Finland inrättar igen en ständig representation vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE)

Finlands förberedelser inför ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa 2025 pågår som bäst. Ett led i förberedelserna är att delegationen vid OSSE vid ambassaden i Wien igen ska bli en ständig representation från och med den 1 januari 2024.

Det handlar om en ändring av representationens status. Kostnaderna betalas med ministeriets gällande anslag.

Chefen för representationen blir samtidigt en ständig representant, vilket bättre motsvarar uppgifternas svårighetsgrad och läget i flera av Finlands referensländer. 

”Det ligger i Finlands intresse att vi har ett fungerande multilateralt system. Vårt mål under ordförandeskapet 2025 är att stärka OSSE som världens mest övergripande säkerhetsorganisation. Vi gör förberedelser i en svår situation där en av de deltagande länderna för ett fullskaligt anfallskrig mot ett annat land”, säger utrikesminister Elina Valtonen.

Finland har haft representationer vid OSSE med olika namn sedan 1973. Den första OSSE-representationen inrättades i Wien 1986, och 1995 blev den en ständig representation. År 2013 ändrades den ständiga representationen till en OSSE-delegation som blev en del av ambassaden i Wien.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE är en regional säkerhetsorganisation med alla länder i Europa, Sydkaukasien och Centralasien samt Förenta staterna och Kanada som medlemmar.

 

Mer information

  • Pekka Puustinen, understatssekreterare, tfn 0295 350 228
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].