Seurakunnat

Yli 35 vuoden ajan suomalainen kirkollinen työ on tarjonnut Saksassa suomenkielisiä jumalanpalveluksia, harrastustoimintaa muiden suomalaisten tapaamiseen, apua äidinkielellä vaikeuksien yllättäessä sekä suomen kielen opetusta lapsille yhteistyössä paikallisten kielikouluyhdistysten kanssa. Työ on kaksikielistä ja kaikille avointa. Kirkollinen työ tarjoaa avoimen yhteisön, joka antaa mahdollisuuden hoitaa juuriaan ja luoda tilaa uudelle kasvulle.

Suomalaista kirkollista työtä on 30 paikkakunnalla, Dresdenistä Kölniin ja Münchenistä Kieliin. Saksassa toimii neljä suomalaispappia Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähettäminä. Kasteesta, avioliittoon vihkimisestä tai muista kirkollisista toimituksista sovitaan suoraan heidän kanssaan. Papit laativat tilanteen mukaan myös monikielisen toimituksen suomalaisen kirkollisen perinteen mukaisesti. Suomalainen kirkollinen työ järjestää myös vuosittain kaksikielisiä rippikoululeirejä Suomessa.

Pappien lisäksi Suomalaisen kirkollisen työn keskus tarjoaa yhteistyössä Suomi-Seuran kanssa naapuriapua, jonka koulutetut ja vaitiolovelvolliset vapaaehtoiset auttavat virastokäynneissä tai kieliongelmissa sekä tarjoavat keskuteluapua, sairaalavierailuja tai tilapäistä apua vanhempien suomalaisten kauppamatkoilla.

Rengas-lehdessä tietoa seurakunnan tapahtumista

Tiedotus- ja suhdetoimintaa sekä seurakuntien jäsenpalveluja hoitaa Hannoverissa sijaitseva Suomalaisen kirkollisen työn keskus (SKTK) – Zentrum der finnischen kirchlichen Arbeit e.V. (ZfkA). Tärkeää on myös yhteistyö saksalaisten paikallisseurakuntien, toisten ulkomaalaisseurakuntien, muiden ulkosuomalaisjärjestöjen ja maassa toimivien suomalaisten instituutioiden kanssa.

Saksan suomalaisten seurakuntien Rengas-lehti välittää kahdeksan kertaa vuodessa tietoa seurakuntien tapahtumista ja muista Saksassa asuvia suomalaisia kiinnostavista aiheista. Lisätietoja ja lähimmän suomalaisyhteisön löydät nettisivuilta www.rengas.de(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).