Pohjoismaat haluavat kehittää huipputason tutkimusta; Suomen toimesta laaditaan tutkimusyhteistyön valkoinen kirja


Åbo Akademin rehtori Gustav Björkstrand selvittää Pohjoismaiden ministerineuvoston (PMN) toimeksiannosta mahdollisuuksia kehittää edelleen pohjoismaista tutkimusyhteistyötä. Hän laatii pohjoismaisen tutkimusyhteistyön valkoisen kirjan, jota koskevan suunnitelman hän esitti tutkimus- ja opetusministerien Kööpenhaminassa alkuviikossa pidetyssä kokouksessa.

- Tutkimus- ja innovaatioalalla kilpailu kiristyy, sanoi Björkstrand. Esimerkiksi Saksa, Itävalta ja Sveitsi yhdistävät tutkimuskapasiteettiaan. Kehitys Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kanadassa kulkee myös kohti keskittymistä. Pohjoismaiden tulee vastaavasti yhdistää voimiaan, jotta täälläkin pystytään innovaatioihin. Jos kansainvälinen kilpailukykymme heikkenee, samoin käy myös hyvinvoinnillemme.

- Pohjoismaisen tutkimuksen laatua tulee voimakkaasti nostaa, Björkstrand arvioi. Meidän on osattava tuottaa sellaista, joka on nopeasti elinkeinoelämässä hyödynnettävissä.

Tutkimusyhteistyön valkoisen kirjan on määrä valmistua marraskuussa 2003. Siihen sisältyviä teemoja käsitellään Tukholmassa syyskuussa pidettävässä seminaarissa.

Pohjoismaisen tutkimusyhteistyön vahvistaminen lähti käyntiin jo Suomen pohjoismaisella puheenjohtajuuskaudella 2001. Ensi askeleena käynnistettiin pohjoismaisen huippututkimusyksiköiden pilottiohjelma vuosille 2002-2007. Hankkeen sihteeristö toimii Suomen Akatemiassa. Sen vuosittainen budjetti on 10 miljoonaa Tanskan kruunua, josta 3 miljoonaa rahoitetaan Pohjoismaiden ministerineuvoston budjetista ja 7 miljoonaa kansallisista varoista.

Pohjoismaat ovat nimenneet tutkimuksesta vastaavat tieteelliset yksiköt seuraaville aloille: ekosysteemit ja ilmastonmuutos, biosfäärin ja ilmaston välinen vuorovaikutus, ilmakehän ja ekosysteemien välinen hiilenvaihto sekä luminenssimenetelmä iänmäärityksessä.


Lisätietoja: Karl Johan Krokfors, pohjoismaisen yhteistyön sihteeristö, ulkoministeriö, puh. 1605 5557, ja Gustav Björkstrand, sähköposti: [email protected]













Islanti
Norja
Ruotsi
Suomi
Tanska
pohjoismainen yhteistyö
ympäristö