Utrikesministeriet har publicerat en öppen webbkurs gällande sanktioner

För att sanktionerna ska kunna genomföras på ett effektivt sätt krävs det bättre kunskap om dem och av sanktioneras tillämpning. För att förbättra finländarnas kännedom om sanktioner har utrikesministeriet publicerat en öppen webbkurs. Kursen ger grundläggande information om sanktioner som gäller alla sanktionssystem, men tar också fram särdragen i sanktionerna mot Ryssland.

Viivoilla piirretty maapallo vihreällä taustalla tekstin ja logojen kera

”EU:s sanktioner mot Ryssland, som är av aldrig tidigare skådad omfattning, innebär utmaningar för många aktörer när det gäller genomföringen av sanktionerna i praktiken. För att sanktionerna ska ha önskad effekt är det väldigt viktigt att såväl företag som myndigheter kan tillämpa sanktionssystemet på rätt sätt. Jag hoppas att grundkursen hjälper aktörerna att tillämpa sanktionssystemet på ett korrekt sätt”, säger utrikesminister Elina Valtonen.

Kursen redogör för grunderna av sanktionerna och iakttagandet av dem. Många av begreppen, till exempel tillgångar och ekonomiska resurser, frysning av tillgångar och principerna för export- och importförbud, förekommer i de olika sanktionssystemen. Kursen lyfter särskilt fram bestämmelserna bakom de omfattande sanktionerna mot Ryssland med hjälp av exempel.  I kursen ingår också ett eget avsnitt om kringgående av sanktioner och hur man upptäcker det samt praktiska anvisningar om tillbörlig aktsamhet både i företag och hos myndigheter.

Vem som helst kan genomgå grundkursen(Länk till en annan webbplats.)eOppivas lärplattform(Länk till en annan webbplats.) på finska. Det är möjligt att få ett intyg av genomgångna kursen, vilket kräver registrering. Det tar ungefär ett par timmar att genomgå kursen.

Projektet Grundkurs om sanktioner har genomförts under ledning av HAUS Kehittämiskeskus Oy på uppdrag av utrikesministeriet. Kursens innehåll har planerats av sanktionsexperter från utrikesministeriet och andra myndigheter, näringslivet och företag. Kursen är veterligen den första öppna e-kursen i EU-länderna om sanktioner. 

”Förhoppningsvis kommer grundkursen att öka kunskapen om sanktioner i olika organisationer.  Det är också bra att komma ihåg att ministeriets sanktionsteam kan ge råd och anvisningar i frågor som gäller tolkning, genomförande eller kringgående av sanktioner”, påminner Pia Sarivaara som leder sanktionsteamet. 

"Det är dock alltid organisationen själv som bär huvudansvaret för besluten i sanktionsfrågor och för att sanktionerna iakttas.” 

Utrikesministeriet är den nationella behöriga myndighet som svarar för att EU-sanktionerna genomförs. I detta arbete deltar också flera andra myndigheter i enlighet med deras behörighet.  Ansökningar om undantag som(Länk till en annan webbplats.) gäller sanktioner behandlas i regel av utrikesministeriets enhet för folkrätt.

Det bästa sättet att nå sanktionsteamet vid utrikesministeriets enhet för folkrätt är via e-post: pakotteet.um(at)gov.fi.

Närmare information: