Finland investerar i tillväxtföretag som tar fram lösningar på utvecklingsutmaningar i Asien

Företag som är intresserade av utvecklingsfinansieringens möjligheter möter i dag riskfinansiärer och företrädare för FN-organisationer som deltar i utrikesministeriets och Business Finlands evenemang vid teknologi- och tillväxtföretagsevenemanget Slush. En av de deltagande utvecklingsfinansiärerna är Asiatiska utvecklingsbankens ADB Ventures-fond. Utrikesministeriet har gjort en investering på 20 miljoner euro i fonden.

Ett leveransbud byter ut batterier på batteristation.
Ett leveransbud byter ut batterier på Selex batteristation i Hanoi. Selex är specialiserat på tillverkning av eldrivna tvåhjuliga fordon och utbytbara bärbara batterienheter för att minska koldioxidutsläppen från den vietnamesiska logistiksektorn. Det finns batteristationer över hela landet.

Närmare hundra finländska företag kommer att få höra om utvecklingsfinansieringens möjligheter vid utrikesministeriets och Business Finlands evenemang Go Global with Development Banks and the UN i Helsingfors mässcentrum den 1 december.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio uppmuntrar finländska företag att ta sig in på tillväxtmarknaden. ”Finländska företag har utmärkt kompetens för att utveckla och införa ny teknik. Utvecklingsfinansinstituten och FN som känner till marknaden kan vara värdefulla partner.”

Företagarna kommer att träffa riskkapitalinvesterare från världens största utvecklingsbanker och företrädare för FN-organisationer som söker innovationspartnerskap. På Slush siktar dessa till att hitta nyskapande teknik och startup-företag.

”På denna marknad hittar alla typer av företag möjligheter och kontaktgrupper som är intresserade av samarbete. Hållbar utveckling och lönsam affärsverksamhet är en bra kombination”, säger Riku Mäkelä, chef för enheten Global Initiatives vid Business Finland.

Det finländska företaget Caidio som utvecklar AI-baserad teknik för kvalitetssäkring av betong har fått startfinansiering från Asiatiska utvecklingsbanken. Finansieringen har gett fart åt företagets verksamhet på den asiatiska marknaden.

”Urbaniseringen är snabb i Asien och därför är det väldigt viktigt att det sker på ett hållbart sätt. Asiatiska utvecklingsbanken har öppnat dörrar för oss och gett oss synlighet för att vi ska kunna förbättra den asiatiska betongindustrin miljövänlighet”, säger Aku Wilenius, VD för Caidio.

Utrikesministeriet arbetar för att kapital ska riktas till företagsamhet med genomslagskraft

En av evenemangets deltagare är Asiatiska utvecklingsbankens fond ADB Ventures som söker investeringsobjekt. Den 1 december kommer ministeriet att offentliggöra en investering på 20 miljoner euro i fonden. 

ADB Ventures investerar i tillväxtföretag som redan finns eller som vill komma in på den asiatiska tillväxtmarknaden och som särskilt utvecklar digitala lösningar för att främja grön omställning, anpassning till extremt väder och jämställdhet. Utöver den egna finansieringen har fonden målet att mobilisera ytterligare 200 miljoner US-dollar.

”Utan den privata sektorns innovativa lösningar kommer vi inte att nå målen för hållbar utveckling. Investeringen kommer att bidra till utveckling och tillämpning av dessa lösningar”, säger Pasi Hellman, understatssekreterare vid utrikesministeriet.

Målet för utrikesministeriets utvecklingspolitiska investeringar är alltid att få till stånd positiva effekter i utvecklingsländer. Dessutom förväntas det att det investerade kapitalet betalar sig tillbaka med en liten avkastning. De företag som ADB Ventures finansierar förväntas förbättra miljontals människors och små och medelstora företags resiliens mot föränderliga väderförhållanden och främja jämställdheten i arbetslivet.

”Det behövs fler investeringar på de framväxande marknaderna i Asien. Finlands långvariga partnerskap ökar vår förmåga att åstadkomma utvecklingseffekter i regionen. I synnerhet vill vi stötta företagare som kommer med lösningar som minskar kontinentens stora utsläpp och förbättrar jämställdheten och samhällenas resiliens”, säger Suzanne Gaboury, avdelningschef för den privata sektorn vid Asiatiska utvecklingsbanken.

Fonden kan också investera i finländska tillväxtföretag som tar fram teknik för ren omställning för den asiatiska tillväxtmarknaden.

Mer information

  • Emmi Oikari, enhetschef, enheten för utvecklingsfinansiering och den privata sektorn, utrikesministeriet, tfn +358 295 350 964, [email protected]
  • Grace Wang, Senior Advisor, Business Finland, tfn +358 503 424 740, [email protected]