Passin tai henkilökortin hakeminen ulkomailla

Näin haet passia ja henkilökorttia

 1. Jätä hakemus henkilökohtaisesti.
 2. Huolehdi itse siitä, että tietosi väestötietojärjestelmässä ovat ajan tasalla. Suomen kansalainen voi tarkistaa väestörekisteritietonsa kerran vuodessa maksutta. Korjaa ja tarkista tiedot Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
 3. Tarkista passin tai henkilökortin hinta ja maksutapa palveluhinnastosta. 
 4. Passin ja henkilökortin voimassaoloaika on enintään 5 vuotta.
 5. Tavallisen passin saaminen kestää yhdestä viikosta useampaan viikkoon. Pikapassin saat yleensä nopeammin, mutta niidenkin toimitusajat vaihtelevat maasta riippuen. Katso lisää passityypeistä: Passityypit ja käsittelymaksut ulkomailla.
 6. Todista henkilöllisyytesi passilla tai henkilökortilla.

Myöntöpisteet

Passin ja henkilökortin voivat myöntää suurlähetystöt, pääkonsulaatit ja konsulaatit eli lähetetyn konsulin johtamat edustustot.

Kunniakonsulaatit eivät yleensä myönnä passeja ja henkilökortteja. Ainoastaan Saksassa Hampuri ja Frankfurt am Main sekä Espanjassa Barcelona, Malaga, Las Palmas ja Torrevieja myöntävät passeja ja henkilökortteja.

Henkilökortti

Henkilökortti on asiakirja, jolla voit todistaa henkilöllisyytesi erilaisissa asiointitilanteissa. Sitä voi käyttää rajoitetusti myös matkustamiseen, ja siinä on verkkoasioinnin mahdollistava siru. 

Edustustot voivat myöntää tavallisia ja tilapäisiä henkilökortteja. Henkilökortti voidaan myöntää myös alaikäiselle huoltajien suostumuksella.

Edustustoista ei voi hakea ilman huoltajien suostumusta myönnettäviä alaikäisen henkilökortteja tai ulkomaalaisen henkilökortteja.

Henkilökorttiin liitetään 2.8. 2021 alkaen sormenjäljet.

Passin  tai henkilökortin hakeminen Saksassa

Saksassa Suomen passia ja henkilökorttia voi anoa suurlähetystössä Berliinissä ja Hampurin kansalaispalvelupisteessä  (avautuu uuteen ikkunaan)sekä Frankfurtin kunniakonsulaatissa henkilökohtaisesti. Muut kunniakonsulaatit eivät ota vastaan passi- tai henkilökorttihakemuksia. Nykyisen kansalaisuuslain mukaan myös kaikenikäisten lasten tulee olla henkilökohtaisesti paikalla, kun hänelle haetaan omaa passia tai henkilökorttia. Heitä ei voi merkitä vanhempiensa passiin. Passia tai henkilökorttia anottaessa mukana tulee olla yksi biometriseen passiin soveltuva passikuva. Tutustu valokuvaohjeeseen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) Poliisin verkkosivulla. 

Passin ja henkilökortin voimassaoloaika on viisi vuotta. 1.9.2023 alkaen passin ja henkilökortin yhteismyöntö on hinnaltaan 285 euroa (passi 235 euroa ja henkilökortti 50 euroa). Ulkomaanedustustoista hankittavan passin hinta on erikseen anottuna 235 euroa ja henkilökortin hinta on 60 euroa sekä lisäksi mahdolliset toimituskulut 7 euroa. Passi/henkilökortti maksetaan paikan päällä saksalaisella pankkikortilla/EC-kortilla tai luottokortilla tai tilisiirtona etukäteen suurlähetystön tilille. Käteismaksuja ei oteta vastaan.

Saaja: Botschaft von Finnland, Berlin 
IBAN: DE62 1007 0000 0507 7011 00
BIC: DEUTDEBBXXX

HUOM: Berliinin suurlähetystön sekä Hampurin ja Frankfurtin kunniakonsulaattien asiakaspalvelu ottaa vastaan asiakkaita vain ajanvarauksella. Varaus tehdään sähköisen ajanvarausjärjestelmän(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) kautta.

Huomioitavaa sähköistä ajanvarausta tehtäessä:

 • Chrome-selaimen käyttö suositeltavaa
 • Terminologisia selvennyksiä:
  • Email Id = E-mail osoite
  • Contact number = Puhelinnumero

Frankfurtin kunniakonsulaattia koskevat poikkeukselliset ohjeet:

Asiakaskäynnit (ml. passin ja henkilökortin anominen) vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) kautta.
Puhelinpalveluaika kansalaispalveluasiakkaille ma-to klo 9-10.

Palveluhinnasto

Lisätietoa:

Poliisi - Passi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Poliisi - Henkilökortti(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Ohjeita ulkosuomalaisille(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)