Utrikes- och säkerhetspolitiska utskottet dryftade situationen i Irak


Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet




Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott dryftade vid sitt möte fredagen den 14 februari 2003 den aktuella situationen i Irak. Finlands regering stöder fortfarande till fullo FN:s säkerhetsråds agerande i frågan och hoppas att säkerhetsrådet förblir enhälligt. Irak förutsätts ovillkorligt verkställa de resolutioner säkerhetsrådet antagit. Resolutionerna förutsätter att Irak frånhänder sig sina massförstörelsevapen.

En fredlig lösning på krisen i Irak kan fås till stånd genom att frånhändningsprocessen övervakas av vapeninspektörerna. De mänskliga och tekniska resurser som används vid vapeninspektionerna kan stärkas i samarbete med inspektionernas ledning.

Användandet av militära maktmedel förutsätter fullmakt av FN:s säkerhetsråd.

Vid förberedelserna inför de diskussioner angående Irak som kommer att föras vid EU:s toppmöte måndagen den 17 februari 2003 understryker Finlands regering vikten av att unionen är enig. Finland stöder ordförandelandet i dess strävanden att få till stånd ett så brett samförstånd som möjligt i frågan.

Ytterligare information: avdelningschef Markus Lyra, UM, tfn (09) 1605 5032










EU