Turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon valmistelu käynnistetään

Valtioneuvoston tiedotusyksikkö Tiedote 152/2003 23.5.2003


Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa käsiteltiin perjantaina 23. toukokuuta valtioneuvoston turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa 2004 ja lähestyvää EU:n ja Venäjän huippukokousta.

Hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus arvioi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kokonaisuutta laajemmin vuonna 2004 valmistuvassa turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa.

Valtioneuvoston turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon valmistelua varten valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta asetti työryhmän, johon kuuluvat valtioneuvoston kansliasta valtiosihteeri Risto Volanen puheenjohtajana, tasavallan presidentin kansliasta kansliapäällikkö Jaakko Kalela, ulkoasiainministeriöstä alivaltiosihteeri Jaakko Laajava ja puolustusministeriöstä osastopäällikkö Pauli Järvenpää.

Työryhmä toimii valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kiinteässä ohjauksessa.

Selonteon valmistelu jakautuu kahteen osaan:

1. turvallisuus- ja puolustuspoliittinen toimintaympäristö sekä turvallisuus- ja puolustuspoliittinen toimintalinja,
2. eri hallinnonalojen kehittäminen valitun toimintalinjan mukaisesti.

Selonteon 1. osan valmistelussa työryhmä käyttää kirjoitustyössä ulkoasiainministeriön voimavaroja ja 2. osan valmistelun kirjoitustyössä puolustusministeriön sekä turvallisuus- ja puolustusasiain komitean (TPAK) voimavaroja.

Työryhmä työn 1. osa esitellään hyväksyttäväksi ulkoasiainministerin toimesta valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittiselle ministerivaliokunnalle.

Työryhmän työn 2. osa esitellään hyväksyttäväksi puolustusministerin toimesta valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittiselle ministerivaliokunnalle.

EU:n ja Venäjän huippukokous

Ministerivaliokunta käsitteli Pietarissa 31. toukokuuta pidettävän EU:n ja Venäjän huippukokouksen valmistelua. Kokouksen asialistalla ovat EU:n ja Venäjän väliset suhteet. Suomen tavoitteena on, että kokouksessa käsitellään myös meriturvallisuus- ja muita ympäristökysymyksiä. Asiaa on käsitelty myös hallituksen EU-ministerivaliokunnassa.

Varsinaisen kokouksen jälkeen keskusteltiin Suomen rauhanturvatoiminnan tulevista suuntaviivoista.

Lisätietoja: osastopäällikkö Markus Lyra, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 5032

























EU
Venäjä