på utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd. Finlands stöd till utvecklingssamarbete i Palestinska området är 9 miljoner euro i år. Därtill stöder Finland FN:s hjälporganisation för palestinaflyktingar UNRWA med 4,5 miljoner euro.

De planerade mötena med företrädare för den israeliska statsförvaltningen inhiberades på grund av en strejk i Israels utrikesministerium.

I Ramallah träffade minister Hautala den palestinska myndighetens tf. premiärminister Rami Hamdallah.

En stund av sorgfri barndom

I Hautalas resa ingick ett besök i Gaza på inbjudan av UNRWA.

"Många anser att Gaza är misären förkroppsligad. Så är det också på många sätt – Israels blockad och extremisternas verksamhet prövar folk både mentalt och materiellt, men mitt i misären såg vi också barns glädje och kvinnors beslutsamma strävanden för en förändring", berättar Hautala.

Ministerns besök inföll samtidigt som sommarlägren i Gaza.

Heidi Hautala och sommarlägren i Gaza. Kuva: Milma Kettunen."Barnens glädje på sommarlägret är smittande. Det är så viktigt att barnen får vara barn under de här svåra omständigheterna", säger minister Hautala. Foto: Milma Kettunen.

Sommarlägren som finansieras av Finland och ordnas av UNRWA har som mål att förbättra 150 000 barns hälsa med hjälp av idrott, lek och kultur. Samtidigt vill man stärka toleransen under de svåra förhållandena.

"De andra" blir bekanta

Minister Hautala bekantade sig också med ett projekt som med stöd av Finland stärker fredligt umgänge mellan palestinier och israeler.

Inom MEET-projektet utbildas israeliska och palestinska ungdomar i teknologi, affärsverksamhet och ledarskap – utbildning för regionens framtida ledare. MEET är det enda utbildningsprogrammet som för samman israeliska och palestinska ungdomar.

Israeliska och palestinska ungdomar, MEET. Foto: Milma Kettunen.

De djupa klyftorna illusteras väl av att endast en israelisk student i MEET-programmet kan berätta att han tidigare haft att göra med palestinier. Foto: Milma Kettunen.

Kulturcentret International Center in Betlehem strävar å sin sida efter att stärka palestiniernas kulturella identitet genom att stödja konstens och olika uttrycksformers utveckling och olika kulturmöten. Centret grundades med finansiering från Finland och i år firar det sitt tioårsjubileum.

"Här finns för mycket religion och politik som inte har någon koppling till människors vardag. Därför fokuserar vi på att stödja folk i deras vardag", säger centrets ledare, doktorn och pastorn Mitri Raheb, när han presenterar centret.

Det var första gången utvecklingsminister Hautala besökte Palestinska området och de tre dagarna var en verklig intensivkurs i regionens problem – och i insatserna för att lösa dem.

"Vi måste till varje pris hitta en lösning på den rådande situationen. Å ena sidan är de israeliska bosättningarnas utvidgning ett hinder för fredsprocessen, å andra sidan är de palestinska extremisternas raketattacker mot Israel det också", säger Hautala.

Från Jerusalem fortsatte minister Hautalas resa till Jordanien.

Milma Kettunen

vatten