Minister Mykkänen diskuterade Myanmars fredsprocess med Aung San Suu Kyi

Pressmeddelande 31/2017
9.2.2017

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen träffade Myanmars statskansler Aung San Suu Kyi i huvudstaden Naypyidaw idag. Minister Mykkänen uttryckte Finlands starka stöd för Myanmars fredsprocess och den civila förvaltningens demokratiska reformer. Mykkänen vädjade också till landets regering för att den ska göra sitt yttersta för att förhindra fortsatta kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Rakhinestaten.

”Jag framhävde att vi inte accepterar våld och att våldsamheterna i Rakhinestaten har betydelse med tanke på hela demokratiprocessens trovärdighet. Jag fick en försäkran om att regeringen har inlett en utredning om händelserna och ämnar skrida till åtgärder i det fall att bevisning finns. Myanmar har stor potential och möjlighet att ta ett stort kliv framåt i sin utveckling, men den politiska situationen är bräcklig. Därför lönar det sig att ingripa omedelbart i kränkningar mot de mänskliga rättigheterna”, säger minister Mykkänen.

Enligt en färsk rapport från FN har det skett allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Rakhinestaten.

”Utifrån FN:s observationer betonade jag behovet av en genuint oberoende brottsundersökning för att processen ska kunna gå vidare. Statskanslern utgick ifrån att man först måste ge den nationella utredningskommissionen arbetsro. Hon försäkrade att kommissionen kommer att slutföra uppdraget på en kort tid – arbetet kommer inte att ta flera månader”, sade Mykkänen.

Aung San Suu Kyi och Mykkänen diskuterade också utvecklingssamarbetet och handeln mellan Myanmar och Finland.

Finland stöder Myanmars demokrati- och rättsstatsutveckling, fredsprocessen, reformen av utbildningssystemet och hållbar förvaltning av landets skogsresurser.

Handeln mellan länderna är ännu småskalig, men den snabba tillväxten och de stora planerade investeringarna i bland annat energi och trafik erbjuder goda möjligheter att öka handeln betydligt.

Det deltar representanter för 18 företag och organisationer i utrikeshandels- och utvecklingsministerns resa. Företagen representerar cleantech, energisektorn, IKT och digitalisering samt utbildningssektorn.

Ytterligare information: Petri Wanner, ansvarig tjänsteman för Myanmar, enheten för södra Asien, tfn 040 731 4509 och Pasi Rajala, minister Mykkänens specialmedarbetare, tfn 0400 464 393.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].

ihmisoikeudet